Svet

Čuveni fudbaler izgradio bolnicu i školu u svom selu, svaki stanovnik dobija 70€ mesečno (FOTO)

Mane bolnica
Foto: Twitter / AfricaFactsZone

Sadia Manea svi fudbalski fanovi, a posebno navijači Liverpula, znaju kao igrača svetske klase, koji neumorno trči po krilu i rešeta protivničke mreže.

Ovaj fudbalski virtuoz, koji je u dresu Redsa osvojio bukvalno sve, nedavno odlučio da promeni sredinu i potpiše za Bajern, ali mnogi ne znaju koliko je on veliki čovek i humanitarac van terena.

Pošto je odrastao u teškom siromaštvu, sada koristi svaku priliku da pomogne svojim sunarodnicima u rodnom Senegalu, u kojem je postao nacionalna ikona.

Bogatstvo deli sa sunarodnicima

Za razliku od brojnih fudbalskih zvezda, koje se razbacuju novcem i troše ga na luksuzne automobile, jahte i kuće, Mane je odlučio da dobar deo svog bogatstva podeli sa stanovnicima svog rodnog sela, Bambalija, koje je udaljeno oko 400 kilometara od Dakara, prestonice Senegala.

Sa 15 godina otišao je od kuće kako bi postao profesionalni fudbaler, ali nikad nije zaboravio svoje korene. Samo zahvaljujući njemu, Bambali, koji ima oko 2.000 stanovnika, polako postaje pravi mali gradić.

Izgradio bolnicu sa porodilištem

Prvo je uložio oko 530.000 evra u izgradnju bolnicu sa porodištem, koja sada pored njegovog opslužuje i 34 okolna sela.

Iz ličnog primera zna koliko je njegovim sunarodnicima falila prava zdravstvena nega, jer mu je otac zbog nedostatka iste umro dok je bio dete, a i njegova sestra je rođena kod kuće, jer nije postojalo porodilište.

Donirao je i skoro 50.000 evra senegalskoj vladi na početku pandemije koronavirusa.

Obezbedio bolje obrazovanje i povezanost stanovnicima sela

Kako su pored zdravstvene nege stanovnicima Bambalija nedostajale i mogućnosti za obrazovanje, Sadio je odlučio da donira 290.000 evra izgradnju besplatne javne srednje škole. Svim učenicima je obezbedio laptopove,  kao i stipendiju najboljima u iznosu od 400 evra.

Kako bi obezbedio bolju povezanost sa drugim oblastima, izgradio je benzinsku pumpu, a trenutno pomaže u izgradnji pošte. U čitavom selu uveo je 4G internet vezu, a svaka poridica u Bambaliju od njega dobija 70 evra mesečno.

Odlučio da mladim fudbalerima olakša put

Naravno, nikako nije zaboravio ni sport koji mu je omogućio da uspe u životu, pa je odlučio da i svojim sunarodnicima, koji su ludi za fudbalom, olakša put kojim je on morao da se probija.

U selu se trenutno gradi pravi, travnati teren, često donira stanovnicima sportsku opremu, kako bi ih podstakao da se bave sportom, a pre finala Lige šampiona 2018. godine, poklonio im je i 300 dresova Liverpula.

Svaka čast Sadio, svet bi bio lepše mesto kada bi na njemu bilo više ljudi poput velikog Manea.

Izvori: Liverpool Echo, Give me sport, The Big Issue

Bugarska akciona komedija: Fudbaler se urnebesno bacio sa nosila, usledio rusvaj (VIDEO)

Luftika #

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

Share via
Copy link