Svet Vesti

Novak večeras na saslušanju, do tada na slobodi (VIDEO UŽIVO)

djokovic sudjenje

Australijski ministar za imigracije Aleks Houk iskoristio je diskreciono pravo, te je po drugi put oduzeo vizu Novaku Đokoviću. Međutim, pravni tim najboljeg svetskog igrača se žalio, pa se Novakov slučaj ekspresno našao pred sudom.

Naime, novo suđenje pred sudijom Entonijem Kelijem počelo je u 20.45 sati po lokalnom vremenu, odnosno od 10.45 po srednjeevropskom, a posle njega će i biti poznata konačna sudbina Novaka Đokovića.

Novakovi advokati su prethodno tražili da suđenje bude emitovano uživo na Jutjubu, kao i da se skrate rokovi za pisane podneske i verbalne dokaze.

Samo suđenje je izazvalo veliku pažnju širom sveta, svi žele da vide šta će na kraju biti sa devetostrukim šampionom Australijan opena, pa uživo više od 20.000 ljudi prati sudski proces.

Suđenje je počelo obraćanjem sudije Entonija Kelija, koji je na početku istakao da svi savezni sudovi treba da nastoje da obezbede delotvornu i efikasnu primenu pravde.

– U tom cilju, pozvao sam aktuelne strane da ostanu u komunikaciji sa sudom ukoliko postoji verovatnoća da će se neki dalji postupak voditi kao što se čini da će se voditi – naveo je Keli.

Sudija Keli je nakon toga prošao kroz celu istoriju postupka, rekavši usput da je advokat ministra unutrašnjih poslova Kristofer Tran najavio da bi ministar za imigraciju mogao ponovo da ukine Đokovićevu vizu.

Na zahtev zastupnika australijskih vlasti, sudija Keli odbio je da čita jedan dokument. Potom je nastavio da objašnjava članove Zakona, ali i objasnio da postoji mogućnost da slučaj sa Federalnog bude prebačen na Savezni sud.

Sudija je predložio i kratku zabranu deportacije Novaka Đokovića, koja bi bila na snazi do sutra u 16 sati po lokalnom vremenu, osim ako ne postoji raniji zahtev za njegovo udaljenje iz Australije. Dodao je i da je srpski teniser pozvan na saslušanje.

Posle sudije Entonija Kelija reč je preuzela Novakova odbrana, te je objasnila da se Đokoviću žuri i predložila da se postupak ne prebacuje na drugi sud.

– Svaki minut pre nego što turnir počne u ponedeljak je dragocen – naglasio je Vud.

Vud je predložio da će podnesti podneske do subote u podne, a ministar svoje sutra do 22 sata i da je spreman za saslušanje u nedelju. Pritom je i okrivio vlast, tačnije ministra za imigracije što je odluku doneo tako kasno.

– Greška ministra je sledeća, on u obzir uzima samo mogućnost da se izazove antivaksersko raspoloženje. Proteraće se čovek koji je poznat, koji je neznatan zdravstveni rizik, postoji opcija da mu se ugrozi karijera i na tri godine da ne igra ovde. Ministar ne razmatra kakav će ovo efekat imati sa druge strane, to je nerazumno, on je samo želeo da minimizuje antivakserski sentiment – rekao je Vud, smatrajući da je ministar samo želeo da minimizuje štetu iz političkog ugla.

Nakon obraćanja advokata obelodanjeno je da će Novak sutra od osam sati ujutro po lokalnom, a večeras u 22 sata po srednjeevropskom vremenu biti na saslušanju pred imigracionim vlastima. Do tada će biti na slobodi, odnosno neće biti u pritvoru, što je i ranije bilo poznato.

Nakon što je obelodanjeno kada će Đoković biti saslušan, njegovi advokati su izašli sa predlogom da Novak dođe u njihovu kancelariju u 8.00 i da tu budu dva pripadnika bezbednosne službe, posle čega bi Novak bio u pritvoru u kancelariji advokata Đokovića. Na to je Novak pristao, sve vreme je na vezi sa jednim advokatom kom šalje poruke.

Sudija Keli je, pak, potvrdio da Novak neće biti u pritvoru sve do saslušanja, nakon čega je i okončan prvi deo suđenja.

„Presmešno je, zemlja debelih najzdravijeg čoveka na planeti proglasila pretnjom“

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

86 Shares
Share via
Copy link