Putovanja

Top 10 stvari koje morate videti u Dubaiju

Pogled na Dubai iz ptičje perspektive

Kao najveći grad u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Dubai je nezvanična svetska prestonica šopinga i luksuza. Ova egzotična destinacija usred pustinje privlači turiste iz čitavog sveta svojom modernom arhitekturom, povoljnim cenama i brojnim sadržajima za porodičnu zabavu. 

Zbog prelepih peščanih obala, Dubai i njegovi hoteli na plaži su definicija pravog luksuznog odmora i jedno od najpoželjnijih mesta za letovanje. Ipak, pored zagarantovanog uživanja i relaksacije, te modernih i atraktivnih događaja, ovaj grad ima da pruži još mnogo znamenitosti koje su vredne obilaska. 

Šetnja kroz četvrt Al Fahidi, krstarenje Dubai potokom ili veličanstven pogled sa najviše zgrade na svetu samo su neke od njih. Predstavljamo vam TOP 10 stvari koje morate videti u Dubaiju. Pročitajte!

#1 Burdž Kalifa – najviša zgrada na svetu

Burdž Kalifa je verovatno prva asocijacija većini turista kada se pomene Dubai. Ova znamenita zgrada Emirata i glavna turistička atrakcija, sa svojih 829,8 metara visine je zapravo najviša zgrada koju je čovek ikada napravio. Početak radova bio je u septembru 2004. godine, da bi se svečano otvaranje nebodera desilo 4. januara 2010. godine.

Svakog ko odluči da se popne do vidikovca na 124. spratu očekuje zapanjujući pogled na grad koji se ne zaboravlja. Naročito su popularne noćne posete, kada je moguće napraviti fantastične fotografije poput onih sa razglednica. Turistima su dostupne ulaznice do vidikovca uz rezervaciju, ali i kombinovane karte – za obliazak Akvarijuma ili ručak, odnosno večeru u otmenom restoranu sa pogledom na zaliv.

Na zemlji, obavijajući Burdž Kalifu, nalaze se vrtovi sa vijugavim stazama i fontanama, uključujući fontanu Dubaija, najvišu fontanu na svetu dizajniranu po uzoru na čuvenu fontanu Belađo u Las Vegasu. Kao impozantna atrakcija, muzička fontana Dubai ima više od 6.600 sijalica i može da baci u vazduh neverovatnih 83.000 litara vode. Takođe, zanimljiv je i podatak da se snop svetlosti koji fontana baca može videti sa više od 20 milja udaljenosti.

Pogled na visoke zgrade u Dubaiju

#2 Dubai Mall – glavni šoping centar u gradu

Premda se ne uklapa u strogu definiciju kulturne znamenitosti grada, Dubai Mall definitivno spada u jednu od turističkih atrakcija koje ne smete propustiti. U pitanju je glavni gradski tržni centar i najbolje mesto za kupovinu, ako želite da kupujete dok se vaša deca zabavljaju u zatvorenom.

Pored toga što je iz Dubai šoping centra moguće popeti se na vrh Burdž Kalife, dostupni su još neki zanimljivi sadržaji kao što je akvarijum, klizalište i Dubai Dino, skelet dinosaurusa starog više od 155 miliona godina izložen u atrijumu tržnog centra. Za sve koji žele vrhunsku zabavu, postoji i zona za igre i bioskopski kompleks.

U Dubai mall-u možete kupovati do mile volje ili samo šetati Avenijom mode (Fashion Avenue), gde se nalaze prodavnice najpoželjnijih luksuznih brendova. Cartier, Bvlgari, Luj Viton, Tifani – samo su neka od poznatih imena iz sveta mode čije modele možete videti i kupiti u Dubai tržnom centru. Interesantno je da se skoro u svako doba godine ovde organizuju posebne manifestacije i spektakli. Pored modnih revija i svirki, posebno su posećeni godišnji Dubai Shopping Festival u januaru i februaru, kao i Dubai Summer Surprises Festival, koji se organizuje u julu i avgustu.

#3 Dubai akvarijum – Najveći podvodni zoološki vrt

Sa epitetom najvećeg podvodnog zoološkog vrta, Dubai akvarijum godinama privlači posetioce i jedna je od obaveznih turističkih atrakcija na popisu svih koji dođu u Dubai. U akvarijumu zapremine 10 miliona litara živi na hiljade jedinki i preko 140 vrsta životinja. Dugačak 51 metar, širok 20 metara i visok 11m, akvarijum je podjednako zanimljiv za posetu deci i odraslima.

Posetioci mogu da prošetaju kroz tunel od 48 metara dužine i posmatraju vodeni svet ili da izaberu da se voze čamcem sa staklenim dnom. Jedan od fantastičnih načina da se doživi Dubai akvarijum jeste ronjenje sa ajkulama i ražama.

#4 Dubai Muzej – istorija Istoka

Za sve koji žele da iskorače iz savremenog sjaja Dubaija pravo u istoriju Istoka i prošlost Emirata, prava stvar je šetnja Al Fahidi tvrđavom i obilazak Dubai muzeja. Muzej se nalazi u tvrđavi koja je izgrađena daleke 1787. godine od tradicionalnih koralnih blokova spojenih krečom. Gornji sprat je oslonjen na drvene stubove, a plafon je napravljen od palminog lista, blata i maltera.

Tvrđava je najpre služila kao rezidencija vladajuće porodice, potom je bila sedište vlade, garnizona i zatvora. U godini formiranja Ujedinjenih Arapskih Emirata (1971. godine), zgrada je obnovljena i pretvorena u glavni gradski muzej.

Ulaz u galerijski izložbeni prostor muzeja nalazi se na kuli na jugozapadnom delu utvrđenja. U prvoj galeriji su izložene stare mape Dubaija, potom se ulazi u video sobu. Ovde se prikazuje video o Dubaiju i razvoju grada kroz vreme. Turisti mogu da vide kako je Dubai izgledao pre otkrića nafte šezdesetih godina prošlog veka, te kako se menjao u decenijama koje su usledile do današnjih dana. 

U narednoj galeriji muzeja postavljene su diorame u prirodnoj veličini iz doba pre pronalaska nafte. Posetioci ulaskom u prostoriju stiču utisak da su zakoračili na užurbanu pijacu – tu su zanatske radnje, prodavci, stolari, krojači, kovači i velika paluba tradicionalne dhow jedrilice sa koje se istovara roba na obalu.

Ulica dalje vodi do makete džamije i porodičnih kuća, a potom se prikazuje i pustinjski život – farma urmi, kamile, beduinski šator pun nakita i slično. Još jedna zanimljiva i ujedno najveća diorama prikazuje scene iz primorskog života i izgradnju dhow jedrilice.

Značajno mesto u muzeju zauzimaju predmeti sa arheloškog lokaliteta Al Kusais, koji datira iz 3.000. godine pre nove ere. Celim putem diorama prate elektronski vodiči, razni vizuelni i audio efekti. U dvorištu muzeja se nalazi nekoliko tradicionalnih čamaca i kuća od palminog lista.

prikaz grada Dubai noću

#5 Al Fahidi – Stari grad

Četvrt Al Fahidi sagrađena je krajem 19. veka da bi bila dom bogatih persijskih trgovaca koji su se uglavnom bavili biserima i tekstilom i zauzima istočni deo duž Dubai potoka. Poznata je još i pod nazivom Bastakija. Posebno je zanimljiva jer predstavlja očuvanu sliku izrazite arapske arhitekture. Uske ulice vraćaju u prošlost Dubaija, u jedno sporije i mirnije doba u istoriji grada.

Tradicionalne kule vetrova, izgrađene od kamena, tikovine, palminog drveta, gipsa i sandalovine – predstavljaju samo mali deo istorije Al Fahidija. U samoj četvrti nalazi se Al Serkal, kulturna fondacija sa kafićem i rotirajućim umetničkim izložbama, kao i Galerija Medžlis, sa zanimljivom kolekcijom tradicionalne aparske keramike i nameštaja. Krivudave uličice su neretko mesto održavanja brojnih kulturnih događaja, raznih sajmova umetnosti i čuvene Nedelje nasleđa.

#6 Kuća šeika Saida Al Maktuma – nekad vladarska kuća, danas muzej

Primer autentičke arapske arhitekture svakako predstavlja kuća šeika Saida al Maktuma, nekadašnjeg vladara Dubaija (i dede sadašnjeg vladara). Šeik Said Al Maktum vladao je Dubaijem od 1921. do 1958. godine, a ova kuća bila je njegova rezidencija. 

Originalnu kuću je 1896. godine sagradio otac šeika Saida, tako da je mogao da posmatra brodske aktivnosti sa balkona. Pošto je ona srušena, sadašnja zgrada je izgrađena pored prvobitne lokacije, verno prema modelu iz 19. veka. Ugrađena su izrezbarena vrata od tikovine i drveni rešetkasti paravani preko prozora. Oko centralnog dvorišta izgrađeno je čak 30 soba.

U kući se nalaze eksponati Muzeja istorijskih fotografija i dokumenata Dubaija, sa mnogo divnih starih fotografija Dubaija iz perioda između 1948. i 1953. godine.

#7 Potok Dubai – važna karika u razvoju Dubaija

Potok Dubai (Dubai Creek) deli urbanu celinu na dva grada, Deira na severu i Bur Dubai na jugu. Kao uticajan element u razvoju grada, potok je najpre privlačio ljude da ovde love ribu i rone bisere. Prve naseobine datiraju još iz perioda od pre 4.000 godina, a smatra se da je moderna era počela tridesetih godina 19. veka, doseljavanjem plemena Bani Ias.

Zanimljivo je da su severno od mosta Al Maktum, na obali Dubai potoka usidrene dhow jedrilice starije od jednog veka. Mnogi turisti dolaze da posmatraju utovar i istovar tereta sa brodova, a na poziv mornara moguće je obići i same lađe.

Duž obale na Bur Dubai strani, nalazi se četvrt Al Sif i šetalište sa tradicionalnim zgradama od koralnih blokova i krečnjaka, pijacom i zanatskim radnjama – sjajno mesto za šetnju uz vodu. Turisti mogu da se voze i nekim od turističkih brodića predviđenih za krstarenje, te tako obiđu ovaj deo grada.

#8 Džamija Džumejra – primer fatimidske arhitekture

Vrhunski primer islamske arhitekture i prema mišljenju mnogih najlepša džamija u Dubaiju, džamija Džumejra je jedna od onih turističkih atrakcija koje svakako vredi posetiti. Ova kamena konstrukcija izgrađena je u srednjovekovnoj fatimidskoj tradiciji od ružičastog peščara i drugih komada mermera. Na vrhu kupole ugravirani su arapski spisi, a spoljno arhitektonsko rešenje džamije obuhvata i dva minareta.

U džamiji se svakodnevno se organizuju obilasci sa vodičem, koji su osmišljeni tako da podstaknu bolje razumevanje muslimanske vere. Na taj način, u ovim vođenim turama, posetioci mogu da uživaju u lepoti unutrašnjeg dizajna islamskog hrama. Na zidovima dominiraju plava i žuta boja, kao i neverovatno lepi ornamenti u kombinaciji sa elegantnim arapskim slovima. Podovi su prekriveni velikim jednodelnim tepihom, koji je izvezen složenim cvetnim šarama. 

Zbog „otvorene kulture“ džamije, vrata su otvorena i za posetioce koji nisu islamske veroispovesti. 

#9 Globalno selo – kulturni spektakl Dubaija

Ukoliko razmišljate o poseti Dubaiju, pravo vreme je sasvim izvesno period godine kada se održava veliki kulturni spektakl – Globalno selo. Kao jedinstvena prilika za kupovinu i zabavu, ovaj događaj osmišljen je tako da privuče posetioce iz svih delova sveta. Postoji mnogo zanimljivih aktivnosti za odrasle kao i za decu, sa pozorištem i vožnjama za uživanje.

U Globalnom selu svaka nacija postavlja svoj paviljon, gde predstavlja svoju kulturu, kulinarske specijalitete i raznorazne nacionalne proizvode. Tako je 2016. godine i Srbija imala zapaženu prezentaciju kamenog sela Gostuša, kada je oduševila sve posetioce Globalnog sela. 

#10 Čudesna bašta Dubaija – minijaturni svet cveća

Čudesna bašta Dubaija je jedno od najlepših, najživopisnijih i najmirisnijih mesta u Emiratima. Nesvakidašnji vrt se prostire na površini od 6.600 kvadratnih metara i dom je za skoro 50 miliona cvetova, među kojima su najčešći primerci nevena, petunije i geranijuma. U cvetnoj izložbi možete videti repliku zadivljujuće Burdž Kalife, kao i lukove, grobnice, kolibe i kuće kreirane od cveća.

U bašti čuda posetioci mogu da uživaju u Diznijevoj aveniji, 3D cvetnim dizajnima i parkovima na jezeru.Prolazi su savršeni za šetnju i opuštanje, a tu sui  brojni restorani internacionalne kuhinje. Pored cveća, u čudensnoj bašti Dubaija nalazi se i bašta leptira, u kojoj slobodno leti oko 15.000 leptira.

Lista turističkih atrakcija u Dubaiju ovde se ne završava. Svako ko poseti ovu nesvakidašnju metropolu može da uživa u šetnji njenom lukom, poseti Delfinarijumu, te obilascima brojnih muzeja. Izvesno je samo da lepota i luksuz ove emiratske prestonice nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.

Mateja Panović

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

57 Shares
Share via
Copy link