Magazin Srbija

Srpski radnik strancima je rob, poslodavci zahtevaju da se radi i po 11 sati

vucic-deca
Foto: Rešetka

U leskovačkom Aptivu posle inspekcijskog nadzora vraćeno osmočasovno radno vreme, ali su njihovi sugrađani, radnici turske tekstilne fabrike “Džinsi” dobili saopštenje da će od danas, zbog povećanja potreba proizvodnje, u pogonu šivaone raditi po 11 sati dnevno, tačnije od 6 ujutru do 17 časova popodne.

Kako navode zaposleni u ovoj firmi, novo radno vreme će trajati najmanje do 1. avgusta a saopšteno im je da će svi svi biti poslati na kolektivni odmor od 15. avgusta. Za Rešetku  su rekli da ovakvo kršenje Zakona o radu nisu još uvek prijavili inspekcijskim organima jer se plaše otkaza, pošto je jedan kolega upravo zbog toga što je jedan od njihovih kolega pošto prošle godine zagovarao sindikalno organizovanje odmah dobio otkaz.

Zastupnik ove turkse kompanije u Leskovcu, Jasin Denis, danas nije odgovarao na telefonske pozive novinara redakcije Rešetka.rs.

Aptiv krši zakon

Leskovački Aptiv koji je od radnika zahtevao da rade po 12 sati nedeljno, nakon ispekcijskog nadzora vratio osmočasovno vreme.

Podsećamo, radnici leskovačkog “Aptiva” proteklih nedelja potpisivali su izjave da će raditi po 12 sati dnevno tokom radnog vremena u periodu od 21. juna do kraja jula. Posle višednevnog pritiska na radnike leskovačke fabrike Aptiv da pristanu na smene od 12 sati dnevno, poslovodstvo ove britanske firme je promenilo odluku i od ponedeljka, 5. jula je vraćeno osmočasovno radno vreme, ali radnici će ipak morati da rade svakog dana i nedeljom, pa su iz Sindikata ocenili da je to i dalje kršenje Zakona o radu.

Inspekcija rada je, zbog kršenja Zakona o radu, protiv leskovačkog “Aptiva” pokrenula prekršajni postupak.

Direktor Aptiva Jozef Krupa u toku posete leskovačkom pogonu ponudio 20 evra svakome ko dovede radnika u pogon. Velikodušno, nema šta, a novina je da će zaposleni za rad vikendom dobijati dodatne 3 hiljade dinara ali da će i dalje raditi 8 sati više od dozvoljenog rada tokom jedne sedmice.

20 evra za novog radnika

Nakon što je visoka delgacija generalnih direktora fabrike Aptiv boravila juče u leskovačkoj fabrici, direktor Jozef Krupa se preko video bima obratio radnicima i poručio im je da će svako od njih, ko dovede u da radi  rođaka, člana porodice, prijatelja ili poznanika dobiti nagradu od 20 evra.

Sindikalisti iz “Aptiva” kažu da se Krupa, između ostalog, zahvalio radnicima “na uloženom trudu i naporima da se prevaziđe vrlo težak period”, mislivši na dane kada su radili po 12 sati.

– On je, kako mi je preneto, jer sam radio u drugoj smeni, pozvao i radnike koji su na bolovanju da se vrate na posao i da im to neće biti uzeto za zlo, kao i da neće izgubiti bonuse – rekao je za Rešetku predstavnik sindikata u ovoj fabrici Marko Todorović.

Radnici iz “Aptiva” kažu da nisu iznenađeni ovakvim obraćanjem jer su nešto slično čuli od predstavnika kompanije i dok su boravili na obuci u Rumuniji.

– Isto se direktor obraća preko video bima, isto nudi nagrade radnicima koji dovedu nove radnike kada dođe do povećanja obima posla, samo što su tamo nudili po 50 evra – priseća se jedan od zaposlenih.

Prijatno radno okuženje?

Britanska firma „Aptiv“ potražila je ovih dana radnike i u Nišu podelom letaka u kojima je između ostalog navedeno da se zaposlenima nudi „veoma dobra radna atmosfera“.

Onima koji se odluče da rade u pogonu u Leskovcu, Aptiv je ponudio prevoz do posla, obuku pre započinjanja samostalnog rada, priliku za implementaciju sopstvenih ideja, rad i razvoj karijere u svetski priznatoj kompaniji, priliku za profesionalni i lični razvoj i ugovor o radu zaključen direktno sa poslodavcem.

Kao prednosti rada navedene su kantina kompanije, lekarska ordinacija, Dan Deda Mraza za decu i božićni pokloni za zaposlene.

Osnovni uslovi za zapošljavanje su spremnost za rad sa stalnim radnim vremenom i u sistemu tri smene i orijentacija ka timskom radu.

Podsećamo kompanija Aptiv ukinula je odluku o dvanaestočasovnom radnom vremenu, a radnici su vraćeni na osmočasovni radni dan posle intervencije nadležne inspekcije.

Zaposleni u leskovačkoj fabrici ubuduće će za angažovanje subotom i nedeljom biti dodatno plaćeni po 3.000 dinara dnevno. Sindikalisti tvrde da je tih 56 sati i dalje 8 sati više od maksimalno dozvoljenog rada tokom jedne sedmice.

Ova fabrika u Leskovcu zapošljava oko 4.000 radnika.

Izvor: Rešetka.rs

U leskovačkom Aptivu uveli “olakšice” pa umesto 6 dana po 12 sati, sada rade svakog dana 8 sati

Julija Vojinović

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

108 Shares
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Facebook Messenger
  • Viber
  • Pinterest
  • More Networks
108 Shares
Copy link