Novi Sad

Šta raditi u Novom Sadu i okolini za 1. maj?

Rostilj-prvi-maj

Bliži nam se 1. maj i prvomajski uranak. Mnogi su već isplanirali kako će provesti predstojeće praznike, a ako ste odlučili da ne putujete i praznike provedete kući, evo šta vas očekuje u Novom Sadu i okolini za Prvi maj na nekim od najpopularnijih destinacija na Dunavu, Fruškoj gori. Pre svega, proverite napopularnija izletišta na Fruškoj gori.

Vremenska prognoza 1. maj (Novi Sad i okolina)

Kako najavljuje najpouzdaniji servis za vremensku prognozu, norveški sajt Yr u Novom Sadu i okolini će za Prvi maj biti 18 stepeni Celzijusa i delimično oblačno vreme.

Fruška Gora za 1. maj

Fruška Gora svake godine za vreme prvomajskih praznika primi oko 400.000 izletnika željnih druženja na prelepoj uzvišici Vojvodine. Tako je i ove godine. Ponuda za obilazak šumskih puteljaka i fruškogorskih mesta je velika. Tu su Iriški venac, Brankovac, Stražilovo, Kraljev izvor, Ciganski logor, Testera, Zmajevac, Astali, Lipovača, Jabuka, Bobelina livada, Popov čot i mnoga druga mesta.

Glavno na šta apeluje JP „Nacionalni park Fruška Gora“ jeste pridržavanje osnovnih pravila boravka u prirodi. Vatra sme da se pali samo na označenim mestima, a pri odlasku dobro proverite da li je plamen posve ugašen. Smeće zatvoreno u kese nosite sa sobom do obližnje kante ili kontejnera.

prvi-maj-novi-sad

Ostale pripreme od strane Nacionalnog parka su uveliko spremne. Košenje trave, uređenje ložišta, obnavljanje ili postavljanje novih stolova i klupa, putokaza ili dečijih igrališta je završeno što znači da Fruška Gora spremno čeka prve posetioce. Ne zaboravimo i da je tretman suzbijanja krpelja sproveden na preko 20 izletničkih lokaliteta.

Kamenički park za Prvi maj

Veoma blizu grada, a opet među drvećem i u prirodi, Kamenički park je omiljena destinacija ljubitelja prvomajskog uranka. Kao i svake godine, nadležni iz Gradskog zelenila poručuju da je u parku trava pokošena, a zelene površine isprskane protiv krpelja.

Ovde ćete pronaći između 30-40 ložišta za paljenje vatre, tako da je preporuka da prvi uranite i zauzmete najbolje mesto. Cena ložišta je 400 dinara, dok se parking naplaćuje 200 dinara po danu. Parkiranje je moguće samo do rampe. Posetite ovaj prelepi park sa dugom istorijom i stvarajte nove uspomene.

Golf centar Žabalj

Ukoliko tražite mirno mesto za Prvomajske praznike okruženo prirodom daleko od gradske gužve Golf centar kod Žablja je idealno mesto za vas! Od 1. do 3. maja očekuje vas zanimljiv program uz animatore za najmlađe, muziku i specijalne ponude iz menija (detajnije na ovom linku).

prvi-maj-golf-centar-zabalj

Svoje mesto rezervišite na broj telefona 064/6442722.

Oficirac i Štrand

Ljubitelji reke će se sigurno opredeliti za jednu od ove dve plaže Novog Sada. Bilo da se opredelite za divlju, Oficirac ili onu uređenu Štrand, dan proveden pored Dunava sigurno neće biti ni loš ni uzaludan. Dok na najvećoj gradskoj plaži nije dozvoljeno paljenje roštilja, plaža Oficirac vam pruža tu mogućnost čak i u onim danima kada nije Prvi maj.

Na Štrandu možete da uživate u šetnji, odmoru uz kafu na najlepšem pesku Vojvodine, da igrate odbojku ili hvatate frizbi. Ne morate da razmišljate o hrani i piću jer je ovde sve na dohvat ruke. Na Oficircu ste prepušteni sami sebi, od roštilja, hrane, pića, dobre vatre i veselog društva.

Apeliujemo da i ovde budete obazrivi, da ugasite plamen posle završenog korišćenja i da odlažete smeće u kese koje ćete kasnije baciti. Čuvajući prirodu čuvamo svoje lepe dane i ostavljamo mlađim generacijama da i oni na istom mestu uživaju kao i mi sada.

Ribarac

Spoj urbanih restorana, vikendica i užurbanosti naspram zapuštenih delova divljih plaža na Dunavu je ono što Ribarsko ostrvo nudi. Ponuda je raznovrsna od ribljih sepcijaliteta, do tamburaške muzike koji pune vašu dušu vojvođanskim melosom.

Savršeno mesto za sve one koji ne žele da prave veliku pompu oko Prvog maja, ali ne žele ni da sami kuvaju kod kuće. Nakon ukusnog ručka prošetajte Ribarcem, uživajući u hladovini visokih stabala i cvrkutu skrivenih ptica. Svaki povratak prirodi, čak i na par sati hrani dušu i telo.

Sremski Karlovci za Prvi maj

Sa svojom vekovnom tradicijom, prelepom arhitekturom, zanimljivim ulicama i prelepim prizorima Sremski Karlovci su dobra destinacija za proslavu Prvog maja. Iskoristite posetu ovom malenom gradiću, obiđite sve ono što do sada još niste videli, a nakon svega, priuštite sebi odmor u nekom od poznatih podruma vina uz najbolje berbe.

Na Stražilovu možete organizovati piknik ili posetiti planinarski dom „Stražilovo“, ukoliko ste ljubitelji planinskog biciklizma, planinarenja ili trčanja. Naravno tu je i grob našeg velikog pesnika romantizma Branka Radičevića. Prošetajte i do njega, možda vam šapne neku svoju omiljenu životnu priču.

Koviljsko-petrovaradinski rit

„Selo na kraj sveta“ – Kovilj je tu na samo par okreta točkova kočija, od Novog Sada. Ljubitelji zelenila sigurno ovo seoce smatraju za najomiljeniju oazu kada žele da pobegnu od svega što je gradsko i veštačko.

Kupanje na seoskoj plaži „Šlajz“-u je upotpunjeno stanovnicima ove malene naseobine. Rode i čaplje su glavni drugari koji će vam praviti društvo, dok će ponosni labudovi rado izlaziti da vam i oni upotpune trenutke u razigranom brčkanju.

kovilj_reportaza_novisad_priroda

Stanovnici Kovilja su ponosni na mnogo toga: Lazu Kostića, manastir, kočije, hranu i običaje. Provozajte se čamcem po ritu ili kočijama kroz mesto, vraćajući se u vreme velikih pesnika, prave književnosti i međuljudskog poštovanja.

Salaši Vojvodine

Najviše salaša u Vojvodini ima na Čeneju. Odlazak na bilo koji od njih je odlična preporuka za proslavu Prvog maja sa prijateljima ili porodicom. Mnogi salaši nude sve što je potrebno kako bi se tu boravilo jednu ili više noći. Novouređena imanja sa starom tradicijom jesu podsećanje na prošla vremena, kada smo iz grada odlazili kod baka na selo, dok oni stariji pamte svoje rodne kuće kao takve.

Bilo kako bilo, salaši nude savršeni mir, slobodu, odmor, uživanje i beg od svega što je novo i urbano. Uz prethodnu najavu možete organizovati jahanje konja, vožnju fijakerom ili druge aktivnosti u zavisnosti od samog salaša i ponude. Na ovakvim mestima, za one koji vole seoski turizam, zagarantovan je odmor za sva čula.

Na kraju, bez obzira koji lokalitet izaberete za proslavu Prvog maja u Novom Sadu ili okolini, sigurni smo da nećete pogrešiti. Taj dan je dan kada treba da uživate u druženju, odmoru, hrani i piću samo budite pažljivi u svemu i umereni kako bi vam bilo maksimalno lepo.

Najbolji restorani na Fruškoj gori

58 Shares
Share via
Copy link