Novi Sad

Na Štrandu važi 14 novih pravila zaštite od koronavirusa

Novosadski Gradski štab za vanredne situacije doneo je 3. jula naredbu o preporukama Instituta za Javno zdravlje Vojvodine za rad javnih kupališta na rekama i jezerima, po kojoj na gradskoj plaži Štrand važe nova pravila zaštite od koronavirusa.

1. Maksimalan broj posetilaca utvrđuje se u skladu sa Preporukom Instituta za javno zdravlje Vojvodine, a preporuka je da na 100 kvadratnih metara može istovremeno boraviti maksimalno 15 osoba, što znači da na kupalištu Štrand u istom trenutku može boraviti 14.400 osoba.

2. Za sve posetioce i zaposlene minimalna razdaljina između dve osobe mora biti od 1,5 m do 2 m, fizička distanca se odnosi i na boravak u vodi.

3. Minimalna razdaljina između zakupaca kabina mora biti od 1,5 m do 2 m. Zakupci kabina u grupi mogu biti zajedno samo ako su članovi istog domaćinstva.

4. Fizička distanca odnosi se i na ležaljke i druga mesta na kupalištu ili na plaži.

5. Na vidljivim mestima na ulazima u kupalište “Štrand” i mestima gde borave posetioci postavljene su informacije o higijenskim postupcima sa smernicama o pravilnom ponašanju i merama zaštite kojih se treba pridržavati.

6. Na određenim razmacima i vidljivim mestima postavljeni dozeri sa dezinfekcionim sredstvima.

7. Dezinfekcija ležaljki ili drugih sedećih mesta (klupa, stolica) vrši se nekoliko puta u toku dana, naročito nakon što određeni posetilac prestane sa njenom upotrebom a pre nego što je upotrebi drugi posetilac.

8. Dezinfekcija i čišćenje sanitarnih čvorova vrši se na svaka dva sata.

9. Ograničeno je korišćenje sanitarnih čvorova shodno njegovoj prostornoj veličini i propisanim sanitarnim uslovima.

10. Redovno se odnosi smeće sa plaže kao mera održavanja redovne higijene plaže.

11. Ugostiteljima je preporučena redovna dezinfekcija inventara i držanje fizičke distance, odnosno poštovanje svih preporuka za ugostiteljske objekte dostupne na sajtu Instituta za Javno zdravlje Srbije.

12. Vrši se redovan monitoring vode.

13. Neophodno je da se svaki posetilac nakon kupanja u Dunavu istušira na tuševima.

14. Prilikom konzumiranja vode sa česme neophodno je da se to radi bezkontaktno, bez naslanjanja na česmu.

Poštujući ove preporuke JKP “Gradsko zelenilo” će obezbediti sve uslove za bezbedan boravak posetilaca na plaži, piše 021.

Ovo je 15 najboljih kupališta na otvorenom u Vojvodini

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

139 Shares
139 Shares
Share via
Copy link