Beograd Magazin

Novi stanovi u Žarkovu imaju ogromnu cenu i ekskluzivan pogled ka jezeru od đubreta (FOTO)

zarkovo-stanovi-smece-jezer
Printscreen/Reddit/u/Ntby

Ekologija i zaštita životne sredine političarima u Srbiji nalazi se u fioci koju otvaraju samo u specijalnim prilikama. Posluži im ona katkad pred izbore, ne bi li se skupio poen više – dok je stanje opšte ekološke zapuštenosti u našoj zemlji zabrinjavajuće.

To potvrđuje i sramotan prizor koji dolazi iz beogradskog naselja Žarkovo. Iz blatnjave jaruge u kojoj se formiralo i jezerce puno smeća i krša, omeđeno padinama deponije još raznovrsnijeg đubreta – pruža se pogled ka novim stambenim zgradama u kojima kvadrat košta i više od 2.000 evra.

Ulaže se u stambene zgrade, investitori rade punom parom i zgrću novac, a građani iz svog novog stana imaju ekskluzivan pogled ka šarenilu mirišljavog smeća – dok investicioni urbanizam buja poput cveća kojeg nigde u okolini nema.

Fotografija je postala viralna i širi se internetom upravo zbog kontrasta koji prikazuje.

– Cena je srazmerna jer imaš rešeno pitanje otpada – samo ga frkneš sa terase; A ne znam šta očekujete. Prestonica, a još imate pogled na jezero; Fali samo labud u jezeru – samo su neki od komentara na društvenim mrežama.

Duhovitosti i ironije nam ne manjka, ipak je potrebno održati raspoloženje u nezavidnim uslovima i smejati se od muke. Mada, najbolje bi bilo zasući rukave i organizovati udruženu akciju kako bi se sav nered počistio.

Čekati nadležne da reaguju je, do sada se pokazalo, kao čekati Godoa.

Ovo pitanje je jednako važno za sve nas, našu zemlju, okolinu i budućnost – koja i bez smeća ne izgleda obećavajuće. Ipak, sve je u našim rukama. Budući da je fotografija već dospela do mnogo ljudi nadamo se da će rezultat biti – počišćeno đubre.

Ne samo u Žarkovu, Beogradu – već i celoj Srbiji. Hitni problemi iziskuju permanentnu reakciju, a pitanje ekološke zapuštenosti je tema od esencijalnog značaja. Kako se danas ophodimo prema svom okruženju pokazuje kakvi smo, a i u velikoj meri određuje našu sudbinu, naše zemlje ali i budućih naraštaja.

Fantastična akcija prokupačkih đaka koji su osmesima i rukavicama napali naše đubre

Stefan Savkić

komentar

Klikni da objaviš komentar

 • Pa, Stefane, postavljaju se 2 pitanja a propo tvoje price o ekologiji.

  1. Ukoliko su stanovi kupovani i DOK je vec u njihovom vidokrugu postajalo smetliste tih gabarita,
  onda je cudan PSIHOLOSKI SKLOP osobe koja daje 2.500 evra po metru kvadratnom za stan sa pogledom na pomenuto, kad je za iste pare mogao kupiti bilo gde u gradu, sa boljim pogledom ?!

  2. Ako je jaruga vec bila tu, ali bez djubreta, onda jedino ostaje mogucnost da su je ti isti kupci
  popunjavali otpadom (u nedostatku kontejnera). U slucaju da je popunjavanje jaruge smecem STALNI proces – onda je neverovatno od istih kupaca/vlasnika stanova da nisu telefonom/kamerom, svaki put kad bi neko bacao djubre, TO SNIMALI i dostavljali Komunalnoj policiji.

  Necinjenje (ali i cinjenje) ih ne opravdava , niti im daje za pravo da SAMO kukaju.
  Najbolje pozvati Serloka Holmsa da procacka po gomili i sazna imena davalaca usluga u popunjavanju jaruge!

  I jos nesto, ekologija NIJE samo u nadleznosti drzave, vec i svih nas. Ako smo pravilno vaspitani, ne bi bilo ni jednog papirica ili opuska na zemlji, a kamo li ovoliko smeca!!
  Nadam se da se slazes sa mnom..

OGLAS

17 Shares
Share via
Copy link