Magazin

Majka autističnog dečaka pokrenula akciju protiv bacanja petardi za Novu godinu

ne bacaj petarde
Privatna arhiva

Beograđanka Biljana Nešić, majka dečaka sa posebnim potrebama, odlučila je da pokrene akciju kako bi motivisala sugrađane da ne bacaju petarde i topovske udare tokom novogodišnjih i božićnih praznika. Ona je izradila postere sa natpisima „Ne bacaj petarde“ i „Uživaj u proslavi praznika, ali dozvoli i meni da uživam“ koji će se narednih dana masovno lepiti po gradovima širom Srbije.

Njen cilj je da skrene pažnju celokupne javnosti na problem sa kojim se suočavaju deca sa autizmom i smetnjama u razvoju, ali i njihovi roditelji, u vreme najluđe noći. Poziva sve one koji žele da doprinesu ovoj inicijativi da izrade postere i zalepe ih po komšiluku ili na izloge svojih lokala.

– Pokrenula sam kapanju kao majka dečaka sa autizmom koji svaku novu godinu provede sa rukama na ušima ponavljajući ‘nećeš petarde, nećeš petarde’, jer njega taj zvuk strašno uznemirava i to je relativno blaga reakcija kakvu deca iz tog spektra mogu da imaju – kaže Biljana, a prenose Južne vesti.

Osim vrištanja i panike, usled stresa i straha, kaže, mnoga deca sa autizmom se udaraju, povređuju sebe i svoje bližnje i ne mogu da zaspe bez lekova za smirenje.

Zbog agonije koju proživljavaju iznova i iznova svake godine, kaže da njima doček Nove godine nije veseo trenutak već trauma, o čemu govori i jedan od dva postera.

Pirotehnička sredstva gotovo da su ušla u deo tradicije proslava našeg naroda, tako da se ovakva praksa može uočiti na svakom koraku bez izuzetka.

Jovan Bogdanović iz niškog Udruženja MNRO kaže da osim dece sa autizmom na petarde negativno reaguju i deca sa mentalnim invaliditetom i sa Daunovim sindromom, kao i stariji sugrađani i ljudi koji nemaju smetnje, a ne treba zaboraviti ni na kućne ljubimce i napuštene životinje koje dele identičnu muku.

– Njima svaki povišen ton smeta. Ja imam sina sa Daunovim sindormom i kad neko povisi ton ili mu ne daj bože zapreti, uznemiri ga, i to se negativno odražava na njih. Odmah se povuku u sebe ili non stop pričaju o tome kao i autisti koji su hiperaktivni i u panici šetaju tamo vamo – objašnjava Bogdanović.

Kako bi zaštitili svoje najmilije od paničnih napada i neprijatnosti koju proživljavaju zbog pirotehnike, ovi roditelji apeluju na sve građane da imaju na umu ovakve negativne posledice, pre nego što zapale petardu.

Osim postera, bilo bi lepo da roditelji od malena uče svoju decu solidarnosti i zaštitničkom stavu prema slabijima, a onda će oni i sami zaključiti da su petarde potpuna budalaština koja njihovim drugarima može stvoriti priličnu nelagodu i traume umesto osećaja blagostanja koje donosi praznični period.

Jelena Đoković podelila 31 novogodišnji paketić vranjanskoj deci

Antonije Kosanović

Traži smisao u vreme besmisla, rečima potkradajući emocije.

komentara

Klikni da objaviš komentar

  • Žalim slučaj, ali nema smisla da se cela nacija odrekne vatrometa i petardi kako bi šačica dece/osoba bila zadovoljna.

    • Svake godine neko ostane bez sake ili prstiju da li ti je to dovoljno sebicni stvore!!!!!!!!!

    • Zalimo i mi tvoj slucaj i slucaj primitivnog dela nacije koju pominjes, jer -da, verovao ili ne, to je ne samo sebicluk, vec i primitivizam.

OGLAS

PARTNERI SAJTA


14.9K Shares
14.9K Shares
Share via
Copy link