Magazin Svet

Renesansno remek-delo pronađeno na autobuskoj stanici prodato za 22 miliona dolara

ticijanova slika autobuska stanica 22 miliona dolara aukcija
Foto: Instagram/christiesinc

Remek-dela svetske kulturne baštine, koja vrede čitavo bogatstvo, ponekad završe u rukama lopova, pa iznenada osvanu na potpuno neuobičajenim mestima.  Baš to je bio slučaj sa čuvenom slikom italijanskog renesansnog umetnika Ticijana, koja je čak dva puta bila ukradena, a 90-ih godina prošlog veka pronađena je u plastičnoj kesi na autobuskoj stanici u Londonu.

Nedavno je prodata na aukciji za 22,3 miliona dolara, piše BBC.

Najvažnije Ticijanovo delo

Slika „Odmor tokom bekstva u Egipat“ inspirisana je biblijskom pričom kada Isus, Marija i Josif beže u Egipat, nakon što je Josif sanjao da Irod, kralj Judeje, planira da ubije novorođenče Isusa.

Slika prikazuje Josifa i Bogorodicu sa bebom Isusom kako odmaraju u šumi na putu, a nastala je 1510. godine, kada je Ticijan imao samo 20 godina.

Aukcijska kuća „Christie’s“ ranije je saopštila da je ovo najvažnije Ticijanovo delo koje se u nekoliko generacija pojavilo na aukcijskom tržištu, i jedno od retkih koje se nalazi u privatnim rukama.

Ne zna se ko je naručio sliku, a prvi pisani zapis o njoj datira iz 17. veka i bila je deo kolekcije venecijanskog trgovca začinima, prenosi Index.

Od plemićkih palata do autobuske stanice

Tokom vekova, slika je bila u vlasništvu raznih evropskih plemića i kraljevskih porodica, a razbojnici su je odneli u dva navrata, u razmaku od skoro 200 godina.

Oko 1650. godine, austrijski nadvojvoda Leopold Vilhelm kupio je sliku i odneo je u palatu Belvedere u Beču, gde je ostala do 1809. godine, kada je Napoleonova vojska napala Beč i odnela sliku u Pariz.

Četvrti markiz od Bata, Englez Džon Alekander Tajn, nabavio je sliku i postavio je u njenu sadašnju kuću u Longleat House u Viltširu.

Slika je nakratko ukradena 1955. godine, a poznati umetnički detektiv pronašao ju je na autobuskoj stanici u jugozapadnom Londonu, u plastičnoj kesi.

Izvor: Index

Od krvi Musolinija do kose Elvisa Prislija: Bizarna aukcija delova tela poznatih ličnosti

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
Share via
Copy link