Srbija Vesti

Ova opština daje 5.000 dinara mesečno svakom srednjoškolcu pune 4 godine

Bela palanka, skola
Foto: Copyright 24sedam/Maja Kostić

Svi osnovci koji upišu belopalanačku Srednju školu ”Niketa Remezijanski” od Opštine će, prema rečima njenog predsednika Gorana Miljkovića, dobiti mesečne stipendije od 5.000 dinara tokom čitavog školovanja.

Do sada je stipendija za školovanje u ovoj školi bila 3.000, a od ove godine će učenici iz lokalnog budžeta dobijati po 5.000 dinara mesečno.

Podrška da đaci ostanu u Beloj Pananci

Stipendije su jedan od načina ove opštine, između Niša i Pirota i broji nešto više od 12 hiljada stanovnika, da se ohrabre učenici da se opredele za srednjoškolsko školovanje u Beloj Palanci.

– Ovo je jedina srednja škola u našoj opštini i mi zaista ulažemo mnogo napora da učenicima obezbedimo dobre uslove za školovanje, a brojnim stipendijama nastojimo da ih zadržimo da ostanu da žive u svom rodnom mestu. Stipendije u iznosu od 5. 000 dinara učenici će dobijati na mesečnom nivou kroz sve godine školovanja, od prvog do četvrtog razreda – rekao je Miljković.

U ovoj srednjoj školi u Beloj Palanci od prošle školske godine otvoren je smer elektrotehničar informacionih tehnologija, a učenicima su dostupni i profili modni krojač, koji je u sistemu dualnog obrazovanja, kao i opšti tip gimnazije.

Predsednik Opštine Goran Miljković kaže da je ulaganje u obrazovanje, decu i mlade jedan od osnovnih prioriteta lokalne samouprave.

Dodatna podrška najboljim đacima i studentima

– Želimo da svi učenici imaju dobre uslove za rad i učenje, ali želimo i da ih podstaknemo da ostanu u svom mestu, da se školuju, a kasnije i rade. Mesečna stipendija olakšaće školovanje belopalančkim srednjoškolcima i njihovim roditeljima. Takođe, povodom Dana opštine lokalna samouprava nagrađuje najbolje učenike, ali i najbolje osnovce, srednjoškolce i studente koji su ostvarili zapažene rezultate u prethodnoj godini, koji će biti novčano nagrađeni – rekao je Miljković.

Na sednici Veća je doneta i odluka o stipendiranju talentovanih učenika i sportista iz Bele Palanke.

– Želimo da pokažemo da smo tu kao lokalna samouprava da pružimo podršku talentovanoj deci i učenicima u njihovom daljem usavršavanju. Moram da istaknem da smo jedna od od prvih opština koja je uvela ovakve stipendije – rekao je predsednik opštine.

Izvor: 24sedam

Čuveni fudbaler izgradio bolnicu i školu u svom selu, svaki stanovnik dobija 70€ mesečno (FOTO)

Čitajte Luftiku na Google vestima

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
32 Shares
Share via
Copy link