Magazin Srbija

Supruga Zvonka Veselinovića ušla u posao sa Vučićevim kumom Nikolom Petrovićem

nikola-petrovic-vucic

Ljiljana Božović, supruga Zvonka Veselinovića, otkupila je udeo firme od Nikole Petrovića, kuma predsednika Srbije Aleksandra Vučića, i tako ušla u posao sa solarnom energijom, otkriva CINS.

Inženjerska firma Storenergy iz Kragujevca osnovana je pre šest godina i bavi se razvojem tehnologija u vezi sa solarnom energijom. Firma je nekoliko puta promenila vlasništvo, poslednji put u julu ove godine, kada je Nikola Petrović prodao 25% udela u vlasništvo ove firme supruzi Zvonka Veselinovića, Ljiljani Božović. Prema ugovoru o prenosu vlasništva Božović ima šest meseci da plati 12 miliona dinara.

Petrović i Ljiljana Božović sada imaju isti udeo vlasništva, dok su suvlasnici firme Marko Vuksanović i britanski državljanin Amarjit Singh Riyait takođe sa po 25%.

Prema finansijskim izveštajima, Storenergy je prošlu godinu završila sa gubitkom od oko 30 miliona dinara.

Podsetimo, KRIK je u februaru ove godine pisao da je krajnji vlasnik ofšor firme Faberge Advisors iz Luksemburga, koja je u to vreme bila suvlasnik firme Storenergy, upravo Nikola Petrović. On je nedugo nakon toga, u maju, i lično otkupio 50% udela od ove Luksemburške kompanije.

Nikola Petrović se već godinama bavi obnovljivim izvorima energije. Samo u 2020. godini država je od malih hidroelektrana povezanih sa Petrovićem otkupila struju od skoro dva miliona evra. U avgustu prošle godine ušao je u posao sa vetroelektranama kao suvlasnik firme Crni Vrh Power koja planira izgradnju vetroelektrane Crni vrh na teritoriji Žagubice, Bora i Majdanpeka.

Upravo je energijom vetra proizvedeno najviše struje iz obnovljivih izvora koji su subvencionisani 2020, nešto više od 60%, dok je iz malih hidroelektrana proizvedeno oko 17%.

Tekst Jovane Tomić pročitajte u celosti na sajtu CINS-a.

Skrpili pare za kovid bolnicu u Novom Sadu, bez para ostali Batut i banka reproduktivih ćelija

Luftika

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

806 Shares
806 Shares
Share via
Copy link