Magazin Zdravlje

Devojka preživela 12 agresivnih tumora na različitim mestima, lekari u čudu: “Ne znamo kako se bori”

korona-bolnica
Foto: D. Milovanović

Jedinstveni slučaj žene koja je preživela 12 tumora na različitim organima, od kojih je 5 bilo maligno i agresivno, iznenadio je lekare, istraživače i naučnike.

Sve tumore je preživela, a istraživači u Španiji koji prate njeno stanje, kažu da je imuni sistem pacijentkinje “izuzetan” u zaustavljanju raka.

Tumori su joj napali mozak, grlić materice i debelo crevo, a prvi je dijagnostikovan još kada je bila devojčica. Lekari se nadaju da njen slučaj može da pomogne u lečenju raka i otkrili su da tumori kod žene nastaju zbog toga što je nasledila specifičnu genetsku mutaciju od oba roditelja.

Veruje se da je ona jedina osoba na svetu sa genetskom neobičnošću koja je mač sa dve oštrice. S jedne strane, ima neprirodnu sposobnost da pobedi kancerogene izrasline, dok sa druge strane, to ih čini izuzetno podložnim tumorima koji se ponovo stvaraju.

– Još ne razumemo kako je ova osoba mogla da se razvije tokom embrionalne faze, niti kako je mogla da prevaziđe sve ove patologije – rekao je dr Markos Malubres, koji je na čelu španskog Nacionalnog centra za onkološka istraživanja (CNIO) i koji je objavio studiju u naučnom časopisu “Science Advances”.

Prema rečima Migela Uriostea, koautora studije koji je vodio Kliničku jedinicu za porodični karcinom CNIO do penzionisanja u januaru ove godine, rekao je da nijedan drugi slučaj poput ovog nikada nije viđen.

– Akademski ne možemo govoriti o novom sindromu, jer je to opis jednog slučaja, ali biološki jeste – rekao je istraživač Urioste.

Kad je pacijentkinja prvi put stigla u kliniku, istraživači su joj uzeli uzorak krvi kako bi analizirali gene koji su najčešće povezani sa naslednim rakom, ali ništa sumnjivo nisu pronašli. Naučnici su zatim pronašli mutacije u genu nazvanom MAD1L1, koji igra suštinsku ulogu u procesu deobe ćelija i proliferaciji.

Istraživači se nadaju da će njihova otkrića otvoriti nove mogućnosti lečenja u budućnosti.

Izvor: Mondo

„Volite ih, grlite najjače, kad odu boli svaka neizgovorena reč“: Suza je pisala svim mamama bolesne dece u Srbiji

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
40 Shares
Share via
Copy link