Kafane i restorani u Beogradu od vajkada su važna mesta okupljanja. Ljudi u njih dolaze ne samo da bi jeli, već i da bi uživali u društvu, dobroj živoj muzici i vrhunskom provodu. Beograd je nadaleko poznat po bogatoj ponudi restorana. Ima ih više od 2.500, najviše onih koji pripremaju jela nacionalne kuhinje. Tu su i restorani italijanske, francuske, grčke, ruske, španske, meksičke, kineske, indijske i mnogih drugih kuhinja cenjenih širom sveta.
U Beogradu postoji i mnoštvo specijalizovanih restorana za koje bismo dali preporuke, među kojima su posebno popularni riblji restorani. A kako odabrati i preporučiti restoran? Na to je pitanje teško dati odgovor, jer je izbor zaista impresivan. Mi ćemo vam predložiti neke od najboljih. Na našem spisku je 20 restorana u Beogradu, a pogledajte i najbolje sale za svadbe u našem glavnom gradu.
Ova lista je deo našeg vodiča kroz Beograd. Pogledajte Nova godina – restorani Beograd kao i opcije za renta car Beograd.
RESTORANI BEOGRAD
Ambar
Kajmak bar, meso pečeno na listu vinove loze i ćumuru, slanina sa suvim šljivama, pečena jagnjetina i prasetina, a za dezert šnenokle i koh. Sve ovo možete probati u restoranu balkanske kuhinje Ambar. Za goste koji vole dobru kapljicu – više od 30 vrsta rakija i odlični kokteli bazirani upravo na toj rakiji. Takođe, ovde se spravljaju i kokteli od piva i domaćeg soka od zove ili mente. Ambar je inače ispostava istoimenog restorana u Vašingtonu i dočaraće vam izgled i atmosferu jednog našeg restorana u Americi. Nalazi se tik uz reku Savu, u Karađorđevoj ulici, u sklopu Beton hale.
Careva Ćuprija
Ovo je još jedan u nizu beogradskih restorana sa tradicionalnim srpskim jelovnikom. Izbor jela je zaista ogroman – od raznih predjela i kuvanih jela, preko specijaliteta spremljenih ispod sača, do pečenja i roštilja. U vinskoj karti nalazi se preko 150 vrsti vina, kako domaćih, tako i stranih. Restoran Careva Ćuprija jedan je od najstarijih ugostiteljskih objekata u srpskoj prestonici koji još uvek radi. To je danas ekskluzivno mesto prelepog enterijera u kombinaciji drvo – kamen, koga krase brojne umetničke slike i skulpture. Nalazi se na Bulevaru Vojvode Mišića, između Topčidera i Mosta na Adi.
Caruso
U ovom restoranu meni se zasniva na nacionalnoj, balkanskoj i mediteranskoj kuhinji. Ponuda vina je izvanredna, kao i ponuda žestokih pića, među kojima se, osim nekih skupocenih stranih, izdvajaju rakije pečene u manastiru Kovilj. Međutim, nije Caruso samo poznat po svom bogatom meniju. Ono što ga čini jedinstvenim jeste pogled. Restoran se nalazi preko puta hotela Moskva na Terazijama, na 8. spratu jedne zgrade, pa se iz njegove unutrašnjosti vidik širi ka Terazijskom platou, ka Mostu na Adi, ka ušću beogradskih reka Save i Dunava i dalje prema Zemunu.
Casa Nova
Ovaj restoran svoju gastronomsku ponudu bazira na italijanskim i francuskim specijalitetima. Ovde se pripremaju odlična piletina, ćuretina, bifteci, specijaliteti od ribe, razne paste, vrhunske salate. Preporuka kuće: „Sicilijanski točak“, „ Biftek u sosu od gorgonzole“, „Peper stek“. Od poslastica treba izdvojiti palačinke pripremljene i filovane na raznorazne načine. Asortiman vina obuhvata razne vrste domaćih, italijanskih, francuskih, argentinskih, čileanskih i austrijskih vina. Ljubitelji žestoke kapljice biće oduševljeni vrhunskim domaćim rakijama – šljivovicom, dunjevačom, kajsijevačkom, rakijom od maline… Restoran Casa Nova Beograd nalazi se na Dorćolu, u Gospodar Jovanovoj ulici.
Dva jelena
Čuvena Skadarlija ima nekoliko sjajnih tradicionalnih restorana, a jedan od njih je i restoran Dva jelena. Osnovan je daleke 1832. godine, što ga svrstava u grupu najstarijih beogradskih ugostiteljskih objekata. Enterijer obuhvata nekoliko zasebnih sala. Kad počne lepo vreme otvaraju se i bašta i terasa. Na jelovniku, po kome je restoran čuven i koji se ne menja još od 1928. godine, nalaze se uglavnom jela nacionalne kuhinje. Ovde možete probati vrhunsku pršutu, odlične domaće čvarke, domaći kajmak, razne sireve. Za glavna jela služe se specijaliteti od mesa, poput šumadijske tepsije, bifteka u šumskom sosu, ćuretine u mlincima, telećih i svinjskih rebaraca. Ljubitelji ribe mogu uživati u lososu ili pastrmki. Sve to možete zasladiti izvanrednim urmašicama, vinogradskim palačinkama, pitama od višnje i jabuke. Ako ste ljubitelji srpske tradicionalne kuhinje, Dva jelena će u potpunosti zadovoljiti vaše ukuse. A još ako volite noćni provod uz živu starogradsku muziku, ovo mesto je kao stvoreno za vas.
Durmitor
Od 1993. godine kada je osnovan pa do danas, Durmitor je postao jedan od najboljih restorana u Beogradu, pre svega zbog majstorski pripremljenih srpskih specijaliteta, ali i zbog prelepog ambijenta. Jela ispod sača (teletina, jaretina, krompir, hleb), obavezno treba probati. Odličan izbor je i biftek u maslinovom ulju, a tu su i razna kuvana i jela sa roštilja. Urmašice, orasnice, tufahije, palačinke i razne druge poslastice takođe su deo menija. Vinska karta obuhvata više od 100 vrsta vina, domaćih i stranih. Restoran nacionalne kuhinje Durmitor nalazi se u ulici Omladinskih brigada, na Novom Beogradu.
Ebisu
Ako želite da se upustite u avanturu isprobavanja japanskih specijaliteta, dođite u restoran Ebisu. Elegantno uređen unutrašnji prostor i terasa sa predivnom pogledom upotpuniće vaš doživljaj uživanja u autentičnim ukusima japanske kuhinje. Ovde se služe suši, ali i brojna klasična japanska jela. Pića su takođe japanska: pivo od pirinča, sake (japansko pirinčano vino) i savršeni japanski kokteli. Restoran Ebisu nalazi se u sklopu hotela Squer Nine, na njegovom poslednjem spratu. Lokacija – centar Beograda, tačnije Studentski trg.
Gušti mora
Ako vam se sviđaju riblji specijaliteti, bićete oduševljeni ovom konobom. Iako se ne nalazi na atraktivnoj lokaciji i ne izgleda luksuzno, Gušti mora je mesto koje svakako vredi posetiti. U opuštenoj atomsferi među ribarskim mrežama moći ćete da uživate u najukusnijim jadranskim specijalitetima od raznih vrsta morske ribe i morskih plodova. Ovde se služe vrhunska riblja čorba, najrazličitije paste, rižoto sa plodovima mora, školjke, rakovi i lignje, razni specijaliteti od bele ribe. Izbor poslastica je takođe solidan. Na vinskoj karti postoji oko 120 vrsta vina iz raznih krajeva sveta. Konoba Gušti Mora smeštena je Radničkoj ulici, na samom ulazu u Adu Ciganliju.
Homa Bistro
U prostranom, savremenom ambijentu ovog restorana možete uživati u prefinjenim ukusima dobijenim zahvaljujući znalačkom kombinovanju većeg broja visokokvalitetnih namirnica. Šta jesti? Na to je pitanje teško odgovoriti, jer je izbor zaista fantastičan. Mnogi preporučuju rijet od zečetine, jagnjetinu sa tabuli salatom i grčkim jogurtom, ragu od jelena, pastirsku pitu, vijet od lososa i, naravno, ovčju pljeskavicu. Poslastice su takođe vrhunske. Probajte, recimo, crumble sa malinom. Homa Bistro je jedan do dva Homa restorana u Beogradu. Nalazi se na Vračaru, u Nevesinjskoj ulici.
ID
U skladu sa „frojdovskim“ imenom restorana, u njemu se služe specijaliteti neobičnih imena – melanholija, letargija, paranoja, insomnija, histerija… Omiljena među gostima je „Perverzija“ – zapečena jagnjetina. Osoblje restorana preporučuje i „Marejevu palentu“ bez glutena, kao i aromatizovane uštipke nazvane „Holesterol“, a od poslastica „Vračarski pretop“. Ovaj internacionalni restoran, čiji je suvlasnik poznati voditelj Ivan Ivanović, smešten je tik uz Karađorđev park na Vračaru, u Nebojšinoj ulici.
Kalemegdanska terasa
Kako vole da kažu ljudi iz ovog restorana, Kalemegdanska terasa je beogradska oaza hedonizma. Kombinacija tradicionalnog i savremenog, nezaboravno iskustvo za sva čula. Ovde se služe ukusni domaći specijaliteti, kao i jela internacionalne kuhinje sa posebnim akcentom na francusku kuhinju. Doživljaj upotpunjuje samo okruženje, sa impresivnim enterijerom i pogledom koji sa Kalemegdana puca prema Beogradu. Ako pod odlaskom u restoran podrazumevate nešto više od ukusnih zalogaja, onda je Kalemegdanska terasa pravi izbor za vas.
Lorenzo & Kakalamba
Restoran Gdeselepojede Lorenco i Kakalamba nastao je spajanjem nečeg naizgled nespojivog –italijanske Firence i srpskog Pirota. Ispostavilo se da je ta kombinacija bila dobitna, jer je tako nastao jedan od najoriginalnijih ugostiteljskih objekata u Srbiji i Beogradu. Iako postoji tek nepunih 7 godina ovaj je restoran već počeo da osvaja kulinarske nagrade. To je dovoljna potvrda njegovog kvaliteta. A njegov meni baziran je pre svega na tradicionalnoj toskanskoj i pirotskoj kuhinji. Sve to upotpunjeno je popularnim internacionalnim jelima, kao i fenomenalnom vinskom kartom koja nudi oko 140 različitih vrsta najkvalitetnijeg domaćeg i stranog vina. Restoran se nalazi u Cvijićevoj ulici.
Mala fabrika ukusa
Restoran tradicionalne srpske kuhinje, ali sa jelima pripremljenim na jedan drugačiji, inovativni način. Iz tog spoja kulinarskih eksperimenata i naše kulinarske tradicije nastao je meni baziran pre svega na mesu. A ukusi su fantastični. Boravak u ovom restoranu tokom letnje sezone je nešto posebno, zbog bašte u kojoj možete uživati u omiljenim gurmanlucima u hladovini raskošnog neimarskog drveća. Mala fabrika ukusa smeštena je na Vračaru, u Nebojšinoj ulici.
Mezestoran Dvorište
Reč je o restoranu mediteranske kuhinje. Prefinjeni ukusi koje možet osetiti obilaskom restorana duž čitavog Sredozemlja, od Bliskog istoka do Andaluzije, sjedinjeni su u Mezestoranu Dvorište. Ipak, omiljena su jela iz Grčke, naročito sa Krita, odakle se restoran snabdeva maslinovim uljem, neizostavnim sastojkom mediteranskih specijaliteta. I među vrstama vina koja se u ovom predivnom restoranu služe takođe je najviše onih sa najvećeg i najjužnijeg grčkog ostrva. Ponuda jela je zaista impresivna – od brusketa, mariniranih ražnjića, čuvenog namaza Fava, mediteranskih kroketa, grčkog rižota, do izmirskog kebaba. Mezestoran Dvorište, iako se nalazi u Svetogorskoj ulici u centru Beograda, je jedno mirno, ušuškano mesto, što je dodatan ugođaj za svakog gosta.
Pizza bar
Topli, autentični ambijent ovog italijanskog restorana i odličan meni pružaju gostima nezaboravni užitak. Praznik za čulo ukusa priređuju razne paste, pice, potaži, supe, italijanski mesni specijaliteti, suflei, sladoledi i fantastični dezerti. Na zvaničnom sajtu ovog restorana posebno izdvajaju Chicago stile pizzu, koja se priprema po originalnoj recepturi smišljenoj u restoranskoj kuhinji. Pica bar se nalazi na Novom Beogradu, na Bulevaru Mihajla Pupina.
Pomodoro
Ljubiteljima italijanske kuhinje Pomodoro treba da bude nezaobilazna stanica u obilasku beogradskih restorana. Fantastične pice, odlične salate, izvrsne paste, testenine pripremljene na 101 način, vrhunska espreso kafa, najbolja vina iz raznih delova sveta… Sve ovo i još puno toga nudi Pomodoro cafe picerija, smeštena u centru grada, u Hilandarskoj ulici.
Toro Latin GastroBar
Kao što mu i u imenu stoji, ovaj restoran je fokusiran na latinsku kuhinju i kulturu. Vlasnik restorana je Ričard Sandoval, dobitnik većeg broja prestižnih gastronomskih priznanja, koji u pripremi specijaliteta znalački koristi sastojke iz Centralne i Južne Amerike. U ovom restoranu možete poručiti Seviće, Gvakamole, Meksičke ćufte, Takos, Jela sa roštilja i mnogo drugih hladnih i toplih specijaliteta pripremljenih na latino način. Ponuda pića obuhvata razne koktele, latinska vina i mnoštvo žestokih alkoholnih pića kreiranih za uživanje. Za vegetarijance i osobe koje su na bezglutenskom režimu ishrane postoji zaseban meni. Toro Latin GastroBar karakterističan je i po svom neobičnom, veselom enterijeru. Nalazi se u Karađorđevoj ulici, neposredno uz obalu Save, na području tzv. Beton Hale. Sa terase restorana pruža se prelep pogled prema reci.
Voulez Vous
Restoran Vule Vu lociran je na Vračaru, u ulici Đorđa Vajferta, u neposrednoj blizini Neimarskog parka. Prostor restorana je nešto što ga svakako čini posebnim, sa enterijerom i baštom sjedinjenim u jednu prelepu osvetljenu celinu, ukrašenu detaljima od drveta i toplim bojama. Reč je o internacionalnom restoranu čiji meni obuhvata specijalitete raznih svetskih kuhinja.
Preporuka za probati – Dry Aged Beef, juneći ramstek pripremljen na specijalan način sa dodacima; Prime Burger od starenog junećeg ramsteka; Potaž od brokolija i karfiola; Pohovana piletina sa susamom. Ustvari, sve što spremaju je vrhunskog kvaliteta i ukusa.
Restoran La Moliere
Restoran posebnog šarma, smešten je u centru, tik uz Knez Mihajlovu ulicu, u Zmaj Jovinoj 11. La Moliere je francuski restoran, uz odabrana jela nacionalne i internacionalne kuhinje.
Lepo i ušuškano mesto, ima veoma intimnu atmosferu, posebno u donjem nivou (tačnije, u podrumu, ali je toliko prijatno da je šteta vezivati uz tu reč). Ovaj romantičan restoran osvojiće vaše srce, a jelovnik u La Molieru krije prava mala čuda.
Restoran ima i veoma lepu baštu.
W-Sushi and Steakhouse
Onima koji vole da eksperimentišu sa novim ukusima svakako je zanimljiva azijska kuhinja, a pravo mesto za uživanje u otkrivanju novih ukusa je W Sushi. W Sushi restorani su mesta urbanog duha, nalik nekim restoranima najvećih svetskih metropola. Ovde možete probati hranu pripremljenu po receptima velikih svetskih majstora kuhinje. A ukoliko baš i ne volite suši koncept, možete degustirati odlična vina ili fantastične koktele. Sve u svemu, ima za svakog ponešto. A u Beogradu postoje čak tri W Sushi restorana. Jedan u najužem centru, par stotina koraka od Trga Republike, u ulici Vuka Karadžića. Drugi je na Vračaru, u Petrogradskoj ulici, dok je treći smešten na Senjaku (ulica Andre Nikolića).
POVEZANO: 20 najboljih picerija u Beogradu
POVEZANO: Potražite najbolje čarde na Dunavu
POVEZANO: Najlepši salaši u okolini Novog Sada
POVEZANO: 20 najboljih restorana u Novom Sadu
Veoma zanimljiv clanak.
Svaka cast!
Odlična lista restorana u Beogradu. Celovito, sve preporuke na jednom mestu. Ja bih dodao još Čubursku lipu
Lista vam je prilicno nedosledna
Iako sam tek sada naletela na ovu listu, moram priznati da se delimično slažem sa izborom. Na primer, smatram da restoran Little Bay definitivno treba da se nađe na listi jer pruža potpuno drugačije iskustvo od bilo kog drugog. Ambijent je fenomenalan, a ako ga posetite na veče Operskih arija, videćete zašto je toliko poseban i jedinstven.
Odlična lista restorana
Hvala na preporukama!