Lifestyle Zdravlje

Svetski dan zdravlja i nezdrave navike na Internetu

Danas se obeležava Svetski dan zdravlja, a mi smo istraživali kojim navikama na Internetu narušavamo svoje zdravlje. Kažu da je navika da „pogledam šta ima novo“ na društvenim mrežama slična zavisnosti od pušenja.

zdrav-obrok
Pixabay.com

Svaki put kada uzmemo telefon u ruke rizikujemo da bespotrebno izgubimo nekoliko minuta ili sati života. Da li ste ikada probali da se odreknete ove gadne navike i da umesto u telefon gledate u prizore oko sebe?

zdrav-bicikl
Pixabay.com

Lekari bi rekli da svaki put kada konsultujete Internet umesto doktora rizikujete da sebi „pronađete“ hiljadu i jednu bolest, a prema „doktoru Internetu“ dobro je da ste još uvek živi. To stanje kada želimo da sami odredimo bolest od koje možda bolujemo uz pomoć Interneta  stručnjaci nazivaju “sindromom studenta medicine”. Ovaj naziv označava pojavu simptoma neke bolesti kod osobe koja je to oboljenje previše proučavala uz pomoć Interenta ili na neki drugi način. Sindrom je prvi put zabeležen kod studenata medicine i stažista, ali utvrđeno je da može da se pojavi i kod osoba koje stalno informacije o bolestima. To je ono kada vam neko priča o vaškama, a vi već počinjete da se češete po glavi.

lubenica-zdrav
Pixabay.com

Preko Interneta možete da se “zarazite” i dobijete “sindromom studenta medicine” na dva načina. Prvi je da sami “kopate” i pretražujete bolesti, a drugi način je da vam bolesti serviraju mediji koji putem društvenih mreža svakodnevno šire vesti o različitim bolestima i simptomima. Dnevno se “razbolimo” od tolikih informacija o bolestima, do juče nismo ni znali za njih i živeli smo bez brige, a danas nas briga o tome dovodi do rizika.

Svetski dan zdravlja se obeležava 7. aprila širom sveta pod pokroviteljstvom Svetske zdravstvene organizacije (SZO). Ovaj dan se slavi kao godišnjica osnivanja SZO, ali se na ovaj dan skreće pažnja svetske javnosti na najznačajnije probleme u vezi sa zdravljem ljudi na globalnom nivou.

Više o greškama koje najviše izluđuju ljude na Facbooku

Marina Mandadžić

Veliki zaljubljenik u modu i autorka bloga "Modni trendovi u ogledalu". Voli dobre žurke. Posvađana sa telefonom.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
Share via
Copy link