Magazin

Kerefeke srpskih tiktokera koje će nam vratiti Kosovo (VIDEO)

srpski orao

Domaći korisnici društvene mreže TikTok  započeli su novi nacionalistički trend u kojem, u inat Albancima, rukama gestikuliraju “srpskog orla”.

Ratovi na društvenim mrežama nikada ne prestaju, pa tako redovno svedočimo raspravama o poreklu raznih stvari koje mnogi narodi svojataju. Neretko su praćene komentarima mržnje.

Poslednji u nizu takvih trendova je kontroverzni “orao”, simbol koji mnogi Albanci gestikuliraju rukama, a sada su to počeli i srpski tiktokeri. Šire se snimci na kojima mladi pokazuju orla na specifičan način – sa tri prsta, dok u pozadini ide tehno verzija pesme “Sini jarko sunce sa Kosova ne damo te Zemljo Dušanova”.

Orao je postao bolna tačka za mnoge Srbe, jer je često viđen kao provokacija kada su ga pokazivali brojni poznati Albanci – od sportista do muzičara. Očigledno je ideja tiktokera da ovaj simbol ponovo “prisvoje”.

Dok mnogi Srbi veruju da im ovim gestom Albanci prete “Velikom Albanijom”, svojevremeno su novinari sa Kosova za “Danas” istakli da to nije namera.

“To se koristi kao simbol zastave i preraslo je u svojevrsni pop simbol poslednjih godina. Kada neko rukama pravi dvoglavog ugla, taj hoće da kaže da je Albanac. Pre svega, to predstavlja popularni simbol, koji sada to koriste i sportisti i ostale zvezde. Niko ne treba da se boji tog simbola, jer ‘velika Albanija’ se ne označava ručnim simbolima”, rekao je urednik prištinske “Gazete Blic” Astrit Gaši.

Ipak, teško da će to odvratiti mlade internet ratnike da “srpskim orlovima” pokušavaju da “vrate Kosovo”.

Ova ptica će, poput ajvara, nastaviti da bude još jedna tačka sukoba dve zemlje koje su nekada ratovale.

Inače, orao se vekovima koristi kao simbol, kod brojnih naroda iz svih krajeva sveta. Najstariji simbolički prikaz orla potiče iz Mesopotamije, još iz 5. milenijuma pre Hrista. Bio je čest i popularan simbol na celom Istoku: kod Sumeraca, Asiraca, Egipćana, Hetita, Haldejaca, Persijanaca, Indijaca i drugih istočnih naroda. Bio je popularan i kod prekookeanskih naroda: Inka, Maja, Asteka, novozelandskih Maora, severnoameričkih i aljaskih Indijanaca. Sa Istoka se simbolika orla prenela kod starih Grka, Etruraca, Rimljana, Kelta, Germana i drugih evropskih naroda, piše Nova.

Dvoglavi orao u Vizantiji nasleđen je od istočnih civilizacija kojima je bio simbol vrhovne moći, a od Vizantije su ga nasledili srpski vladari – dobijanjem titula od Vizantijskog carstva, brakovima sa vizantijskim princezama, kao i proglašenjem carstva, naovid se u knjizi “Srpski srednjovekovni grbovi”.

Japanke masovno poziraju sa Prolom vodom, ali nikako da shvatimo razlog

Dragana Vidić

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi već 10 godina. U međuvremenu piše.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link