Srbija Vesti

Telefonski prevaranti haraju Srbijom, kad ‘dobijete’ nagradu recite ‘hvala, nisam zainteresovan’

phone
Printscreen

Već nekoliko decenija telefonske prevare u Srbiji neometano egzistiraju i menjaju pojavni oblik, a niko ne zna tačan broj građana koji su bili žrtve beskrupuloznih trgovaca koji na svaki način pokušavaju da izvuku pare iz džepova običnih ljudi.

Ukoliko vam telefonom jave da ste osvojili nagradu ili vas pozovu na prezentaciju nekog proizvoda, otvorite širom oči i recite „hvala, nisam zainteresovan“, jer ste sigurno žrtva lažnih trgovaca i prevare, upozorava predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije Goran Papović.

– Lažni trgovci zloupotrebljavaju lične podatke građana, nalaze rupe u zakonu kako bi izbegli kazne, služe se različitim manipulacijama, gase i menjaju žiro račune i adrese firmi, a pre svega dobro ispitaju tržište i odrede ciljne grupe za prevaru – objašnjava Papović.

– Teško im je ući u trag, a postupci protiv njih mogu biti dugi i bez rezultata, jer se radi o dobro umreženom sistemu iza kojeg stoje pravni zastupnici i advokati, koji dobro poznaju ‘rupe’ u zakonima – ukazuje predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije Goran Papović.

On je naveo primer jedne firme koja je prošle godine ostvarila profit veći od četiri miliona. Prevaranti, kako dodaje, nude robu i pod zakup, kako bi izbegli zakon o Zaštiti potrošača, pozivajući se na Zakon o obligacionom postupku. Oni najčešće telefonom pozivaju građane da dođu na prezentaciju nekog proizvoda ili ih obaveste da je dobio poklon, koji će stići na kućnu adresu.

– Na meti ovih prevaranata su najčešće penzioneri. Ključno pitanje je odakle tim firmama lični podaci građana i brojevi njihovih žiro računa – istakao je Popović.

Nacionalna organizacija potrošača Srbije otvorila je savetovališta za građane širom zemlje, kako bi ih upoznala sa opasnostima kojima su izloženi od prevaranata, a stalno ažuriraju i „crnu listu trgovaca“ koja se nalazi na njihovom sajtu.

Trgovci-prevaranti najčešće nude jastuke, jorgane i kućne uređaje, za koje samo treba da se potpiše potvrda o prijemu pošiljke i plati poštarina. U paketu se nalazi i ugovor, pa ukoliko ga potrošač potpiše, čak i ukoliko sam ne počne sa plaćanjem, novac će mu se automatski odbijati od plate ili penzije.

Izvor: Novosti

Prevaranti u Srbiji imaju nov masan trik, ne kupujte i ne potpisujte ništa od kućnih prodavaca

Čitajte Luftiku na Google vestima

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
Share via
Copy link