Magazin Putovanja

U slikovitom holandskom selu automobili su zabranjeni, a kuće kao iz najlepše bajke (FOTO)

giethoorn-selo

Giethorn je jedno od najneobičnijih i najlepših mesta u Holandiji, a nalazi se u provinciji Overijsel, u samom srcu nacionalnog parka Weerribben-Wieden. Ovo slikovito selo na vodi okruženo je mrežom kanala umesto ulica pa mu često tepaju da je „mala Venecija”.

U ovom mirnom kutku možete uživati u šumu vode, dok se umesto klasičnih ulica krećete kanalima putem brodova ili pešice preko prekrasnih drvenih mostova i nadvožnjaka. Giethorn se može pohvaliti i lepo održavanim slamnatim kućama koje su ukrašene cvećem i netaknutom prirodom koja ga okružuje i čini jednim od najlepših malih mesta u Evropi.

giethorn holandija

Osim prekrasnih kuća koje su smeštene na vodi, Giethorn ima i bogatu istoriju koja seže u vreme kada su ljudi vadili treset iz ove regije. Najveće tresetište u severnoj Evropi nalazi se u nacionalnom parku Weerribben-Wieden, koji posjetiocima nudi spektakularan doživljaj prirode. Masivno vađenje crnog, vlažnog tla, koje se vekovima koristilo kao gorivo, dovelo je do nastanka kanala i jaraka Giethorna koji su danas deo njegove prepoznatljive lepote.

Giethorn je jedno od najpopularnijih turističkih odredišta u Holandiji koje je idealno za jednodnevni izlet iz Amsterdama. Ovo slikovito selo na vodi nudi brojne aktivnosti za posetioce, poput lagane šetnje, vožnje bicikla ili iznajmljivanja kajaka ili čamaca. EcoWaterBus, tihi brod koji dva puta dnevno plovi između Sint Janskloostera i Giethorna, omogućuva vam da istražite selo i okolni nacionalni park na jedinstven način.

giethorn kuca

Za one koji su zainteresovani za istoriju, poseta muzeju Giethoorn’t Olde Maat Uus je obavezna. Smešten u obnovljenoj seoskoj kući u središtu Giethoorna, ovaj mali muzej nudi fascinantan uvid u život u 19. veku, kada je vađenje treseta bilo glavna delatnost među lokalnim stanovnicima. Posjetioci u njemu mogu doživeti autentičnu atmosferu, upoznati se s istorijom Giethorna i naučiti o načinu života i radu njegovih stanovnika kroz razne izložbe i interaktivne prezentacije.

Giethorn je pitoreskno selo koje oduševljava svojim jedinstvenim izgledom i atmosferom. Čim mu se približite primetićete da u njemu nema puteva i automobila. Umesto toga, glavni način prevoza su čamci, što ga čini idealnim mestom za opuštanje i beg od gradske vreve.

giethorn kanali

Turisti i stanovnici koji dolaze u Giethorn moraju parkirati svoje automobile na posebnim mestima izvan sela i zatim se uputiti u centar pešice ili čamcem. Ova praksa pomaže u očuvanju tradicionalne atmosfere i smanjenju saobraćajne gužve.

Zahvaljujući toj odluci, Giethorn je postao pravi dragulj holandske prirode, gde se turisti mogu diviti bogatom biljnom i životinjskom svetu te istražiti prekrasne kanale i kuće koje izgledaju kao da su izašle iz najlepše bajke.

giethorn kanal

Izvor: Putni kofer

Diana i Miloš napravili Bajkovito selo u mestu sa 140 vrsta ptica i najviše sunčanih dana u Srbiji (FOTO)

Čitajte Luftiku na Google vestima

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
161 Shares
161 Shares
Share via
Copy link