kultura Magazin Srbija

Predivnu Stelu iz Konga rasisti razapeli zbog srpske nošnje, kola i pesama o Kosovu (VIDEO)

stela-muleka
Printscreen/Youtube/DEJAN PETROVIĆ BIG BAND

Da li je moguće da devojka koja sa ponosom nosi tradicionalne srpske odore i peva naše najlepše pesme pored toga može da doživi i mora da čita poruke natopljene čistom mržnjom?

Stela Muleka došla je iz dalekog Konga i zavolela je našu zemlju – a na sasvim poseban način je uz muziku Dejana Petrovića otpevala nežnu narodnu pesmu „Kosovski božuri“.

Uprkos tome što su mnogi istinski uživali u ovoj nesvakidašnjoj etno kombinaciji, Stela je na Instagramu morala da se brani od rasista koji nisu vređali samo nju, već i njenu porodicu.

Njena objava je duboka sramota za sve nas, a verujemo da većinu Srbije boli to što neko, ko toliko uživa u našoj kulturi, mora da doživi tako neprijatno iskustvo.

Pročitajte šta je Stela napisala na svom Instagramu.

„Provela sam mesec dana učeći da igram kolo sa svojim sjajnim kumom i šest meseci sam učila srpski jezik, kako bih mogla da upišem fakultet ovde na masteru, gde sam plakala svaki dan jer nisam dovoljno znala srpski, ali sam uz pomoć porodice položila sve ispite na srpskom sa ocenama 9/10, osim ekonometrike iz koje sam imala nižu ocenu.

Razumem da je Kosovo osetljiva tema za veliki broj Srba, a oni koji misle da sam ovo otpevala zbog popularnosti i slave imaju pravo na svoje mišljenje i to me ne pogađa.

Kao prvo, ja nisam iz Amerike, već iz Afrike. Kao drugo, to nije džungla, nemam divlje životinje u dvorištu, niti sam došla u Srbiju jer sam migrant.

Žao mi je svih vas koji pričate o kulturnom odobravanju, ili da je mešanje rasa genocid, jer vidim da imate toliko mržnje u sebi da morate da je usmerite na nekoga. Ali ta osoba neću biti ja.

Izvinjavam se ako želite da vaša snajka ima plave oči i zlatu kosu. Ja imam tamne oči i tamnu kosu i OSTAJEM OVAKO I OVDE.

Jedini način da napustim Srbiju jeste da budem deportovana, što se neće dogoditi, jer se svaki dan trudim da ne prekršim nijedan zakon, kao i da živim u skladu sa srpskim zakonom i poštujem ga.

I ostavite na miru moju porodicu – ne šaljite im poruke na Instagram i Fejsbuk kako ne želite crnce i crnkinje u Srbiji, jer veliki deo vas živi u inostranstvu – u Africi, Americi, Aziji i niko vam ne govori da se vratite u svoju zemlju“, poručila je devojka.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

@stella_muleka је поделио/ла објаву

Njene moćne reči zaista izazivaju jezu – da li je moguće da je ova divna devojka, koja s ponosom nosi našu tradicionalnu odeću i peva naše najlepše pesme, morala da čita poruke ispunjene tolikom mržnjom.

Srbija je kroz istoriju uspela da se odupre ideologijama koje su na osnovu boje kože, ili religijske opredeljenosti, ljudima određivale smrtnu presudu. Srbija ima dugo i bogato antifašističko nasleđe, a antirasizam je logični deo toga, prenosi zadovoljna.nova.rs.

Mi se uvek hvalimo kako smo najgostoljubljiviji narod na svetu, a Stelino iskustvo iz Srbije to potvrđuje.

Zato posebno boli što šačica rasista može da joj pokvari takav utisak. Ali zato je tu većina nas spremnih da na to ukaže, da to osudi, i da stane uz ovu devojku.

Stela, uvek si dobrodošla!

Izvor: zadovoljna.nova.rs

Građani Srbije više ne mare za životnu sredinu i mrze Kineze jer su rasisti

Čitajte Luftiku na Google vestima

Stefan Savkić

komentar

Klikni da objaviš komentar

  • Poruka za Stelu
    Bravo devojko! Ne obracaj paznju na budale, ima ih svugde i mi Srbi imamo svoj kontingent budala. Znaj da su ti mnogi zahvalni za ovo sto si uradila. Uvek si dobrodosla.

5K Shares
5K Shares
Share via
Copy link