Magazin Srbija

Fantastična akcija prokupačkih đaka koji su osmesima i rukavicama napali naše đubre

Čisto iz ljubavi collage
Foto: FB Udruženje Zaštitimo reku Toplicu / Collage

Ekološke akcije konačno su zaživele u Srbiji, iako još uvek daleko od punog kapaciteta, tu su, u podsvesti i dobrano napadaju našu oguglalu svest. Ono što je međutim najvažnije, što daje nadu da će u budućnosti neki novi klinci bolje i lepše vaspitavati svoje potomke sa jasnom lekcijom da je priroda svetinja o kojoj se mora brinuti kao o majci, pre svega je sve veća uključenost dece koja nam svojim primerom drže predavanje o građanskom vaspitanju.

Nakon prethodnog vikenda jedno malo mesto na jugu Srbije ponovo može biti izrazito ponosno na svoje junačko poreklo. Nekada je Prokuplje proslavio čuveni Gvozdeni puk, a sada na njegovom tragu nastaje prava ekološka eskadrila!

Udruženje Zaštitimo reku Toplicu napravilo je nedavno novu akciju čišćenja pod nazivom „Čisto iz ljubavi“, a ovaj junački garnizon, naoružan osmesima, rukavicama i kesama za smeće, osvojio je priobalja oko Rastovničkog jezera.

Okupili su se dobrovoljci izjutra kraj spomenika slavnim precima, a onda krenuli u ponovnu odbranu svog topličkog kraja. Decu i njihove roditelje podržale su i privatne kompanije, udruženja i mediji koji su prepoznali značaj jednog ovakvog omladinskog novog talasa.

U toku ovog vikenda organizovali smo akciju čišćenja u Rastovnici i uklonili smo nešto preko 250 džakova svakojakog otpada, pvc i otpada većeg gabarita. Uredno smo sakupljeno smeće transportovali do prvih kontejnera i dalje do regionalne deponije. Za svakog učesnika smo obezbedili zaštitne rukavice, maske i džakove. Svakom učesniku je u znak zahvalnosti za učešće na akciji dodeljen bedž sa logom sponzora i organizatora, a deset najboljih po izboru svojih profesora su dobili kačket i majicu sa istim logom. U dvorištu planinarskog doma u Rastovnici smo podelili hranu i osveženje za svakog učesnika. Jesenje boje i opalo lišće je dalo svoj pečat ovoj predivnoj akciji, a meni ne ostaje ništa drugo, nego da vam kažem, HVALA, VELIKO HVALA! – napisao je Boban Stojković, predsednik Udruženja Zaštitimo reku Toplicu na svom Fejsbuk profilu, zatim je zaključio jednom lepom lekcijom iz patriotizma.

Nije rodoljublje busanje u grudi i junačenje po društvenim mrežama, rodoljublje je i sakupiti smeće za sobom’. Razmislite o tome!! – napisao je Stojković na ovoj društvenoj mreži.

Gotovo istovremeno dečaci iz omladinske škole fudbalskog kluba Topličanin iz Prokuplja napravili su još jednu fantastičnu akciju čišćenja, a svoj doprinos dali su sakupljanjem otpada oko pomoćnih terena kluba koji se nalaze na samoj obali reke Toplice.

Javnost je i za ovu akciju čula takođe preko Bobana Stojkovića koji je radosnu vest podelio sa ostatkom Srbije.

Ovih dana kraj Toplice jedna prelepa akcija čišćenja pomoćnih stadiona i bedema koji ih opkružuje. Bravo za decu i njihove roditelje. Naime, kako su nam javili, roditelji i deca koja treniraju fudbal su došla na ideju da daju svoj doprinos, okose travu, uklone žbunje i pokupe smeće koje se nalazi na i oko njihovih terena. Po slikama koji su mi poslali da objavim, vidi se da posao ni malo nije bio lak. Najavljuju nastavak čišćenja za vikend i poručuju svima: Sačuvajte životnu sredinu, molimo vas, deponujte smeće u za to predviđene objekte. Poslušajte nas, mi smo samo deca! – stoji u njegovoj objavi.

Upravo je ovo motiv koji nadahnjuje i sve druge ljubitelje prirode i uopte života, da i oni sami, podstaknuti ovakvim svetlim primerima, učine nešto za svoj kraj, svoje sugrađane, društvo, državu, pa i planetu. Svaka čast devojčice i dečaci, svaka čast roditelji. Tako se voli Srbija!

Tužna slika Toplice, mutne, prljave i zagađene reke okovane đubretom sa obala. Ovo je priča o nama

Antonije Kosanović

Traži smisao u vreme besmisla, rečima potkradajući emocije.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

48 Shares
Share via
Copy link
Powered by Social Snap