Ljubimci Top 10

Top 10 neobičnih, retkih i jako skupih rasa pasa

Svaki iskreni ljubitelj pasa spreman je na razna odricanja kako bi svom ljubimcu, a često i najboljem prijatelju, pružio vrhunsku negu. Uzgoj pojedinih rasa nije ni malo lak. Potrebno je izdvojiti, pre svega, puno vremena, a često i puno novca da bi pas bio zdrav, zadovoljan i srećan. Sa slobodnim vremenom to ide lakše. Sa novcem je, barem ovde kod nas, veći problem. Ponekad izdvajanje određene sume novca, na primer da bi se bolesnom psu pružila veterinarska nega, predstavlja pravi udar na naš budžet.

Međutim, postoje ljudi koji su spremni da plate pravo malo bogatstvo samo za kupovinu šteneta određene rase. Neke retke i specifične rase pasa su toliko skupe da od cifre koja je potrebna da bi se nabavilo čistokrvno štene može da zaboli glava. Znate li koliko košta najskuplji pas na svetu? U Kini je 2013. godine jedan biznismen kupio tibetantskog mastifa specifične crvenkaste boje za, verovali ili ne, 1,9 miliona dolara.

A koje su to najskuplje rase na svetu? Ovo su neke od njih.

foto: flickr.com/ Sonja Pauen
foto: flickr.com/ Sonja Pauen

Čehoslovački vučji pas

Prva stvar koju trebate imati na umu ako želite da kupite štene čehoslovačkog vučjaka – gotovo je nemoguće nabaviti ga van granica Češke. Ova rasa je relativno nova, stvorena je šezdesetih godina prošlog veka ukrštanjem Karpatskog vuka i Nemačkog ovčara.

Rezultat ukraštanja? Pas koji verovatno od svih rasa najviše liči na divljeg vuka. Snažan, hrabar, živahan, aktivan, sa snažnim lovnim nagonom. Isto kao i vuk, može opstati jedino ako živi u čoporu. U ovom slučaju to su ustvari vlasnik i njegova porodica, ali i druge životinje koje porodica odgaja.

Zbog lovačkog instikta, veoma je važno da Čehoslovački vučjak bude socijalizovan još od malih nogu. U suprotnom se može desiti da bude agresivan prema nepoznatim životinjama. Još jedna njegova bitna karakteristika su izuzetno razvijena čula ukusa i mirisa.

Iako je odan porodici i dao bi svoj život za nju, čehoslovački vučji pas je nezavisan i izuzetno zahtevan za obuku, koja će trajati duže nego dresura većine drugih rasa. Zato nije preporučljiv za neiskusne vlasnike. Međutim, ako se pravilno obuči, biće to vrhunski dresiran pas, besprekorno poslušan, pre svega zato što je izvanredan u tumačenju govora tela.

Cena – od 900 do 1.300 evra.

foto:wikimedia/ Pleple2000
foto:wikimedia/ Pleple2000

Saluki – Persijski hrt

Prijateljstvo između Salukija i čoveka traje već milenijumima, još od drevnih vremena egipatskih faraona. Zato se često naziva i Kraljevski egipatski pas. Persijski hrt spada u grupu najstarijih čistokrvnih rasa. Takođe, smatra se najbržom rasom na svetu (do 70 km/h). Zbog toga je u davnim vremenima korišćen kao lovni pas. Međutim, danas ga najčešće možemo videti na trkačkim takmičenjima pasa, na izložbama, a sve češće se odgaja i kao porodični pas.

Saluki je miroljubiv i snažno vezan za svog gospodara. Sa druge strane, to je nezavisan pas, pa je za njegovu dresuru potrebna čvrsta ruka i veliko strpljenje. Dobrog je zdravlja i dugog životnog veka (12 do 14 godina). Dosta je retka rasa.

Zbog svih ovih karakteristika, Saluki je jako skup. Cena – oko 2.500 evra.

foto: wikimedia/Bani-Bangou
foto: wikimedia/Bani-Bangou

Azavak – afrički pustinjski hrt

Pas koji nosi ime po regiji iz koje potiče, u dolini reke Niger. Deo južne Sahare takođe je njegovo izvorno stanište. To je pustinjski hrt čije su glavne fizičke odlike vitkost, brzina (65 km/h), spretnost i elegancija pokreta. Zbog brzine i snalažljivosti nomadska plemena su ga koristila za lov.

Reč je o psu snažnog lovačkog i teritorijalnog instikta. Veoma je inteligentan, što dokazuje njegova sposobnost da uspešno uskladi izraženu privrženost gospodaru sa nezavisnošću po kojoj je prepoznatljiv. Iz tog razloga, rana socijalizacija Azavaka  je neophodna. Njegov vatreni temperament i žudnja za kretnjom, zahtevaju od vlasnika dobru fizičku pripremljenost, jer svakodnevno višečasovno vežbanje i šetanje mogu da potpuno iscrpe čoveka.

Ova retka i čistokrvna rasa je veoma skupa. Za dobro štene potrebno je izdvojiti 3.000 evra.

foto: wikimedia/Monica S. Cassels
foto: wikimedia/Monica S. Cassels

Inka – Peruanski bezdlaki pas

Peruanski inka je jedna od najneobičnijih rasa. To je pas golokožac, jedna od svega nekoliko rasa koje nemaju dlaku. Ustvari, ima je na temenu glave i na pojedinim delovima nogu, što ga čini još specifičnijim. Koža mu je slonovski siva, često sa rozikastim mrljama u predelu nogu.

Što se temperamenta tiče, to su plemeniti, miroljubivi i živahni psi,  koji uživaju u društvu članova porodice. Bezgranično su odani vlasniku, imaju zaštitnički stav prema deci. Prema strancima drže distancu, a uz adekvatnu obuku postaju jako tolerantni prema drugim psima i ostalim životinjama.

Zbog veselog temperamenta nezgodni su za dresuru, pa se ne preporučuju početnicima. Usled nedostatka dlake, njihova koža je jako osetljiva i potrebna joj je posebna nega. Slabo podnose hladnoću.

Ova autohtona južnoamerička rasa je retka i skupa. Cena – 3.000 evra.

foto: wikimedia/Tommy Gildseth
foto: wikimedia/Tommy Gildseth

Kineski ćubasti pas

Preci ove rase bili su afrički bezdlaki terijeri, a Kinu su nastanili zahvaljujući kineskim moreplovcima. Tamo je afrički terijer ukrštan sa čivavom i tako je stvoren kineski ćubati pas, jedna od najneobičnijih rasa na svetu kada je izgled u pitanju. Postoje dve varijante – golokošci i dlakavi. Ovi bezdlaki su daleko zastupljeniji. Karakteristični su po tome što imaju „kosu“, tj. dlakavo teme glave, čupav rep i dlakave šape i predeo iznad šapa, dok su na svim ostalim delovima tela potpuno golokoži. Tu su patuljasti psi, koji dostižu najviše 30 cm visine i 4,5 kg težine.

Po karakteru, oni su odani, svim srcem vezani za vlasnika i njegovu porodicu, jako nežni i umiljati. Posebno im prija igra sa decom, kao i sa drugim životinjama. Veoma su živahni, nestašni i spretni, a takođe i inteligentni, pa ih je lako obučiti da izvode razne trikove.

Pogodni su za držanje u stanu. Čisti su, nemaju neprijatan miris i ne izazivaju alergije. Obzirom da su bezdlaki, koža im je osetljiva i zahteva posebnu negu, zbog čega se moraju redovno kupati. Osim osetljive kože, najčešće zdravstvene tegobe imaju sa zubima. Bez obzira na to, spadaju u dugovečne pse, koji u proseku žive 10 do 12 godina.

Kineski ćubasti pas pripada grupi retkih i skupih rasa. Za dobro štene potrebno je izdvojiti oko 4.500 evra.

foto: wikimedia/Winterwindmals
foto: wikimedia/Winterwindmals

Kanadski eskimski pas

Smatra se jednom od najstarijih autohtonih rasa u Severnoj Americi. Kanadski eskimo je snažan, izdržljiv pas. Zbog svoje guste dlake otporan je na ekstremno niske temperature. Obzirom na svoje fizičke predispozicije, godinama je korišćen za vuču saonica. Među arktičkim plemenima gde je odgajan veoma je cenjen.

Kanadski eskimski pas je odan, hrabar, pametan i oprezan. Ima blagu narav i jako je privržen gospodaru. Obzirom na njegovu inteligenciju, ali i pokornost vlasniku, lak je za dresuru. Potrebno mu je puno prostora, vežbe, teže fizičke aktivnosti. Ne voli toplo vreme. U našim klimatskim uslovima postoji rizik od toplotnog udara. Prija mu zima. Uživa da spava na otvorenom tokom najhladnijih dana.

Prema dostupnim podacima, u Kanadi postoji svega oko 300 čistokrvnih jedinki ove rase, što Kanadskog eskimskog psa čini veoma retkom i ugroženom rasom. Zato je i veoma skup.

Cena štenaca čistokrvnog porekla iznosi oko 5.500 evra.

foto: wikimedia/Franc Vincentz
foto: wikimedia/Franc Vincentz

Faraonski pas

Bez obzira što nosi takvo ime, Faraonski pas nije egipatska rasa. On ustvari potiče sa Malte i predstavlja nacionalnog psa ove ostrvske zemlje. A naziv duguje svom kraljevskom držanju. To je atletski građen pas, sjane, kratke i riđe dlake, jako izdržljiv, brz i spretan, odličan za lov, čemu je nekada i služio. Danas se uglavnom odgaja kao porodični pas. Ima i jednu osobinu koja ga čini jedinstvenim – kada se uzbudi i obraduje, može se uočiti kako njegov nos i uši menjaju boju i postaju rozikasti.

Faraonski gonič je pametan, lak za dresuru. Odan je vlasniku i porodici, jako druželjubiv i razigran. Ima snažan lovački nagon i aktivan je tokom celog dana. Obožava trčanje i vežbanje, pa će najviše odgovarati osobama koje su i same posvećene rekreaciji i održavanju dobre kondicije. Još jedna njegova prednost je dobro zdravlje i dug životni vek, do 14 godina.

Cena štenaca – između 3.500 i 6.000 evra.

foto: pixabay.com
foto: pixabay.com

Čau-čau

To je kineska drevna rasa, često odgajana u carskim porodicama, kao pas čuvar i kao lovački pas. Čau-čau je moćan pas, sa dugim gustim krznom poput lava, velike glave i okrugle njuške. Ima neobičan jezik, najčešće plave, a ređe i crne boje, po čemu je jedinstven u svetu.

Čuven je po vernosti gospodaru. Pametan je i dosta nezavisan, ne trpi grubosti. Ali lenj, ne prija mu preterana aktivnost. Voli da bude čist, pa se poput mačke stalno liže i održava dlaku u savršenom stanju. Ali ne voli kupanje i vodu. Nema neprijatan miris.

Spada u veoma retke i skupe rase. Cena kvalitetnog šteneta kreće se u rasponu od 3.000 do 8.500 evra.

foto: wikimedia/timquijano from Peking

Tibetanski mastif

Jedan od najvećih pasa na svetu, drevna rasa, čistokrvna i dosta retka. Ovi psi, poreklom iz centralne Azije, sa Tibeta, iz Kine i Nepala, karakteristični su po svom masivnom izgledu. Gusta, raskošna dlaka čini da izgledaju još krupnije. Nekada čuvari stada i kuće, Tibetanski mastifi su danas uglavnom izložbeni i porodični psi.

Odani su vlasniku i njegovoj porodici, sa zaštitničkim ponašanjem. Prema deci su jako pažljivi. Dostajanstveni su i često vrlo tvrdoglavi, pa im je potrebna rana, stručna obuka, zbog čega se ne preporučuju neiskusnim odgajivačima. Od svoga vlasnika očekuju puno posvećenosti, a ako se osete zapostavljenim mogu postati tužni, čak i agresivni.

Ako želite da nabavite vrhunsko, čistokrvno štene tibetanskog mastifa, moraćete duboko zavući ruku u džep. U proseku, cena se kreće od 4.500 do 8.500 dolara.

foto: wikimedia/timquijano from Peking

 

foto: pixabay.com
foto: pixabay.com

Samojed

Ovo je sibirski pas, jedna od najstarijih rasa na svetu, srodna sa malamutom i sibirskim haskijem. Samojed se odlikuje gustom i dugom dlakom, obično bele boje, koja mu daje pufnasti izgled. Takođe, njegova specifičnost je i „nasmejani izraz lica“. Samojed je snažan, mišićav i veoma agilan pas, pa su ga pripadnici sibirskog nomadskog plemena Samojed, po kome je i dobio ime, koristili za vuču sanki.

Prema ljudima su prijateljski raspoloženi, čak i prema strancima, a takav odnos imaju i prema drugim psima. Izuzetno su privrženi vlasniku i članovima porodice. Nežni su, razigrani i veoma aktivni. Sa decom su izuzetno pažljivi. Mogu da budu tvrdoglavi, zbog čega ih je malo teže dresirati, ali ne i nemoguće. Bitno je da obuka bude opuštena, bez oštrog tona i drastičnih metoda. Potrebno im je obezbediti svakodnevna istrčavanja, vežbe i šetnje i posvetiti im puno vremena. Kada su sami dosadno im je, pa su spremni na svakavke nestašluke. Obzirom na svoje gusto krzno, odlično podnose niske temperature, ali im leti ne prija duža izloženost suncu. Otporni su na bolesti. Imaju dug životni vek (12 do 13 godina).

Čistokrvno štene iz kvalitetnog legla prodaje sa za 3.500 do 9.500 evra. 

Kako vam pseći njuh može spasiti život

covid 19 kontakt desk

Ne zaboravite da lajkujete Luftiku

25 Shares
Share via
Copy link