Beograd Magazin

Školski crtani poziva decu da izaberu carstvo nebesko i pođu putem boraca sa Košara (VIDEO)

presto-svetog-save
Printscreen/Youtube/Дом Анимације

Danas, u Osnovnoj školi Vlada Aksentijević u Beogradu, najmlađim đacima je zbog trenutne epidemiološke situacije preporučen animirani film koji na krajnje bizaran način poziva decu da „izaberu carstvo nebesko“ i pođu putem jasenovačkih mučenika i boraca sa Košara.

Sveti Sava je najveći Srbin ikada i tu dileme nema. Danas je Savindan, a put Svetog Save predstavlja put ka carstvu nebeskom umesto ovozemaljskog carstva. Ljubav uvek iziskuje žrtvu, viteško stradanje sa primerom i to je potpuno u skladu sa pravoslavnim učenjem.

Međutim, koja je veza između Svetog Save i jasenovačkih mučenika (žrtava) i boraca sa Košara? Da li osnovci najmlađeg uzrasta treba da slušaju takve stvari, usvajaju ih i uče u animiranom filmu koji je zamena za školsku priredbu?

Naravno da im ne treba puštati rijaliti program, ali izjednačavanje jasenovačkih žrtava sa mučenicima koji su na taj način pronašli carstvo nebesko? Srbi (i ne samo Srbi) koji su ubijani na najstrašnije načine i ponovne priče oko četnika i ustaša, koje u mladim mozgovima samo mogu da izazovu animozitet, podeljenost i ne daj Bože, mržnju. Oni nisu rezistentni kao odrasli, koji, mnogi od njih, svedoci smo, ni dan danas nisu lišeni takvih osećanja.

Suština pravoslavlja je sloboda, sloboda od samih sebe i prema tome kao takva može biti samo ljubav i oprost. Pomirenje, sa sobom i drugima. Ono počiva na pozitivnim osećanjima. Pitanje je koliko su prosvetni radnici iz ove škole uopšte svesni navedenog, kao i toga šta deca mogu da usvoje dok gledaju autobiografski, animirani film o Svetom Savi, u kojem je, gle čuda, ponovo i nekako umetnuta klica potencijalne raspirujuće mržnje.

Možda nenamerno i nesvesno, i od strane škole i autora filma. Ali, da li zaista neko smatra da je prikladno da dete od 10 godina i mlađe sluša kako su jasenovačke žrtve svoj put ka carstvu nebeskom našle u logoru smrti i može to da razume? Nije postojao drugi način da im se objasni put Svetog Save? Treba dodati da je u tom logoru ubijeno i 19.544 devojčica i dečaka, ako se već govori ogoljena istina.

No, kratkometražni film, čiji je deo sniman na radionicama u okviru pravoslavne veronauke i časova srpskog jezika u Ljubljani, prikazuje romantizovani životni put prvog srpskog arhiepiskopa.

Sporni deo se nalazi na 6 minuta i 30 sekundi filma, gde deca, u ulozi naratora, podsećaju gledaoce na jasenovačke mučenike i heroje sa Košara, spominjući da je put Svetog Save put biranja carstva nebeskog umesto carstva zemaljskog.

– Izabrati carstvo nebesko je krilatica koja je upućena i nama danas od strane Svetoga Save i svih Srba koji su se nje pridržavali. A onome ko je prihvati, cela vojska srpskih svetitelja, od Svetoga Save, pa do danas, pomagaće na njegovom putu – stoji u filmu.

Osnovcima starijeg školskog uzrasta preporučena je, putem linka, biografska priča o Svetom Savi.

Redakcija Nova.rs pokušala je da stupi u kontakt s predstavnicima škole, ali niko se nije javljao na telefon.

Novak se pričestio na liturgiji u Hramu Svetog Save u Beogradu (VIDEO)

Stefan Savkić

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

89 Shares
Share via
Copy link