Lifestyle Magazin

Sveži sir je zdrav, ali ima onih kojima se ne preporučuje

sveži sir
Foto: Shutterstock

Sveži sir se generalno smatra najzdravijom vrstom sira jer sadrži manje zasićenih masti i više proteina od većine drugih sireva.

Lekari svež sir smatraju veoma zdravom namirnicom. Prema njihovim rečima, redovna konzumacija te vrste sira pomaže u poboljšanju raspoloženja, kao i jačanju krvnih sudova i koštanog tkiva.

Osim toga, ljudi koji svakodnevno jedu sveži sir primećuju da su im zubi postali jači. To se dešava zbog velike količine kalcijuma koju unosimo konzumiranjem mlečnih proizvoda, prenosi Index.hr.

Sveži sir se generalno smatra najzdravijom vrstom sira jer sadrži manje zasićenih masti i više proteina od većine drugih sireva. Takođe je manje slan izbor od drugih vrsta, a čak možete kupiti i verzije sa manje natrijuma.

Pola šolje malomasnog (2%) mladog sira ima:

– 90 kalorija
– 12 grama proteina

– 2,5 grama masti
– 5 grama ugljenih hidrata
– 25 miligrama kalcijuma (10 odsto dnevne vrednosti)

Treba imati na umu da dnevna doza ne treba da bude veća od 200 grama svežeg sira. Za decu, norma je upola manja.

Lekari ne preporučuju svež sir osobama koje imaju intoleranciju na laktozu, gastritis u akutnoj fazi, kao i aterosklerozu i probleme sa bubrezima.

Izvor: N1

Sir za novac: Banka u Italiji prihvata parmezan kao zalog

Ekipa Luftike

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
Share via
Copy link