Novi Sad Uncategorized

Trgovci masovno i drsko Novosađanima odbijaju reklamacije

Novosađanki Milici Jokić odbijena je reklamacija na dečje “ribok” patike, koje su pukle posle samo četiri dana nošenja, jer, kako tvrde trgovci, “nisu pravilno korišćene”.

Ovo je samo jedna od 3.000 žalbi na kvalitet obuće koje su stigle udruženjima potrošača u prvoj polovini 2017. godine.

Prema podacima Udruženja potrošača, najveći broj reklamacija podnosi se upravo na kvalitet obuće, pretežno patika. Udruženjima stigne između 400 i 650 žalbi mesečno iz raznih gradova, jer čak 70 odsto reklamacija trgovci odbiju. Najviše žalbi stiže iz Beograda i Novog Sada, a na udaru su najveći trgovinski lanci i najpopularniji brendovi.

Tako je i Novosađanka Sanja Jovanović otkrila da su se šavovi na novim „er maks“ patikama njene ćerke rašili posle samo 28 dana. Odmah je tražila zamenu, ali je odbijena zbog „nepravilnog korišćenja i održavanja“.

– Kupila sam detetu „rajder“ sandale za 3.200 dinara, a one su se raspale posle samo nedelju dana. Žalila sam se, ali su mi vraćene uz obrazloženje da je oštećenje nastalo mehaničkim putem i da imamo pravo na tužbu ako nismo zadovoljni. Sramota! – priča Jelena Popadić.

Kako tvrdi Goran Papović iz Udruženja za zaštitu potrošača, upravo ova dva izgovora trgovci najčešće koriste prilikom odbijanja reklamacije.

– Vrlo često se ispostavi da reklamacije nije ni bila razmatrana. Stoga je naš savet da obavezno napravite fotografije, da tražite pismeni zapisnik o reklamaciji, kao i pismenu odbijenicu, da biste mogli da reagujete – kaže on.

U Nacionalnoj organizaciji potrošača Srbije kažu da su trgovci dužni da usvoje reklamaciju na robu u prvih šest meseci od kupovine ili da dokažu da problem nije nastao zbog lošeg kvaliteta.

U Tržišnoj inspekciji napominju da je problem što mnogi kupci ne znaju da Zakon o zaštiti potrošača zahteva da trgovac garantuje saobraznost proizvoda čak dve godine ukoliko je korišćena u skladu sa uputstvom za upotrebu. Važno je, kažu inspektori, da potrošači naprave kopiju računa kako bi imali dokaz o kupovini i da obavezno traže pismene dokaze o reklamaciji i odbijenici.

Evo šta treba da uradite ako imate problem

Kako kažu u Tržišnoj inspekciji, postoji nekoliko koraka koje potrošač može da uradi da bi ostvario svoja prava:

– Podnesite reklamaciju trgovcu – trgovac je u obavezi da sačini zapisnik, da jedan primerak da kupcu i da odgovori u roku od osam dana.

– Ako je reklamacija odbijena, kontaktirajte sa Udruženjem potrošača – veliki deo trgovačkih lanaca reaguje posle poziva Udruženja, u želji da izbegne probleme sa inspekcijom. Rok za odgovor je 15 dana.

– Žalite se inspekciji – da bi žalba bila validna, morate imati fiskalni račun ili kopiju, zapisnik o reklamaciji i odbijenicu. I na samom kraju pokrenite sudski postupak.

Šta vaša omiljena obuća govori o vama?

Čitajte Luftiku na Google vestima

48 Shares
Share via
Copy link