Magazin

Svatovi dočekali mladoženju pesmom, rakijom i tacnom iscrtanom belim linijama (VIDEO)

kokkk
Printscreen Collage

Svadba je zaista specijalan događaj koji neretko može da iznedri nezaboravne uspomene, da osramoti čitavu familiju ili jednostavno ostavi bez teksta zbog različitih običaja i tradicija koje se primenjuju.

Novo doba donosi i novitete, a neki od njih na velika vrata ulaze u taj krug nezaobilaznih običaja.

Video klip koji je obišao naše telefone prethodnih dana dolazi takođe sa jedne svadbe, a po svemu sudeći radi se o veselju u susednoj zemlji gde je porodica dočekala mladoženju uz pesmu, rakiju, ali i tacnu sa iscrtanim linijama belog praha.

Da li je reč o kokainu ili nekoj šali i optičkoj varci nije najjasnije, ali korisnici Redita imaju svoje objašnjenje. Oni veruju da je u pitanju burmut, aromatski prah napravljen od lišća duvana, koji se takođe unosi ušmrkavanjem u nos.

„U suštini mentol, sećer i glukoza, na Oktobar festu se šmrče k’o ludo, mada sam viđao i po svadbama. Zovu ga Wiesn Koks, eto. Meni bilo čudno prvi put kad kolega izvadio flašicu, istrese na ruku, ušmrka, naravno da sam odmah pomislio da je koks. Probao naravno, k’o da šmrčes onaj sprej za nos kada ti je zapušen, samo u prahu. Ništa specijalno”, napisao je jedan forumaš.

Polemika je započela.

“Ne šmrču mentol, već burmut (snuff, schnupftabak), tj. duvan za šmrkanje. Duvani za šmrkanje su često (više ili manje) mentolirani, mada nisu svi (dobro je malo mentola da ‘otvori’ nos). Fantastična stvar, neusporedivo bolja aroma od cigareta, a i neuporedivo manje štetna po zdravlje. Mislim da u Srbiji nemate za prodaju (lako se naruči izvana). U Hrvatskoj se prodaju dva brenda, ali samo u posebnim cigar šopovima”, napisao je korisnik iz Hrvatske.

Neki se sećaju burmuta i na našim trafikama.

“Ima ih i bez duvana, tj samo mentol aroma. Nekad ga bilo u Srbiji po trafikama, pa ga dugo godina nije bilo, sad ga valjda opet ima u tobacco shopovima. Verovatno ista fora kao za snus, stalno se menja regulativa, jedino sto je snus tek od nedavno postao popularan.

p.s. Na duze staze je verovatno štetan, samo na drugi nacin od pušenja. Sećam se iz literature kad pominju lika „nosa uništenog od burmuta“, stoji u komentaru.

A šta ako je na tacni umesto duvana u prahu ipak bila koka u prahu? Možemo li zamisliti ovako transparentno drogiranje i na našim tradicionalnim svadbama? Ma znate šta – samo nek’ je veselo.

Matej Periš bio pozitivan na amfetamin, kokain, etil alkohol, pokazala toksikološka analiza

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

84 Shares
Share via
Copy link