Svet

Šta se događa u Švajcarskoj? Svakog meseca skoro 300 medicinskih sestara da otkaz

Pretučena Medicinska Sestra
Ilustracija, Foto: guardiannurses.com

U Švajcarskoj svakog meseca skoro 300 medicinskih sestara da otkaz, što predstavlja veliki izazov za švajcarske bolnice.

Veliko opterećenje, niske plate, teškoće u usklađivanju privatnog i profesionalnog života: uslovi rada medicinskih sestara sve više ih navode da napuštaju posao.

Prema poslednjem izveštaju „Observatoire de la sante“, 36 odsto mladih medicinskih sestara starosti između 20 i 24 godine napušta profesiju tokom prvih nekoliko godina na poslu.

– Nikada ne prilagođavamo obim posla, nikada ne dodajemo osoblje kada ima previše posla, kada neko nedostaje ne zamenjujemo ga – kaže medicinska sestra koja je na poslu manje od godinu dana u velikoj bolnici na francuskom govornom području.

– Ne mogu da zamislim da budem na ovom poslu za pet godina ovim tempom – rekla je ona.

– Tako da, vrlo često razmišljam o promeni posla. Sve moje kolege razmišljaju o promeni posla, a odlasci su redovni.

Uslovi rada se ne poboljšavaju. Suočene sa ovim egzodusom, neke ustanove pokušavaju da pronađu rešenja. Pri CHUV-u je formiran odbor za mlade. Ovo telo nudi vršnjačku podršku novim diplomcima.

– Postavili smo dva upitnika godišnje među novozaposlenima da saznamo kako se ljudi osećaju. Ideja je da imamo zaštitnu mrežu u smislu psihičkih ili fizičkih problema, ili bilo kojih drugih problema, kako bismo mogli da oglasimo uzbunu – objašnjava Vasim Jerbija, medicinska sestra u CHUV-u.

Uprkos poteškoćama, profesija i dalje privlači mlade. Upisi ostaju stabilni, kao što je slučaj u srednjoj medicinskoj školi „La Source“.

Obuka dodatnih resursa

Sestrinska inicijativa uključuje ofanzivu obuke medicinskog osoblja. Ovo bi trebalo da bude uvedeno 2024. godine i biće dostupno skoro milijardu dolara za obuku stotine medicinskih sestara, piše Swissinfo.ch.

Ovu implementaciju „La Source“ željno očekuje. „Obučavamo 300 učenika. Da bismo zadovoljili potrebe tržišta, moramo da obučimo najmanje duplo više“, izračunava Stefan Kozandej, direktor „La Source-a“.

– Inicijativa će skinuti pritisak sa sistema. Ono oko čega trebamo biti inteligentni je osigurati da te mere budu održive. I to je posao Konfederacije i kantona, koji rade sa institucijama – dodaje Kozandej.

U vreme kada postoji hronični nedostatak zdravstvenog osoblja, zadržavanje mladih je veliki izazov. U Švajcarskoj je potrebno popuniti skoro 7.000 radnih mesta za medicinske sestre.

“Odlazim na posao po mraku, vraćam se po mraku”: Hrvatica otkrila kako izgleda njen život u Švajcarskoj

Izvor: BIZLife

Čitajte Luftiku na Google vestima

Share via
Copy link