Magazin

Bravo! Strahinja iz Beograda osvojio bronzu na Svetskoj geografskoj olimpijadi u Indoneziji

strahinja-830x0
Foto: Privatna arhiva

Nemaju samo sportisti medalje sa olimpijade. Ovog leta medaljom sa bronzanim sjajem okitio se i Strahinja Trivković, učenik drugog razreda Treće beogradske gimnazije. On je ovo odličje osvojio na Svetskoj geografskoj olimpijadi koja je održana u Indoneziji od 8. do 14. avgusta 2023. godine.

Strahinjin uspeh je još veći ako znamo da je na takmičenju bilo oko 200 „najboljih među najboljima“ geografa na svetu.

A do svetskog takmičenja Strahinja je stigao postupno, krenuo je od takmičenja u svojoj školi pa preko Evrope stigao i da „pokori“ svet.

– U prethodne dve godine sam stalno bio na vrhu države jer sam osvajao prve pozicije na školskom, opštinskom, regionalnom i republičkom nivou Nacionalne geografske olimpijade. Takođe, prošle godine sam osvojio i drugo mesto individualno i timski na Evropskoj geografskoj olimpijadi i ostvario sjajan rezultat i na prošlogodišnjoj Svetskoj geografskoj olimpijadi – navodi Strahinja, a prenosi Telegraf.

Prema njegovim rečima, samo takmičenje je koncipirano drugačije od ostalih.

– Potrebno je gradivo iz svih razreda osnovne i srednje škole, jer se svi razredi srednje škole takmiče zajedno, nije u formatu da se svaki razred takmiči pojedinačno, kao i znanje i veštine i iz drugih nauka poput biologije, istorije, fizike, hemije, matematike, prostornog planiranja, ekonomije, diplomatije, politike, geopolitike, ekologije, održivoj razvoja… – navodi Strahinja.

Takmičenje se sastoji iz tri dela, pisanog testa, terenskog rada i multimedijalnog testa, koji proveravaju sve veštine takmičara, kao i znanje iz svih pomenutih oblasti.

Novosađanin Stefan Šebez doneo Srbiji bronzu na Matematičkoj olimpijadi u Tokiju

Čitajte Luftiku na Google vestima

Luftika

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link