Balkan Magazin

3 miliona Srba veruje u terorije zavere o koronavirusu i nismo najgori

Na Zapadnom Balkanu 80 odsto stanovništva veruje u teorije zavere kada je reč o pojavi koronavirusa, a najveći broj „žrtava“ takvih teorija koje kruže internetom je u Albaniji, pokazalo je istraživanje koje su sproveli vašingtonski Atlantski savet i savetodavna grupa za javnu politiku „Balkan u Evropi“.

U Srbiji 41,5 odsto ispitanika veruje u teoriju zavere, dok je taj procenat u Albaniji skoro 20 odsto veći, odnosno 59,4 odsto.

U teoriju da su Kinezi napravili virus korona najmanje veruju Srbi – njih 35 odsto, a da je virus izašao iz laboratorije u Vuhanu veruje 39 odsto Srba.

Te brojke su znatno veće u Albaniji, gde 65 odsto ispitanika veruje da je virus napravljen u Kini, a 58 odsto veruje da je izašao iz laboratorije u Vuhanu.

Zanimljivo u ovom istraživanju je to da Srbi u Crnoj Gori i na Kosovu i Metohiji mnogo manje veruju u teorije zavera povezane sa Kinom u odnosu na ostale etničke grupe.

S druge strane, čak 86,1 odsto kosovskih Srba veruje da je Bil Gejts stvorio vakcinu da bi “čipovao” narode, dok 93,7 odsto njih misli da je farmaceutska industrija odigrala ključnu ulogu u kreiranju i propagandi sa virusom korona.

Slično je i kod drugih manjinskih etničkih grupa, poput Albanaca, Srba i Bošnjaka u Crnoj Gori, kao i Albanaca u Severnoj Makedoniji, koji mnogo više veruju u teorije zavere nego etnički većinske grupe u tim zemljama, prenosi Nova.rs.

Terije zavere su značajno više zastupljene kod evroskeptika, nego kod onih koji se zalažu za evropske integracije – 60,6 odsto protivnika učlanjenja u EU ima snažne stavove u prilog nekoj od teorija zavere, za razliku od 48,9 odsto ispitanika koji su evrofanatici.

Kada je reč o primanju vakcina, 53,4 odsto ispitanika na Zapadnom Balkanu ne bi primilo vakcinu, dok bi se samo 39,2 odsto “verovatno” ili “sigurno” vakcinisalo.

Najveća podeljenost u društvima u regionu po pitanju primanja vakcina je u Crnoj Gori, gde bi samo 44,8 odsto primilo vakcinu.

Na Zapadnom Balkanu 55 odsto ispitanika veruje da je vakcinu napravila kineska Vlada u laboratoriji, 56 odsto smatra da je farmaceutska industrija umešana u širenje virusa korona, 28 odsto smatra da postoji povezanost između 5 G tehnologije i virusa korona, skoro 33 odsto smatra da je američka vojska razvila virus kao biološko oružje, dok 35 odsto smatra da Bil Gejst koristi virus kako bi sproveo vakcinisanje sa čipovima za praćenje ljudi.

Gledano po zemljama i teritorijama pojedinačno, preko 60 odsto Albanaca u Albaniji smatra da je kineska vlada napravila virus u laboratoriji, što je teorija zavere sa najvećom podrškom u toj zemlji, a preko 55 odsto u BiH smatra da je farmaceutska industrija umešana u širenje virusa.

Na Kosovu i Metohiji 58 odsto građana veruje da je kineska vlada stvorila virus korona, u Crnoj Gori najviše njih – 58 odsto veruje da je farmaceutska industrija umešana u širenje, u Severnoj Makedoniji 52 odsto smatra da je, takođe, farmaceutska industrija zaslužna za širenje, dok u Srbiji nešto iznad 50 odsto.

Najveći procenat ispitanika koji se neće vakcinisati protiv virusa korona je u Severnoj Makedoniji, njih više od 40 odsto, dok je najveći procenat onih koji će se vakcinisati u Crnoj Gori – njih 22 odsto.

Kada je reč o Srbiji, oko 33 odsto se izjasnilo da se neće vakcinisati, dok je 20 odsto onih koji će se vakcinisati, kao i onih koji će se verovatno vakcinisati.

U istraživanju se navodi da Zapadni Balkan predstavlja plodno tle za teorije zavere, a kao uzrok se navode slabe institucije i nepoverenje u njih.

Istraživanje je sprovedeno u oktobru u Srbiji, Albaniji, Severnoj Makedoniji, BiH, Crnoj Gori i na teritoriji Kosova, a u njemu je učestvovalo oko hiljadu ispitanika starijih od 18 godina putem telefonskih i onlajn anketa.

Beleška za Slavicu: Ljudi umiru naivni dok ti širiš teorije zavere

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi jako dugo. U međuvremenu piše.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

144 Shares
144 Shares
Share via
Copy link