Magazin Novi Sad

Stolar Mile proglašen za humanistu godine, a sredstva za put u Njujork preusmerio bolesnoj deci (VIDEO)

Srpska dijaspora u Njujorku proglasila je Milorada Jurkovića iz Beočina, poznatijeg kao stolara Mileta, za “humanistu godine”. Dodela nagrade upriličena je na gala večeri u Njujorku, ali dobitnik prestižnog priznanja nije prisustvovao uručivanju.

Kako Milorad kaže za 021, želeo da se novac namenjen za njegovo putovanje i smeštaj, usmeri za lečenje bolesne dece.

“Kad sam sračunao koliko košta karta do Amerike i smeštaj za deset dana rekao sam im da je taj trošak bespotreban. Svako bi voleo da vidi Njujork, ali mislim da je pametnije da se taj novac nekom detetu uplati, jer zašto bih ja svoje oči naslađivao dok druge suze, ja to ne mogu da radim, za mene to nije pobeda”, objašnjava on.

Navodi i da na ovaj postupak ne bi trebalo da se gleda kao na veliki gest ili nešto neobično, zato što će se uvek odreći stvari koje mu nisu preko potrebne da pomogne onima koji su manje srećni.

“Toliko sam dugo u ovome da sam se toliko stvari nagledao i čini mi se da je bolesne dece sve više. Svi ti apeli za pomoć su postali jako potresni i teški, a ja sam takav čovek da ne mogu da podnesem da radim nešto a da nisam nekome pomogao – da ja jedem, a da je drugi gladan, to po meni ne ide”, priča Mile.

Umesto da govori sa bine u Njujorku, prisutnima na gala večeri Mile se zahvalio na nagradi putem video linka.

Podsetimo, stolar Mile već godinama izrađuje stolice za hranjenje beba porodicima koje ne mogu da ih priušte.

Već u prvih šest meseci od kako je započeo sa ovom akcijom izradio je i poklonio više od 200 stolica za mališane. To je bilo 2015. godine. Danas je njegov doprinos nemerljiv. Dok se roditelji više obraduju stolicama za hranjenje iz praktičnih razloga, osmeh na licima mališana najčešće izazivaju unikatne drvene igračke koje Mile takođe pravi i poklanja.

Pored korišćenja svog zanata za pomoć porodicama sa decom, ovaj čovek velikog srca putem društvenih mreža često pokreće akcije za prikupljanje potrepština samohranim majkama, bolesnoj deci i svima koji su u teškoj situaciji.

Ove 3 Novosađanke će vas oduševiti: Poklanjaju obroke onima kojima su najpotrebniji

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
3.1K Shares
3.1K Shares
Share via
Copy link