Beograd Magazin

Imao je 19 godina i obesio se zbog kockanja, oproštajno pismo je bolno kratko

les mrtvo telo
Foto: Shutterstock (ilustracija)

Postoji jedan događaj koji se desio na Kaluđerici, u Beogradu, a ostao je ispod radara krvožednih novinara crne hronike u prestoničkim medijima.

Momak od 19 godina se obesio u iznajmljenom stanu, tačnije adaptiranoj garaži, a u oproštajnom pismu je napisao: “Nisam nikom ostao dužan. Kockar sam.”.

I otac mu je kockar. I majka. Trpeo je maltretiranje celog života i gledao u tog rol modela, oca, koji ga je još kao petogodišnjaka slao u obližnju kockarnicu sa 300 dinara i papirićem na kom je uputstvo za tiket.

Grčevito je, u šačici, stezao taj papirić i novac  samo da ih ne izgubi i da se vrati kući zadovoljan i s nadom za bar jednom lepom rečju. Petogodišnjak!

Tople reči nije bilo nikad, a on bi bez izuzetka bivao posađen na dotrajali kauč i prisiljen da ćuti dok otac nepomično prati teletekst. I tako do devet, kad je vreme za krevet.

Bez poljupca, bez “laku noć sine”, bez “jele te buve celu noć”… Samo mrak i i krevet na kom je bila jedna plišana igračka.

Majka ćuti i pere sudove sa velikom veštinom izbegavanja kuckanja tanjira o tanjir, jer… Tiket. Napeto je.

Jeo se krompir. I malo mesa, kad ga je bilo. Krompira je bilo gotovo uvek.

I tako svakog dana, dok momak nije porastao, pa shvatio da i on može da zaradi na tiketu sa uloženih 500 dindži. Mic po mic, upao je u kandže najjače zveri – kockanja.

Siguran da će tiket proći, uzeo je jedno veče 1000 dinara iz očevog džepa. Nije prošlo. Ovaj je saznao i prebio ga toliko da je nesrećni tinejdžer pobegao kroz prozor. Niko ne zna gde je spavao te noći.

Onda je našao tu groznu garažu, a majka je krišom donosila malo od ručka i pomagala da se skupi i za njegovu kiriju. Počela je i ona da igra tikete, jer “dovoljno je da jedan prođe i imam da mu platim stan”.

Obećavao je nesrećnik. Prepametan, sa milim i veselim okicama, koje su opet, u dubini i momentima odsutnosti, krile retko viđenu tugu. Rodio se da voli i voleo je, uprkos tome što ljubav nije dobio od onog od kog ju je najviše trebao.

Obesio se mučenik. Taman kad se zaljubio. Video je taj mladi i pametni momak da je đavo odneo šalu i pretvorio ga u onog pred kim su mu godinama kolena klecala. Jer tiket nije prošao, a kad ne prođe, onda nema koka-kole ni mesa, i što je najgore – nema mira u kući.

Obešenog o cev u adaptiranom kupatilu zatekla ga je devojka. Nije joj se javljao na telefon.

Priča se da mu je do poda nedostajalo dva centimetra.

Do normalnog života još dve svetlosne godine. Do nade u taj normalni život nedostajalo je ukidanje reklama o kockanju, kažnjavanje onih koji uzmu pare od deteta i otkucaju tiket po uputstvu koje mu je u ručicu tata stavio.

Edukacija mladih. Normalna država, a ne raj za pranje novca, u kom kladionice niču ko pečurke.

Od želje za životom delio ga je i svaki osmeh poznate osobe koja ga je sa društvenih mreža i televizora srdačno zvala da mu se pridruži u tom “slatkom grehu”, jer svako dobija!

Od želje za životom delila ga je i normalna porodica, podrška rodbine i prijatelja, bar onih pravih, kojima nije bitno kakve patike si kupio i koji telefon nosaš.

Priča se i da tapiju na kladionice polaže najuža rodbina novog nam Tite, da zakone u ovoj državi donose Kebara i njemu slični. Inspekciju, takođe, znamo ko nadgleda i njome upravlja. Centar za socijalni rad… Svi su oni podbacili. Odgovornost je njihova.

Odgovornost je i na svakom onom roditelju koji nakon posla svrati do “kladže” da odigra tiket i ne vidi nikakav problem ako i njegov sin, fore radi, to isto ponekad učini u društvu svojih prijatelja. Nema tu nikakve fore i nije bezazleno.

Ova priča je istinita i nije objavljena da bi se široke mase sablažnjavale, već radi onih koje je trigerovalo “obesio se zbog kockanja” u naslovu.

Važno je da znate da je 85 posto ljudi u Srbiji uključeno u megalomansku industriju kocke i kockanja. Nisu svi zavisnici, ali ogroman deo je na samoj ivici.

Zavisnost od kockanja je ništa drugo nego bolest i tako je treba i posmatrati. Kockanje se smatra i jednom od najtežih bolesti zavisnosti, a lečenje je kompleksno, ali moguće. Često zahteva uključenost cele porodice, psihoterapiju, medikamentnu terapiju, a u najtežim slučajevima i bolničko lečenje.

Posledice kockanja

Posledice kockanja su brojne, a posebno se izdvajaju:

 1. fizičke posledice – visok krvni pritisak, ubrzan rad srca, tahikardije, povećano znojenje, problemi sa snom, problemi sa varenjem, česte glavobolje
 2. psihičke posledice – laganje, manipulisanje, gubitak zainteresovanosti za zdrave aktivnosti, anksiozno-depresivni poremećaji, poremečaji ličnosti, sklonost suicidu
 3. socijalne posledice – problemi u porodici, deformisanje zdravih društvenih veza i prekid kontakta sa zdravim društvom, problemi sa zakonom, problemi u saobraćaju
 4. ekonomsko-profesionalne posledice – gubitak finansija, zanemarivanje školskih, fakultetskih i poslovnih obaveza, problemi na poslu, gubitak posla.

Bolnica Vita je jedno od mesta kom se možete obratiti ukoliko imate problem sa kockanjem. Upravo ta bolnica  objavila je i brzi test na osnovu kog možete odrediti u kolikom ste problemu.

Kriterijumi za utvrđivanje kockanja

Prema američkoj klasifikaciji mentalnih bolesti (DSM-IV), patološko kockanje se razlikuje od ostalih poremećaja impulsa, raspoloženja ili mišljenja. Da bi bilo nezavisno od ostalih sličnih poremećaja, osoba koja je obolela od patološkog kockanja mora imati 5 ili više simptoma ili znakova ove bolesti:

 1. Preokupiranost– osoba često misli o kockanju, bez obzira na to da li se radi o prošlom, budućem ili zamišljenom kockanju
  2. Tolerancija (podnošenje) – kao i sa tolerancijom na psihoaktivne supstance, osoba pravi sve veće ili sve češće uloge kako bi doživela isto “uzbuđenje”
  3. Povlačenje, odustajanje – osećaj uznemirenosti ili razdražljivosti povezan sa pokušajima da se prekine ili smanji kockanje
  4. Bežanje od problema – osoba se kocka da popravi raspoloženje ili pobegne od problema
  5. Navaljivanje – osoba pokušava da povrati gubitke na kocki sa još više kockanja
  6. Laganje – osoba pokušava da prikrije razmere svog kockanja laganjem porodice, prijatelja ili terapeuta
  7. Gubitak kontrole – osoba bez uspeha pokušava da smanji kockanje
  8. Nelegalne radnje – osoba krši zakon sa ciljem da dođe do novca potrebnog za kockanje ili povrati novac izgubljen na kocki. Ovo može uključivati dela krađe, pronevere, prevare ili falsifikovanja
  9. Rizikovanje odnosa sa značajnim ljudima – osoba nastavlja sa kockanjem uprkos riziku da izgubi partnera, posao ili drugu značajnu priliku
  10. Vraćanje dugova – osoba se okreće porodici, prijateljima ili trećoj osobi za finansijsku pomoć za otplaćivanje dugova nastalih kockanjem

Ukoliko ste se prepoznali u najamnje tri navedena simptoma, vreme je da potražite stručnu pomoć.

Ovo su samo neki od brojeva telefona za pomoć i podršku onima koji se suočavaju sa problemom kockanja ili patološkog kockanja:

 • Bolnica Vita u Novom Sadu: 021-6339812
 • Specijalna bolnica za lečenje bolesti zavisnosti Dr Vorobjev u Zemunu: 063/247-777
 • Bolnica za lečenje od zavisnosti (Drajzerova), državna bolnica – 011-3671429
 • Herc Time – 0653342321

Ukoliko ste kockar i otac, neka vam ova priča služi kao opomena.

Ukoliko ste kockar i imate osećaj da su vam svi okrenuli leđa, nemojte odustajati zbog manjka podrške iz porodice ili od prijatelja. Obratite se stručnjacima.

Ukoliko imate dete koje iz dosade posećuje kladionice, shvatite da je to isto kao kad bi vam kući donosio zavijenu vutru ili kesice belog praha.

Jer u jednom pismu ostavljenom na dotrajalom stolu pisalo je – Nisam nikom dužan. Kockar sam.

Mladić od 19 godina nađen je obešen o vodovodnu cev. Zaljubljen i gladan. Bez opijata i droga u organizmu, ali u poderanim čarapama.

Jer, za dvesta dindži možda prođe tiket.

Volite svoju decu.

Ispovest patološkog kockara iz NS: 25 godina živim za tiket, slot i rulet i znam da se neću izvući

Čitajte Luftiku na Google vestima

1.9K Share
1.9K Share
Share via
Copy link