Beograd Magazin

Traže se pluća! Aktivisti „Kreni – Promeni“ podneli krivičnu prijavu zbog krađe bilborda sa pamučnim plućima

Aktivisti grupe “Kreni-Promeni” i Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti u petak su podneli krivične prijave zbog krađe bilborda sa pamučnim plućima. Naveli su i da policija poseduje snimak na kome se vidi da četiri vozila Gradske čistoće zajedno sa deset radnika u 3:30 ujutru sklanjaju pamučna pluća koja mere stepen zagađenja vazduha.

Podnete su prijave za tešku krađu i zloupotrebu službenog položaja, a ovo nije prvi put da komunalne službe zloupotrebljavaju položaj navodi Savo Manojlović iz tima “Kreni – Promeni” i Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti dajući primer pokušaja upada privatnog investitora u parkić na Banovom brdu. Takođe je rekao da se traži obezbeđivanje snimaka od strane tužilaštva jer “živimo u zemlji gde neki ljudi vole svoje režiserske talente da vežbaju na snimcima bezbednosnih kamera”.

Nakon postavljanja bilborda su iz komunalne službe zahtevali da se on skloni uprkos postojanju svih potrebnih dozvola za njegovo postavljanje, da bi nakon njegovog nestanka rekli da nemaju veze sa tim i da je najverovatnije ukraden. Iz organizacije su najavili da su napravljena nova pamučna pluća koja vraćaju ispred Doma omladine čim dobiju dozvolu od nadležnih tvrdi Marina Pavlić, izvršna direktorka “Kreni-promeni”.

Policija poseduje snimak na kome se vidi da četiri vozila gradske čistoće i 10 radnika sklanjaju bilbord.

Danas smo sa…

Posted by Kreni-Promeni on Saturday, March 13, 2021

Ukazala je i da je glavni problem što se ćuti na inicijativu “Rešenje za zagađenje” koju je potpisalo preko 56 hiljada građana i građanki.

Inicijativom “Rešenje za zagađenje” se zahteva da se sredstva za subvencionisanje kupovine novih vozila koja imaju električni ili hibridni pogon preraspodele na taj način da se podstakne kupovina energetski efikasnijih ložišta za one koji su u lošijoj materijalnoj situaciji (peticiju možete potpisati ovde).

Zvanični podaci pokazuju da najveći doprinos zagađenju vazduha u zimskom periodu daju individualna ložišta i toplane, dok podaci Svetske zdravstvene organizacije iz 2016. ukazuju da je uzrok smrti 11.500 umrlih u Republici Srbiji povezan sa zagađenjem vazduha.

Izvor:Luftika/ Zoomer

Ukraden bilbord sa pamučnim plućima? 7 dana “vrednim radom” službi postalo 2

Bojana Savić

Zaštitnica šuma i živog sveta u njima. Neprijatelj bahatih, pohlepnih, moćnih. Naturam expellas furca, tamen usque recurret!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

100 Shares
100 Shares
Share via
Copy link