Lifestyle

Svakodnevne greške koje “piju” životnu energiju

Osećate li se umorno i nemate dovoljno energije? Niste jedini. Prećutno smo pristali na to da je potpuno normalno osećati se umorno većinu dana. Čest umor uzrokovan je lošim životnim navikama, stresom i energetskim disbalansom. Otkrivamo vam naizgled bezazlene, ali važne navike koje oduzimaju životnu energiju. Nije ih teško promeniti, ako dovoljno želite.

Dehidratacija

Ako ne unosite dovoljno vode, krv postaje gušča i srcu treba više snage, pa je cirkulacija otežana. Pored toga, gušća krv teže prenosi hranljive materije i kiseonik što izaziva osećaj umora.

umor-zvog-losih-navika

Kasni odlazak u krevet

Naučnici su otkrili da se najvažnije faze sna dešavaju između 22 sata i 1 sat posle ponoći. Vreme odlaska u krevet je možda i važnije od vremena koje provedete u snu.

Saznajte zašto odlažemo obaveze

Vežbanje

Ako razmišljate da propustite trening jer ste umorni, razmislite još jednom. Čak i lagane vežbe povećavaju nivo energije u telu.

Nizak nivo gvožđa u organizmu

Ako izbegavate jaja, džigericu i crveno meso, onda je vrlo verovatno da ćete se često osećati ispijenim i umornim. Nedostatak gvožđa u krvi otežava snabdevanje mozga, pluća i srca kiseonikom.

Visoki standardi

Očekivati samo najbolje od sebe i drugih je zamarajuće. Visoki ciljevi po svaku cenu su štetni po zdravlje. Treba napraviti pauzu, udahnuti i biti razuman u očekivanjima.

Preskakanje doručka

Mnogi ljudi preskaču doručak u želji da izgube kiloograme. To je potpuno pogrešna taktika, jer ne samo da u toj nameri neće uspeti, već će se osećati umorno i bez volje. Nakon cele noći bez hrane, telu su ujutru potrebne hranljive materije kako bi proizvelo dovoljno energije.

Možda vas zanima u čemu je tajna hrono ishrane?

pogresne-zivotne-navike-oduzimaju-energiju

Udovoljavanje drugima

Iako je želja da drugima udovoljite i učinite ih srećnima, za svaku pohvalu, ona ne čini mnogo dobrog vama. Treba imati meru u svemu i shvatiti da se ne može baš svima udovoljiti. Takva težnja iscrpljuje i fizički i psihički.

Saznajte zašto su personalni treneri popularni 

Nedovoljno odmora

Naporan rad, a malo odmora dovodi do iscrpljenosti i umora, a na duže staze i do mnogih bolesti. Vodite računa o svom zdravlju i nemojte koristiti slobodne dane ni za šta drugo osim za odmor.

Izvor: positivemed.com

 

 

Ana Marković

Štreber i boem. Bosanka i Banaćanka. Novinar. Hodajući detektor laži i emiter istine. Omiljenost - miris uštipaka u 9 ujutru, selo, leto i grlati petao, crk'o dabogda.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

22 Shares
Share via
Copy link