Magazin

3 meseca joj tampon bio zaglavljen u grliću materice, zamalo umrla

Mora Higins
Foto:: Printskrin/Instagram

Mora Higis važi za jednu od najpoznatijih manekenki u Velikoj Britaniji. Aktivna je i u influenserskim vodama a samo na Instagramu trenutno je prati više od 3,6 miliona ljudi. Na svu sreću, ona društvenu mrežu koristi i kako bi edukovala svoje pratioce pa je nedavno otkrila da je jedva ostala živa nakon što je doživela sindrom toksičnog šoka zbog običnog tampona.

Dugo joj nije bio dobro a nije znala šta joj je

– Znam da tampon ne sme dugo da stoji. Kad je doktor u meni našao tampon, bio je tu već tri meseca, zaglavljen u grliću materice – u neverici priča manekenka, koja se dugo nije osećala dobro, ne znajući pravi razlog tome.

Ističe da je veoma važno da se otvoreno priča o svemu, kako bi, posebno tinejdžerke, bile svesne šta im se može desiti, ukoliko tampon ne zamene na vreme.

–  Dešava se da devojka zaboravi tampon preko noći. Naročito ako je provod bio buran. Ali važnije od svega je da o menstruaciji i korišćenju tampona otvoreno razgovaramo, a ne da ga krijemo u rukavu kao ja kad bih krenula u toalet dok sam bila u srednjoj školi – priznaje Mora.

Prema uputstvima za korišćenje tampona, savetuje se da se menjaju na tri do četiri sata. Lekari kažu da valja uzimati one koji minimalno upijaju, naizmenično koristiti tampone i uloške, kao i primenjivati maksimalne higijenske mere pri njihovoj upotrebi.

Kako i kada nastaje sindrom toksičnog šoka?

Naime, sindrom toksičnog šoka nastaje kad bakterije uđu u telo, a potencijalna opasnost može biti i samo opekotina ili neka druga povreda. Obično se javlja kod mlađih žena za vreme menstrualnog ciklusa.

Kada dođe do prodora stafilokoka ili streptokoka u krvotok, oni otpuštaju veoma opasne toksine. Simptomi obično počinju iznenadnom visokom temperaturom – iznad 38,9C. Za nekoliko sati, razvija se klinička slika koja podseća na grip – glavobolja, bol u grlu i mišićima, kašalj.
Zatim se javljaju mučnina, povraćanje, nesvestica, vrtoglavica, konfuzija.
Neophodno je odmah delovati antibioticima, a ponekad dati i kiseonik. Pacijent treba da unosi dosta tečnosti, a lekar će možda prepisati i lekove za kontrolu krvnog pritiska.

Uzgred budi rečeno, Mora Higis je zaista imala sreće baš kao i junakinja priče ispod iako je prošla mnog gore nego koleginica Higis.

Izvor: wanted.mondo.rs

Zbog tampona ostala bez nogu, mesecima htela da se ubije a danas ponosno šeta modnim pistima

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
63 Shares
Share via
Copy link