Spomenik-Nikli-Tesli-u-kanadskoj-Nijagari
Foto: Srpska škola „Nikola Tesla“ Nijagara Fals
Magazin

Nikola Tesla dobio trg u Nijagari

U kanadskom gradu Nijagari zvanično je proglašen Trg Nikole Tesle.

Proklamacijom koju su predsednica Saveta Nacionalnog parka Nijagara Sendl Belovs i Generalni direktor Dejvid Adams 13. januara 2020. godine uručili direktoru Srpske škole „Nikola Tesla“ u Nijagari Borislavu Živkoviću i predstavniku Kanadskog Teslinog tehničkog muzeja Nemanji Jevremoviću trg u tom kanadskog gradu zvanično nosi ime Nikole Tesle, javlja Srpska televizija.

U proklamaciji se ističe da je svojim izumima Nikola Tesla pokrenuo tehnološki napredak, a upravo se u Nijagari desio taj veliki korak za čovečasntvo krajem 19. veka izgradnjom prve hidroelektrane po modelu Teslinog polifaznog sistema.

Proklamacija-Trg-Nikole-Tesle-u-Kanadi
Foto: Srpska škola „Nikola Tesla“ Nijagara Fals

Danas se skoro sva električna energija na svetu proizvodi po tom principu.

-Ova lepa vest dolazi nam u godini u kojoj naša škola obeležava dva jubileja – deceniju postojanja i 10 godina obeležavanja Dana Nikole Tesle u Nijagara Falsu. Ovaj uspeh nas obavezuje da istrajemo na putu očuvanja našeg srpskog jezika, vere, kulture i tradicije, kao i čuvanju lika i dela najvećeg sina našeg naroda koji je ostavio neizbrisiv trag i na području gde danas živimo – ističe direktor Srpske škole „Nikola Tesla“ u Nijagari Borislav Živković.

Upravo je ova škola zajedno sa Kanadskim Teslinim tehničkim muzejom sredinom prošle godine nadležnim kanadskim institucijama uputila predlog za naziv Trga Nikole Tesle.

Zajedničkom saradnjom ove dve značajne organizacije srpske iseljeničke zajednice, koja je treća po brojnosti u Nijagari, rođendan američkog naučnika srpskog porekla 10. jula u ovom gradu se obeležava kao Dan Nikole Tesle.

Cilj ovih udruženja je, kako kaže Borislav Živković, da upravo u Nijagari osnuju Muzej Nikole Tesle.

Trg Nikole Tesle koji obuhvata područje od Teslinog spomenika do stare hidroelektrane uskoro će biti „vidljiv“ na svim elektronskim prezentacijama i katalozima ovog turističkog mesta, a biće ucrtan u državni katastr, topografske i turističke karte.

U okviru novog trga je i plato iznad velikog vodopada kojeg godišnje poseti 12 miliona turista iz celog sveta.

Brojne su manifestacije srpske zejednice u Kanadi posvećene našem naučniku. Tako se već za 29. februara i 1. marta u Burlingtonu najavljuje „Tesla gala vikenda“.

U tom gradu nedaleko od Toronta pre tri godine je jedan od bulevara povezanim sa glavnim autoputem dobio naziv Bulevar Nikole Tesle.

Ovaj bulevar i najnoviji trg neki su od više stotina trgova, bulevara, ulica, škola, instituta i spomenika koliko ih je nazvano po Nikoli Tesli na području Kanade i Sjedinjenih Američkih Država.

Teslino kršteno ime nije Nikola, a njegova opsednutost brojem 3 imala je neverovatne razmere

covid 19 kontakt desk

Ne zaboravite da lajkujete Luftiku

220 Shares
220 Shares
Share via
Copy link