Film

The Queen’s Gambit je najgledanija mini-serija ikada i definitivno ne morate voleti šah da biste je obožavali

“The Queen’s Gambit” je trenutno najhvaljenija Netfliksova mini-serija, a otkako se pojavila, ljudi ne prestaju da pričaju o njoj.

Upravo zato ni najmanje ne iznenađuje Netfliksova objava da je “šahovsko čudo” najpopularnija mini-serija ikada na toj platformi.

Ova serija emitovana je u svim državama, uključujući Rusiju, Kinu, Francusku, Tajvan i Australiju. Na listi najgledanijih završila je u čak 92 zemlje, a na ubedljivo prvom je mestu u 63 države.

Ipak, mnogi ovim brojkama pristupaju s rezervom, jer ih je Netfliks sam objavio, a ne postoji način da se njihove statistike nezavisno provere.

Međutim, velika gledanost nije jedini rezultat popularnosti ove mini-serije. Gugl pokazuje da je potražnja za “kako igrati šah” porasla za čak 250 odsto, a roman prema kojoj je serija nastala našao se na listi bestselera 37 godina nakon izlaska.

Serija sa sedam nastavaka, snimljena po istoimenom romanu Valtera Tevisa, smeštena je u 50. i 60. godine prošlog veka i prikazuje meteorski uspon fiktivne šahistkinje Bet Harmon, devojčice usvojene iz sirotišta u Kentakiju, u svetu šaha rezervisanom za muškarce.

Dojmljiva izvedba glavne glumice Anje Tejlor-Džoj i dvoboji na šahovskoj tabli napetiji od bokserskih mečeva opčinili su gledaoce, pa je serija, objavljena krajem oktobra, postala apsolutni hit.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели The Queen’s Gambit (@the.queensgambitnetflix)

Impresionirani su i ljubitelji šaha, što se da zaključiti po objavama brojnih članaka u specijalizovanim časopisima i gotovo jednoglasnim pohvalama profesionalaca na društvenim mrežama, piše Nova.

“To je najbolje što sam video o šahu”, izjavio je je francuski velemajstor Entoni Virig.

Isto misli i predsednik francuskog šahovskog saveza Bahar Kuatli, koji hvali njenu realnost i stvarne šahovske partije.

Nikolu Đuričkog gledaćemo u jednoj od najgledanijih serija na Netfliksu

Share via
Copy link