Lifestyle

STUDENT GENIJE: Iz Novog Sada SMS-om zaliva parcele udaljene 150 km

Student iz Novog Sada Lazar Jovanović je sa svojim kolegom izumeo novi način navodnjavanja putem SMS-a.

Možda mladi previše često koriste mobilne telefone, ali ne biste nikada pogodili za šta koristi mobilni Lazar Jovanović. I dok mnogi šalju SMS poruke umesto da komuniciraju uživo, Lazar putem SMS-a navodnjava svoju parcelu. Student Fakulteta tehničkih nauka i poljoprivrednik Lazar Jovanović iz Malog Zvornika je sa kolegom napravio novi sistem SMS navodnjavanja. I dok on studira u Novom Sadu dovoljno je da kod sebe ima mobilni telefon kako bi vodio računa o svojoj parceli lešnika koja je udaljena 150 kilometara.

navodnjavanje-sistem-lazar
privatna arhiva

Ovakav tip navodnjavanja doprinosi očuvanju životne sredine, pre svega kroz uštedu vode, jer se zalivanje vrši sistemom kap po kap, odnosno nema nepotrebnog rasipanja vode već se biljka zaliva samo tamo gde je potrebno. Veoma važan doprinos zaštiti životne sredine je taj što se sistem napaja uz pomoć solarnog panela. Za njegov rad koristi se energija dobijena iz energije sunca, sistem je održiv,  samostalan, nema nikakvog štetnog uticaja na okolinu, a i ne troši električnu energiju.

– Na porodičnom imanju sam 2015. godine zasadio lešnike. Kada sam krenuo u rešavanje problema navodnjavanja na tom putu naišao sam na prepreku. Pitao sam se kako mogu da zalivam svoju parcelu ako sam fizički u Novom Sadu, u kom živim i radim. Tražio sam na tržištu proizvod koji bi mi omogućio takav način zalivanja i nisam mogao da ga pronađem. Iskoristivši znanje sa fakulteta krenuo sam samostalno da rešavam problem daljinskog navodnjavanja. Na tom putu, pri programiranju sistema pomogao mi je dugogodišnji prijatelj, Zoran Đukić, koji je student Prirodno matematičkog fakulteta u Novom Sadu, i trenutno završava master studije – kaže Lazar.

Kako na parceli nema priključak za električnu energiju, a samim tim ni internet, morao je napraviti sistem kojim bi se upravljalo nekim drugim putem i razvio je Smart Watering sistem za daljinsko navodnjavanje nad kojim se upravljanje i nadzor vrši putem SMS poruka.

– SMS porukama programiram trajanje zalivanja, a sistem kada odradi ciklus ugasi zalivanje i pošalje mi SMS poruku da je zalivanje završeno. Smart Watering sistem može daljinski uključivati i isključivati pumpe bilo koje snage kao i elektroventile, koji bi mogli da vrše zalivanje različitih, odvojenih parcela.  U svakom momentu imam uvid u stanje vlažnosti zemljišta i nivoa vode u rezervoarima. Isto tako, ako u bilo kom momentu vlažnost zemljišta postane niska meni sistem automatski šalje SMS poruku da je vlažnost niska. Isto je i sa nivoom vode. Ukoliko u nekom trenutku nivo vode opadne ispod određene vrednosti sistem mi autoatski šalje obaveštenje SMS porukom. Dobra stvar ovog sistema je što je primenjiv kako za male proitvođače tako i na velike voćarske i povrtarsle zasade i plastenike – objašnjava ovaj student.

Njemu je trebalo oko 3 meseca da dobe sistem koji je funkcionalan, koji radi pouzdano i bez greške, a instalaciju sistema je izveo krajem aprila 2016. godine. Od tada su se za ovaj izum zainteresovali mnogi.

– Dobio sam pozive za gostovanje sa nekoliko televizija sa nacionalnom frekvencijom i ta gostovanja bi trebalo da se dogode u narednom periodu. I profesori i kolege su oduševljeni, čestitaju i podržavaju ideju, i mnoge kolege su nadahnute mojim projektom dobili intreseovanje da krenu u realizaciju sopstvenih ideja – ističe Lazar.

Razlog zbog kojeg se odlučio za lešnike je taj što oni ne zahtevaju mnogo posla, jer on živi u Novom Sadu, a parcela je u Malom Zvorniku, udaljenom 150km od Novog Sada. Drugi razlog je stabilna cena na tržištu

navodnjavanje-lazar-sms
privatna arhiva

Lazar trenutno živi u Novom Sadu i apsolvent je na Fakultetu tehničkih nauka, na Departmanu za energetiku, elektroniku i telekomunikacije, smer električne mašine i energetska elektronika. Završio je i strukovne studije na Fakultetu tehničkih nauka, smer elektroenergetika – obnovljivi izvori energije. Ovaj novosadski student je i stipendista  firme ,,Schneider Electric” DMS, lociranoj u Novom Sadu. U slobodno vreme voli da vozi bicikl, a hobi su mu i automobili.

sistem-navodnjavanja-lazar
privatna arhiva

– Planiram da dalje razvijam i unapređujem ovaj sistem, ali i da napravim potpuno automatizovan sistem za navodnjavanje. Ostao bih u Srbiji, da ovde ostvarim uspešnu karijeru kao inženjer u oblasti elektrotehnike i računarstva – kaže Lazar.

Od kada je pokrenuo promotivni web sajt www.smartwatering.rs i plasirao na tržište ovaj sistem kao proizvod, dobio je na stotine poziva iz raznih delova Srbije i BiH i sada vlada veliko interesovanje za njegovu instalaciju.

Više o Novosađanki koja se vratila iz inostranstva pokrenula biznis

 

Marina Mandadžić

Veliki zaljubljenik u modu i autorka bloga "Modni trendovi u ogledalu". Voli dobre žurke. Posvađana sa telefonom.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
126 Shares
126 Shares
Share via
Copy link