Ljubimci Magazin

5 načina da smanjite strah od petardi i umirite kućnog ljubimca (VIDEO)

psi-nova-godina

Tokom ovih prazničnih dana, sve do pravoslavnog Božića i „stare“ Nove godine, živaćemo u društvu, nešto lepo jesti, a svaku noć u ponoć verovatno uživati i u vatrometu, ali nažalost i u gomili petardi koje je će bacati neodgovorni pojedinci, a koje mogu biti zastrašujuće za naše kućne ljubimce.

Dok mi uživamo, naši četvoronožni ljubimci će verovatno drhtati od straha zbog petardi.

Ono što je za nas ljude lepa zabava, za psa može biti totalna noćna mora. Naime, petarde i buka vatrometa često su povezani s velikim stresom kod naših krznenih prijatelja. Uz pomoć ovih 5 saveta možete umiriti svog psa i priuštiti mu manje stresnu novogodišnju noć.

1. Skretanje pažnje i zabavljanje

Pokušajte da se zabavljate sa psom u toku prazničnih dana što je više moguće – kako biste mu skrenuli pažnju. Idite s njim u duge šetnje i posvetite mu se. Tako će mu se skrenuti pažnja od pucnjave, a kada je baš kritično, budite uz njega, pričajte mu, mazite ga – vaš glas i dodir će ga smiriti.

2. Hrana i poslastice

Dobra hrana, a naročito poslastice koje najviše voli, takođe će mu skrenuti pažnju i smiriti ga.

3. Posebna tehnika obmotavanja

Navodno, ova posebna tehnika obmotavanja pomaže da smirite psa kad je napolju vatromet ili pucaju petarde. Tako se vrši lagani pritisak na psa i ova tehnika je slična grljenju. Stimulišu se posebne akupresurne tačke i to smiruje pse. Bandaž neka bude na njemu oko 15 minuta. Važno je da psa ne ostavite samog dok nosi „zavoj“.

4. Kapi za smirenje

Kapi za smirenje mogu pomoći i kod životinja. Naravno, pre davanja bilo kakvog sedativa, pa i najblažeg, potrebno je da se konsultujete sa vašim veterinarom.

5. Duga šetnja

Ako se dugo šetate sa psom i dobro ga izmorite, to će i te kako pomoći. Naime, nakon toga će vaš pas biti pospan i hteće da odmara, pa će se manje „baviti svojim strahom“.

Izvor: yumama

Majka autističnog dečaka pokrenula akciju protiv bacanja petardi za Novu godinu

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

35 Shares
Share via
Copy link