Lifestyle Magazin

Zlatna pravila hotelske ishrane: Koju hranu sa švedskog stola treba izbegavati?

svedski-sto

Pobedite gladne oči i naučite koju hranu sa švedskog stola je bolje da izbegavate da vam uznemireni stomak ne pokvari odmor.

Sve više ljudi se odlučuje za hotele jer ne moraju da brinu o kuvanju, čišćenju, pranju i drugim svakodnevnim obavezama na odmoru.

Hoteli obično nude doručak na bazi švedskog stola i koliko god da je privlačna šarena lepeza slanog, slatkog i svega onoga što nikako ne možete da pripremite kod kuće, nemojte da preterujete – neka od hrana u ponudi mogla bi da vam pokvari ceo odmor.

Samo se pridržavajte nekih opštih pravila koja će vas spasiti od trovanja i stomačnih tegoba, piše Punkufer.hr.

Hladno na hladnom, toplo na toplom

U ugostiteljstvu postoji opšte „pravilo od dva sata”, odnosno, nijedna hrana ili određena hrana ne treba da provede duži vremenski period na temperaturi koja za nju nije idealna.

Kako ne znate tačno kada se sastavlja bife iz kojeg ćete se služiti, radije se pobrinite da ono što treba da bude hladno bude u frižideru, ali pripremljena topla hrana u posudi koja se zagreva. Ovo se odnosi na jaja i slaninu, mleko, jogurt, puter, pa čak i voćne sokove.

Ako nema pribora, preskočite

Ako se hrana servira na tanjirima, u posudama ili činijama bez pripremljenog pribora za serviranje, zamislite da je svako uzima prstima – jer je to bar neko uradio. Nemojte zamišljati gde su svi ranije gurali te prste, ili preskočite takvu hranu i izaberite nešto bez stranih bakterija i nečistoća.

Seckano voće takođe voli bakterije

Seckano voće i voćne salate nisu najsrećniji izbor jer što su sokovi sočniji i bogatiji, bakterije se na njemu lakše razmnožavaju. Ne zaboravite da je i paradajz voće, a isto važi i za njega. Izaberite komad voća, ali u voćnoj salati uživajte negde gde ne stoji iseckano.

„Porodične“ činije, kontejneri i paketi

Nije neobično videti namaze poput Nutele, putera od kikirikija ili džema servirane „kao kod kuće“, odnosno na švedskom stolu, otvorene i nabijene noževe ili kašike koje koriste svi i koje se koriste ko zna koliko dana. Uvek birajte upakovane namaze.

Švedski sto, baloni i selfi na grobu ovog mladića zgrozio Srbiju (VIDEO)

Luftika

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
Share via
Copy link