Film Magazin

Top 10 filmova u 2017. godini

Novogodišnji praznici su vreme rekapitulacije protekle godine i pravljenja planova za narednu godinu, kao i vreme kada mediji sumiraju ono što je obeležilo proteklih 365 dana.
Pogledali smo zato šta se sve od prošlogodišnjih filmskih ostvarenja našlo na listama najpoznatijih svetskih medija koji prate sedmu umetnost, ukrstili njihova i naša razmišljanja na temu i seli za tastaturu.

Predstavljamo vam neke od najboljih filmove iz 2017. godine.

1. Beži // Get Out

Na većini lista svetskih medija debitantsko ostvaranje reditelja Džordana Pila zauzelo je prvo mesto. U središtu priče nalazi se mladi crnac koji upoznaje porodicu svoje bele devojke, nakon čega upada u vrtog strašnih rasizmom pogonjenih događaja.

Ovaj specifičan horor sa elementima satire pobrao je brojne pozitivne kritike, prema kojima je okarakterisan kao, u isto vreme, smešan i strašan, ali i provokativno istinit.

2. Blejd Raner 2049 // Blade Runner 2049

Nastavak kultnog SF trilera iz 1982. godine je mračna priča smeštena u postapokaliptični svet budućnosti, za čiju režiju je kanadski reditelj Denis Vilnev dobio izuzetne ocene.

3. Vozač // Baby Driver

Vozač Bejbi je u stanju da utekne svakoj policijskoj poteri, ali samo dok ima slušalice u ušima. Upravo zbog toga, film prati odlična muzika.

4. Dankerk // Dunkirk

Ratnu epopeju o povlačenju savezničkih snaga iz Dankerka 1940. godine, kritika je ocenila kao jedan od verovatno najboljih filmova reditelja Kristofera Nolana do sada.

5. Call Me by Your Name (Zovi mе svojim imеnom)

Gotovo da nema liste na kojoj ovaj film nije našao svoje mesto. To je priča o rasturenoj vezi između sedamnaestogodišnjaka Elija, koji u Italiji živi sa roditeljima, i Amerikanca Olivera, asistenta Elijevog oca.

6. Phantom Thread (Fantomska nit)

Film Pola Tomasa Andersona u kome Danijel Dej Luis glumi Rejnoldsa Vudkoka, poznatog krojača iz pedesetih godina prošlog veka koji je oblačio zvezde i članove kraljevskih porodica. Slavni glumac je toliko ušao u lik da je za potrebe snimanja filma naučio da šije, mesecima vežbajući sa glavnim kostimografom Njujorškog gradskog baleta. Čak je sašio jednu haljinu, za koju mu je model bila supruga Rebeka Miler.

Danijel Dej Luis je sredinom 2017. godine saopštio da se, posle ove uloge, povlači iz glume.

7. T2 Trejnspoting // T2 Trainspotting

Renton, Spad, Sik Boj i Begbi, kultni likovi iz jednog od najvećih filmskih hitova 1996. godine, ponovo na okupu 20 godina kasnije.

8. Logan

Još jedan naslov veoma čest na većini godišnjih top-lista. Priča o ostarelom Vulverinu koji 2029. za život zarađuje kao vozač limuzine. U distopijskom vremenu, u kome se čini da za mutante nema mesta, sve se menja kada od misteriozne žene dobije zadatak da zaštiti neobičnu devojku.

9. Bez ljubavi // Нелюбовь

Tri godine posle velikog uspeha “Levijantana”, ruski reditelj Andrej Zvjagincev se vraća sa novim filmom. “Bez ljubavi” je sumorna i teška drama o patologiji savremenog društva u kome živimo.

10. To // It

Nova filmska verzija poznate priča Stivena Kinga o klovnu monstrumu Penivajzu pobrala je brojne simpatije velikog broja ljubitelja horor žanra. Sam King je za film rekao:

“Nemojte da mislite ni da su mi dali razloga da razmlislim. Ali, to je možda baš dobra stvar. Pogledao sam film, sjajan je!”

Koji film je vas oduševio u prethodnoj godini?

POVEZANO: 50 najboljih filmova svih vremena

PARTNERI SAJTA


Share via
Copy link