Lifestyle Recepti

Trpeza dinastije Nemanjić na moderan način

Ako ste se ikada zapitali šta se to nalazilo na trpezi slavne dinastije Nemanjić duže od četiri veka i kako to da pripremite kod kuće, obradovaće vas vest da ćete s jeseni biti u prilici da gledate emisiju koja se bavi upravo time. Predsednica Asocijacije molekularne gastronomije Srbije Marijana Pedović trenutno snima emisiju, serijal od 52 epizode, a reč je o rekonstrukciji trpeze Nemanjića kroz molekularnu gastronomiju.

– Projekat Rekonstrukcija carske trpeze Nemanjića kroz molekularnu gastronomiju i modernističko kulinarstvo pokazuje da smo uzeli jela iz perioda od 10. do 14. veka i prikazali ih u modernom duhu uz znanja koja se koriste u molekularnoj gastronomiji. Inspirisana našom slavnom istorijom i bogatim kulinarskim nasleđem, a uz podršku Scorpion produkcije i Kuhinjica serijala, odlučila sam da prošlost oživim u novom ruhu –  kaže Marijana za naš portal.

Tako se u njihovim receptima našao leskovački roštilj kao dezert, dudovi, salčići, gurabije, razna divljač, pa i nešto novije  poput Karađorđeve šnicle ili Vasine torte, koji su dobili novi izgled.

marijana_pedovic_3
Foto: Marijana Pedovic

– Nije nam cilj da naružimo ili izvrnemo ruglu našu kuhinju, već da je oplemenimo novim i savremenim pristupom i stare recepte sačuvamo od zaborava – ističe Marijana.

U ovom projektu učestvuju i proizvođači organskih proizvoda, kako bi se pokazalo šta se sve uzgaja u Srbiji, ali i da se koriste proizvodi sličnog kvaliteta, kao oni koji su se u prošlosti koristili. To znači da su prirodno gajeni, bez pesticida ili drugih hemijskih sredstava.

Suština projekta jeste da se koriste iste namirnice za jela kao nekada, ali je obrada i njihova priprema drugačija. Ne menja se ni miris ni ukus, ali je primarni cilj drugačiji vizuelni pristup.

marijana_pedovic_1
Foto: Marijana Pedovic

– Na primer, proja je ostala proja, ali smo je pekli u kalupu od čokolade i ona sada izgleda kao tabla čokolade poslužena na crnoj ploči sa sosom od jogurta, koji smo zgusnuli ksantan gumom i servirajući je kao konceptualno jelo, dali smo novi pristup, naizgled običnom jelu –  objašnjava Marijana.

Biće snimljene ukupno 52 emisije, a Marijanu će posetiti mnogobrojni gosti i velika imena iz kulinarstva – Maks, Homa Sous chef Dušan, Dejan Stanković, Jovica Jovicić, Zak, Željka Projekat 72, Amgs, Conic, Maja Mačković, Danijela Pantić Vlahović i drugi. O tačnom datumu emitovanja prve epizode ove zabavne i edukativne emisije biće blagovremeno obavešte na našem portalu.

marijana_pedovic_2
Foto: Marijana Pedovic

Činjenica je da je srpska kuhinja više od pita, roštilja i ajvara, a Marijana smatra da smo narod sa izuzetnim kulinarskim nasleđem, nastalim mešavinm uticaja koji su nas pohodili, a ona navodi i da je ovaj projekat omaž zlatnom periodu srpstva i zaboravljenim receptima.

Kombinujući istorijska znanja i znanja iz molekularne gastronomije, vrhunske kulinarske veštine i modernistički pristup serviranju, na ovaj način kako to Marijana kaže  „pravi se budućnost od prošlosti“, te ne sumnjamo da ćete uživati u ovim emisijama.

Pročitajte recepte poznatog novosadskog kuvara

 

Aleksandra Aleksić

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

133 Shares
133 Shares
Share via
Copy link