molekularna_gastronomija
Foto: Marijana Pedovic
Lifestyle Recepti Vesti Novi Sad

Trpeza dinastije Nemanjić na moderan način

Ako ste se ikada zapitali šta se to nalazilo na trpezi slavne dinastije Nemanjić duže od četiri veka i kako to da pripremite kod kuće, obradovaće vas vest da ćete s jeseni biti u prilici da gledate emisiju koja se bavi upravo time. Predsednica Asocijacije molekularne gastronomije Srbije Marijana Pedović trenutno snima emisiju, serijal od 52 epizode, a reč je o rekonstrukciji trpeze Nemanjića kroz molekularnu gastronomiju.

– Projekat Rekonstrukcija carske trpeze Nemanjića kroz molekularnu gastronomiju i modernističko kulinarstvo pokazuje da smo uzeli jela iz perioda od 10. do 14. veka i prikazali ih u modernom duhu uz znanja koja se koriste u molekularnoj gastronomiji. Inspirisana našom slavnom istorijom i bogatim kulinarskim nasleđem, a uz podršku Scorpion produkcije i Kuhinjica serijala, odlučila sam da prošlost oživim u novom ruhu –  kaže Marijana za naš portal.

Tako se u njihovim receptima našao leskovački roštilj kao dezert, dudovi, salčići, gurabije, razna divljač, pa i nešto novije  poput Karađorđeve šnicle ili Vasine torte, koji su dobili novi izgled.

marijana_pedovic_3
Foto: Marijana Pedovic

– Nije nam cilj da naružimo ili izvrnemo ruglu našu kuhinju, već da je oplemenimo novim i savremenim pristupom i stare recepte sačuvamo od zaborava – ističe Marijana.

U ovom projektu učestvuju i proizvođači organskih proizvoda, kako bi se pokazalo šta se sve uzgaja u Srbiji, ali i da se koriste proizvodi sličnog kvaliteta, kao oni koji su se u prošlosti koristili. To znači da su prirodno gajeni, bez pesticida ili drugih hemijskih sredstava.

Suština projekta jeste da se koriste iste namirnice za jela kao nekada, ali je obrada i njihova priprema drugačija. Ne menja se ni miris ni ukus, ali je primarni cilj drugačiji vizuelni pristup.

marijana_pedovic_1
Foto: Marijana Pedovic

– Na primer, proja je ostala proja, ali smo je pekli u kalupu od čokolade i ona sada izgleda kao tabla čokolade poslužena na crnoj ploči sa sosom od jogurta, koji smo zgusnuli ksantan gumom i servirajući je kao konceptualno jelo, dali smo novi pristup, naizgled običnom jelu –  objašnjava Marijana.

Biće snimljene ukupno 52 emisije, a Marijanu će posetiti mnogobrojni gosti i velika imena iz kulinarstva – Maks, Homa Sous chef Dušan, Dejan Stanković, Jovica Jovicić, Zak, Željka Projekat 72, Amgs, Conic, Maja Mačković, Danijela Pantić Vlahović i drugi. O tačnom datumu emitovanja prve epizode ove zabavne i edukativne emisije biće blagovremeno obavešte na našem portalu.

marijana_pedovic_2
Foto: Marijana Pedovic

Činjenica je da je srpska kuhinja više od pita, roštilja i ajvara, a Marijana smatra da smo narod sa izuzetnim kulinarskim nasleđem, nastalim mešavinm uticaja koji su nas pohodili, a ona navodi i da je ovaj projekat omaž zlatnom periodu srpstva i zaboravljenim receptima.

Kombinujući istorijska znanja i znanja iz molekularne gastronomije, vrhunske kulinarske veštine i modernistički pristup serviranju, na ovaj način kako to Marijana kaže  „pravi se budućnost od prošlosti“, te ne sumnjamo da ćete uživati u ovim emisijama.

Pročitajte recepte poznatog novosadskog kuvara

 

Ne zaboravite da lajkujete Luftiku

Aleksandra Aleksić

Aleksandra Aleksić

Dodaj komentar

Klikni da komentarišeš