Lifestyle Putovanja

Najlepše turističke destinacije ove jeseni

Turističke agencije užurbano pripremaju aranžmane za jesenja putovanja. Leti su, razumljivo, najpopularniji gradovi na obali mora, zimi su to planine i ski centrovi, a jesen je rezervisana za obilazak najlepših gradova u Evropi. Ekipa portala Luftika napravila je listu top 6 destinacija za jesen pred nama.

Drezden, Nemačka

Kao glavni grad nemačke savezne pokranije Saksonije, značajan je turistički, privredni i kulturni centar. Smešten je u dolini reke Elbe, čiji se kulturni pejzaž nalazi na listi Svetske baštine UNESCO-a. Najpoznatija građevina, istovremeno i spomenik kulture, je zgrada opere “Semperoper”, uvrštena među najlepše na svetu. Nakon Drugog svetskog rata, obnovljeni su kulturni i istorijski spomenici, među kojima je i barokni dvorac Zvinger, sagrađen u 15. veku. Vrhunac arhitektonske umetnosti su “Vrata krune”, na jednom od ulaza u  gradske zidine. Ne treba propustiti ni Palatu kulture, građenu u modernom stilu.

drezden-nemacka

Drezden ima pregršt muzeja, za svačiji ukus. Nazvan je gradom umetnosti i kulture, slovi za “ Firencu na Elbi”. Poseta “Terasi Evrope” je obavezna. Reč je nizu zgrada na obali reke, sa širokim šetalištem, koji je epicentar svih kulturnih i turističkih dešavanja u gradu. Tu su i “Zid saskih vojvoda”, Zlatni kip Avgusta II Jakog, Plavi most preko Labe i živopisni parkovi. Pored arhitekture, muzeja i kulture ovaj grad nudi i bogat noćni život, sa jezgrom u Nojštadtu.

Berlin, Nemačka

Jedan od najuticajnih gradova na svetu, burne istorije i raznovrsne turističke i kulturne ponude. U nekim putopisima nazvan je i gradom sa dve duše. Ostatak Berlinskog zida je “Checkpoint Charlie”, prolaz između nekada, podeljenih delova grada, a samo nekoliko metara dalje vidljiv je i mali deo čuvenog zida. Simbol nemačke prestonice je Branderbruška kapija na Pariskom trgu. Ne propustite obilazak memorijalne crkve Cara Vilhelma, izgrađene u neoromantičnom stilu. Ona je oštećena u bombradovanju 1943. godine, ali na zahtev građana nije obnovljena. Najpoznatija ulica je Fridrihštrase i ona prolazi kroz Checkpoint Charlie.

Berlin-panorama

Berlin je jedna od najmlađih, ali i najrazvijenih metropola na svetu. Spada u elitne gradove, jer se može pohvaliti sa čak tri operske dvorane, 153 muzeja i 420 galerija. Kulturni dragulj ovog grada je svakako Muzejsko ostrvo, zaštićeno od strane UNESCO-a. Iako je politički, administrativni, kulturni i privredni centar jedne od najrazvijenih zemalja na svetu, Berlin je i najzeleniji grad u celoj Nemačkoj. Ako Berlin bude vaš izbor ove jeseni, onda obavezno obiđite i TV toranj, visok 368 metara, odakle možete uživati u panoramskom pogledu spektakularnog grada.

Prag, Češka

Ako želite kratak, prilično jeftin, ali umetnošću, kulturom i lepotom “nabijen” odmor, onda je Prag savršen izbor. Znamenitosti je mnogo, pa se dobro pripremite pred put. Ono što ne biste smeli da propustite pri prvoj poseti ovom gradu je Karlov most. On spaja obale Vltave, kao i novi sa starim delom grada. Praški zamak je ozbiljniji obilazak, jer je potrebno da odvojite nekoliko sati. Trud će se sigurno isplatiti. Smena straže, koncerti klasične muzike, gotska Katedrala Svetog Luisa i vekovima stare umetnine su samo deo ponude predivnog zamka.

putovanje-u-prag

Najpopularnija lokacija u gradu je Astronomski sat na Trgu Stari grad. Originalni delovi sata datiraju još iz 1400. godine. Sinagoga Jerusalim i Staro jevrejsko groblje su obavezna stanica. Smešteni su u staroj jevrejskoj četvrti koja će vas oduševiti svojim izgledom i istorijskim svedočenjem. Postoji mnogo, visoko smeštenih, lokacija odakle se može posmatrati panorama grada, ali je najoriginalniji onaj iz restorana “Seleste” na vrhu Zgrade koja pleše, poznate kao “Fred i Džindžer”.

Rim, Italija

Svi putevi zaista vode u Rim. Nezaobilazna je destinacija tokom svih godišnjih doba. Prestonicu Italije morate posetiti bar jednom u životu. Koliko god dana da odvojite za posetu ovom gradu, biće malo. Turistička ponuda je prevelika, pa bi najbolje bilo da, ukoliko idete u sopstvenoj režiji, kupite neki od aktuelnih vodiča. Pripremite udobnu obuću, jer je sam centar grada popločan kaldrmom, proverite gradske linije i prepustite se svim čarima Večnog grada.

rim-omiljena-destinacija

Brojni trgovi i fontane su gotovo na svakom koraku. Ne propustite čuveni Koloseum, Brdo i Park Pincio, Baziliku sv. Ivana Lateranskog, Panteon, most Sant Anđelo, kao ni mnoge druge, ništa manje vredne kulturne i istorijske spomenike.

Dvorci Bavarske

U najjužnijoj nemačkoj pokrajini Bavarskoj poslednjeg milenijuma izgrađen je impozantan broj dvoraca spektakularnog izgleda. Oni svedoče o prošlosti, načinu života kraljeva i plemićkih porodica, ali su i odraz karaktera svojih, često ekscentričnih, vlasnika.

dvorci-bavarske

 

Linderhof, Nojšvanštajn, Herenkizme su jedni od mnogih, vredni pažnje i vremena. Dvorci Bavarske su važan deo turističke ponude Nemačke i predstavljaju najposećenije destinacije u Evropi.

Barselona, Španija

Barselonu nazivaju “Dragulj Evrope”. Sagrada Familia, Katedrala Barselone, Crkva svete Marije del Mar, muzeji Pikasa i Miroa, magične fontane, pešačka zona Ramblo, park Gvelj nedaleko od centra grada, brdo Monžik i čuveni fudbalski stadion su samo neke od lokacija koje se moraju naći u vašem planu obilaska Barselone.

Sagrada-familia

 

Ukoliko planirate da odete u Barselonu do kraja septembra, onda ne propustite ni festivale Hipnotik i Le Mers, koji će biti organizovani 18. i 23. ovog meseca.

 

BONUS VIDEO

Ne zaboravite da lajkujete Luftiku

Ana Marković

Ana Marković

Štreber i boem. Bosanka i Banaćanka. Novinar. Hodajući detektor laži i emiter istine. Omiljenost - miris uštipaka u 9 ujutru, selo, leto i grlati petao, crk'o dabogda.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link