Magazin

Od krvi Musolinija do kose Elvisa Prislija: Bizarna aukcija delova tela poznatih ličnosti

musolini

Od tegli sa vazduhom koji je udisao lično Bred Pit, preko istorijski neprocenjivih spisa i predmeta za koje ljudi ni ne znaju da postoje, pa sve do delova tela poznatih istorijskih ličnosti. Ponuda na bizarnim onlajn aukcijama širom sveta nikada nije bila raznovrsnija.

Prst, palac i zub

Italijanski moreplovac i naučnik Galileo Galilej, pored svih tragova koje je ostavio u istoriji i nauci, za sobom je ostavio i prst, nožni palac i zub, koji su 2009. godine ponovo otkriveni.

Naime, 95 godina nakon njegove smrti, katolička crkva je odbila da sahrani Galilea, pa je istoričar i naučnik Đovani Tarđoni Toceti iskoristio priliku, isekao delove tela i izvadio jedan zub, pre nego što je Galileo konačno sahranjen. Ovi delovi tela išli su iz ruke u ruku sve dok nisu izgubljeni 1905. godine. Kada su pronađeni, ponuđeni su na aukciji i prodati za nepoznatu sumu novca kao “neidentifikovani predmeti”, piše Magazin Politika.

Odrubljena glava

U maju 2011. godine, na aukciji u Irskoj, našla se odrubljena glava svetog Vitalija. Početna cena ovog “predmeta” bila je 300 dolara, a na kraju je jedan holivudski glumac kupio za deset puta veću sumu od 3.500 dolara.

Iako su bile ponuđene i veće cifre (10.000 dolara na primer), nisu bile prihvaćene, jer je kupac imao nameru da glavu odnese iz Irske.

Mozak Marije Antoanete

Edvard Gijar, predsednik francuskog Aukcijskog društva, rekao je da je mozak čuvene Marije Antoanete najverovatnije prodat na aukciji, iako ovo nije nikada dokazano.

Za to vreme, na Ibeju su se prodavali krv i mozak Benita Musolinija, čije je telo, prema rečima njegove unuke Alesandre, nakon autopsije, ukradeno iz bolnice u Milanu.

Početna cena Musolinijeve krvi i mozga bila je 22.290 evra, ali je pala na 15.000. Ova bizarna aukcija, međutim, nikada nije završena, jer je Ibej stavio zabranu na nju, budući da sama kompanija zabranjuje prodaju “bilo kakvog ljudskog organskog materijala”.

Kosa

U Indiji je čest običaj da ljudi, kao žrtvu bogovima, seku i prinose svoju kosu. Kosa Indijaca je veoma cenjena na tržištu, jer je kvalitetna, jaka i tanka, a koristi se u proizvodnji perika. Osim toga, kosa poznatih ličnosti je veoma popularna i ima veliku cenu na tržištu.

Staklena bočica u kojoj su se nalazile vlasi Elvisa Prislija, prodata je za 4.160 dolara. Na Internet aukciji 2002. godine, Elvisova lokna prodata je za 115.000 dolara i pobedila je dotadašnju cenu kose Džona Lenona od 48.000 dolara, Betovene kose (7.300 dolara) i pramenova kose Džona F. Kenedija (3.000 dolara).

Jedini koji je uspio da parira Prislijevoj aukciji i da je na kraju i pobedi, bio je Če Gevara, čiji su otisci i fotografije leša prodate za neverovatnih 119.000 dolara.

Ruka mumije

Tokom 2007. godine, na njujorškoj aukciji pojavio se neobičan predmet – ruka nepoznate egipatske mumije. Ovaj predmet je prodat Andreasu Karlsonu– vlasniku Santa Monika galerije, za 4.500 dolara.

Noga

Izvesni Britanac Džon Vud je bio teško povređen kada je 2006. godine preživeo avionsku nesreću. Nekoliko godina kasnije, zbog komplikacija, amputirana mu je noga. Ipak, Džon je svoj ud sačuvao i držao ga je u pušnici. Dok je boravio u Severnoj Karolini, pušnica je, zajedno sa nogom, prodata je na aukciji. Nakon tužbe, Vud je dobio nazad svoju nogu, neko vreme je čuvao u torbi za golf palice, a zatim u ormanu.

Skeleti

Pre pet godina, na aukciji u Pensilvaniji, prodata su dva kostura – muški i ženski. Skeleti, stari najmanje 100 godina, postali su vlasništvo jednog kolekcionara bizarnih stvari. Ženski kostur je koštao 950, a muški 900 dolara.

U Švajcarskoj prodat Petrov pečat iz 10. veka, najstariji materijalni trag na kome piše Srbija

Čitajte Luftiku na Google vestima

Share via
Copy link