Beograd Magazin

Postavljen bilbord sa pamučnim plućima: Da vidimo za koliko će pocrneti od ‘čistog’ vazduha

Grupa građana „Kreni – Promeni“ postavila je kod Doma omladine u Beogradu bilbord sa velikim pamučnim plućima kako bi ustanovili za koliko će dana ona pocrneti.

To će utvrditi zahvaljujući senzoru za merenje zagađenja, koji je takođe postavljen na bilbord, a ispisana je i adresa sajta gde će građani naći rezultate tog merenja.

Predsednik Udruženja za zaštitu u ustavnosti i zakonitosti (UZUZ) Savo Manojlović u pisanoj izjavi podsetio je da je prikupljeno više od 51.000 potpisa podrške inicijativi „Rešenje za zagađenje“.

Od ministarke zaštite životne sredine Irene Vujović zatraženo je da podrži tu inicijativu, kojom je predloženo da sredstva iz budžeta predviđena za subvenciju elekričnih hibridnih vozila budu usmerena na zamenu ložišta.

„Iako je Irena Vujović dopisom načelno podržala aktivnosti tražimo konkretne i čvrste garancije. Da li će pluća pocrneti pre nego što ministarka Irena Vujović odgovori“, upitano je u saopštenju koje je potpisao Manojlović.

Inicijativu „Rešenje za zagađenje“ pokrenuli su UZUZ, „Kreni – Promeni“, Beogradska otvorena škola (BOŠ), Eko straža i nekoliko drugih udruženja.

Izvor: N1

Beograd 261, Niš 177, Čačak 152 – crne brojke zagađenosti vazduha u Srbiji. Danas nemojte disati

Čitajte Luftiku na Google vestima

Bojana Savić

Zaštitnica šuma i živog sveta u njima. Neprijatelj bahatih, pohlepnih, moćnih. Naturam expellas furca, tamen usque recurret!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

156 Shares
156 Shares
Share via
Copy link