Magazin Novi Sad

Kratak život i stradanje fruškogorskog bizona Đuke: Šta se zataškava?

bizon-np-fruska_1_850x
FOTO: NP FRUŠKA GORA /Facebook/PrtSc
Mužjak bizona navodno podvrgavan hormonskim tretmanima, tajno zakopan u šumi na Fruškoj gori

Svi domaći mediji objavili su, sa nekoliko dana zakašnjena, vest da je uginuo Đuka, trogodišnji mužjak evropskog bizona doveden s ciljem da se ova ugrožena vrsta nastani na Fruškoj gori. Upadljivo je što tu informaciju još nije saopštio Nacionalni park Fruška gora (NP FG), iako nam je potvrđena njena tačnost iz više izvora.

Prema nezvaničnim verzijama među zaposlenim u NP FG, bizon Đuka je bio podvrgnut višestrukim hormonskim tretmanima radi povećanja plodnosti. Međutim, ovaj snažni mužjak dosad nije ostavio potomstvo. Zakopan je u tajnosti u šumi na Fruškoj gori. No, šta se zapravo dogodilo?

Kratak istorijat

Rukovodstvoo Nacionalnog parka je došlo na ideju naseljavanja evropskog bizona na Fruškoj gori još 2017. i od tada do danas ova inicijativa je zbog nestručnosti kadrova neprestano u problemima. Zbog napisanog i predatog pogrešnog projekta 2018, NP FG je isprva odbijen.

Konačno, u proleće prošle godine, nakon što je projekat odobren, zahvaljujući pomoći stručnjaka iz evropskih institucija, na Frušku goru su stigle 3 ženke starosti između 2 i 3 godine, kao i mužjak star 2 godine.

Uz nadzor i koordinaciju Vande Olek Piasečkasa, profesorke na Univerzitetu u Varšavi i vodećeg svetskog stručnjaka za evropskog bizona, kao i grupe poljskih i španskih stručnjaka.

NP FG je raspisao konkurs za odabir imena za mužjaka. Apsolutnom većinom glasova usvojeno je ime Đuka Bizon, prema nadimku političara koji je sinonim za nekompetentnost – Vladimira Đukanovića.

djuka-bizon
Foto: Ana Paunković

Ovaj drugi je u međuvremenu prilično brzo i bezrazložno napredovao, dok se sirota životinja patila do do svog kraja, 12. oktobra 2023. godine.

Šta je dosad poznato

U principu – zvanično ništa. NP FG se još nije oglasio povodom smrti najvrednije životinje u okvirima parka. Nezvanično, nesrećna životinja je bila podvrgnuta biohemijskim eksperimentima.

Niko od zaposlenih nije hteo javno da komentariše slučaj. Ipak, uz zahtev za anonimnost neki od njih su otvorili dušu.

– Za bizona se brinuo Cupara (Danko Cupara, šef lovstva u NP FG), ponašao se kao da je životinja njegovo vlasništvo i često je nosio njenu krv na analize u inostranstvo. Nama nije bilo dozvoljeno da se mešamo u to – kaže jedan od zaposlenih.

Da je Cupara bio glavni za brigu o bizonima potrdilo nam je još nekoliko zaposlenih.

On je dospeo u žižu javnosti kada je Pokret „Odbranimo šume Fruške gore“ otkrio i objavio da je firma koju je osnovala Cuparina supruga od NP FG dobila nešto više od milion evra za seču šuma u okviru parka. Firma “F.M.C.G business” DOO je osnovana 2015. u 100% u vlasništvu Ivane Cupare, supruge Danka Cupare, tadašnjeg rukovodioca RJ Beočin u NPFG. Prodala je najpre 51% akcija, a potom i kompletno vlasništvo Nebojši Malenkoviću, nekadašnjem irektoru Uprave za kapitalna ulaganja Vojvodine.

Nakon ovog otkrića, Danko Cupara je unapređen sa mesta šefa jedinice u jednoj opštini na mesto šefa lovstva za ceo Nacionalni park koji se proteže na 7 opština.

Zavera ćutanja

Profesorka Vanda Olek Piasečkasa, koja je zajedno sa veterinarom iz Španije Fernandom Moranom, brinula da bizoni budu propisno smešteni i danonoćno biti praćeni 40 dana kako bi se uverila da se životinje adaptirale  – takođe nije obaveštena o uginuću jedinke. S druge strane, španski stručnjak Fernando Morano je tužnu vest saznao od srpskih novinara, 4 dana nakon smrti bizona Đuke.

bizoni
Printscreen

Neposredni čuvar bizona Gojko Katafaj je bio vidno uznemiren, ali nije hteo da govori za medije. Prema našim saznanjima, on i Danko Cupara su u petak u tajnosti zakopali telo bizona u obližnjoj šumi.

Sam Danko Cupara nije bio raspoložen za razgovor sa novinarom Luftike.

– Ja jesam direktno nadležan, ali mi imamo neka pravila u preduzeća kada i kako se sme razgovarati s novinarima. Moram dobiti odobrenje da ne bih dobio nepotrebne kritike – rekao je Cupara.

Na naša pitanja kako je moguće da mlada jedinka u punoj snazi naprasno ugine i da li je bila podvrgnuta horminskim tretmanima, Cupara kaže:

– Živo biće može da ugine. To za testosteron su preuveličavanja, uzorci su poslati na analize

Ni pomoćnik direktora Miomir Kukavica nije hteo da razgovara sa novinarom Luftike.

– Nisam ja adresa za to. Obratite se Draganu Vidoviću, pomoćniku direktora za zaštitu i razvoj – rekao je Kukavica.

S druge strane, pomoćnik Vidović se nije javljao na telefon.

Kako je Exit lažirao pošumljavanje Fruške gore i osramotio se za medalju (VIDEO)

Čitajte Luftiku na Google vestima

Aleksandar Ivanišević

Reporter lutalica iz XX veka. Konfliktna ličnost.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link