Magazin

Ugašene Telegram grupe preko kojih se prodavala droga u Beogradu i Novom Sadu

telegram-loogo

Na mreži “Telegram” pojavile su se dve grupe u kojima su se na prodaju nudili narkotici u Beogradu i Novom Sadu.

Kako su preneli beogradski mediji, reklama za jednu od grupa našla se i na autobuskoj stanici.

Kako je preneo Blic, reklama za jednu od grupa našla se i na autobuskoj stanici.

U oglasu je pisalo da se nude (žargonski): unk (u prevodu-skank), potom, brid (marihuana), ko (kokain), curke (pečurke)…

Admini ove grupe su gotovo svakodnevno obaveštavali potencijalne klijente o njihovoj ponudi.

Tako su internet dileri tri grama skanka prodavali za 30 evra, a sudeći po cenama i količinama, pravili su i “akcije i popuste”.

Svoje usluge naplaćivali su u evrima, ali i kriptovalutama.

Takođe, svoje kupce obaveštavali su na kojim lokacijama je droga spremna, odnosno gde njihovi dostavljači mogu odneti poručenu drogu.

Dostave koje ne spadaju u rejon koji su objavili, kako se navodilo u objavama, naplaćuju, a cena zavisi od lokacije.

Tako su za delove Beograda kupci narkotika morali da izdvoje 4,2 evra, dok su za gradove poput Novog Sada i Niša morali izdvojiti 20 evra i to za narudžbine koje su veće od 20 grama.

Uz ovakve vrste objava, ovi dileri objavljivali su i fotografije narkotika.

U međuvremenu, kako piše Blic, Telegram grupa je ugašena, ali ni više dana od njenog otkrića nadležne institucije ne saopštavaju da li su pokrenule istragu protiv njenih administratora.

Iz MUP-a se nisu oglašavali ovim povodom, a u Tužilaštvu za organizovani kriminal su rekli za Euronews Srbija da ne žele da izlaze u javnost povodom ovog slučaja.

Navodno, prilikom ulaska u jednu od grupa na Telegramu pisalo je da je to “prava darknet prodavnica” i da funkcioniše po “ded drop metodu” koji je inače specifičan za “darkveb prodaje”.

U jednom od oglasa se navodilo kakav je tačno postupak preuzimanja narkotika kao i plaćanja, a bile su precizirane i cene koje su ili u evrima ili u kriptovalutama.

Kriminolog Dobrivoje Radovanović kaže za Euronews Srbija da je ovakav način prodaje narkotika svojstven mladima, i da ne veruje da se time bave narkodileri koji, kaže, “trguju na veliko” i tajno.

– Toliko javno i otvoreno ne može da bude da su u pitanju neki ozbiljni igrači. Veći dileri koji prodaju na veliko ovde se još uvek time ne bave. Bar meni nije poznato. Suština njihovog delovanja i prodaje je da bude tajna i da javno ne komuniciraju sa klijentima. Često i nemaju direktnu komunikaciju već sve ide preko nekih posrednika. Ovakav način trgovine, pre svega tako transparentan, oni ne bi sebi ovde dozvolili jer bi policija lako došla do njih – smatra Radovanović.

Komenarišući ovaj vid prodaje, on kaže da veruje da je reč o mlađoj populaciji, koja na ovaj način želi i da se za njih pročuje i veruje da sve to na neki način rade i svesno. Veruje da je potrebno ispitati slučaj.

– Koliko to na prvu ruku ne deluje ozbiljno, sa druge strane ne treba baš shvatiti ni olako jer se nikada ne zna koliko će to da eskalira – dodaje on.

– To što oni pored novca svoju robu naplaćuju kritopvalutama je još jedan dokaz zbog kojeg mogu da naslutim da nisu u pitanju stariji dileri. U svakom slučaju kazne za ovo delo su preko dve godine zatvora – objasnio je on.

Srbi drogu nabavljaju na Telegramu, u Novom Sadu aktivna grupa “Drop kartel 021”

Luftika

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

54 Shares
Share via
Copy link