Ljubimci Vesti Novi Sad

Prvi zraci sunca donose opasnost za ljubimce

Proleće je period poboljšanja vremena i povećanja temperature što u svetu ljubitelja životinja može da znači samo jedno: šetnja, šetnja i samo šetnja. Iako je ovaj vid aktivnosti zdrav, možda ne znate, ali ono prestavlja i veći faktor rizika za naše ljubimce.

– U hladnijim zimskim periodima koncetracija parazita znatno opada. Sa prvim zracima zubatog sunca oni se vraćaju u život i njihov broj se povećava, tako se rizik od inficiranja naših ljubimaca u znatnoj meri povećava – kaže veterinar Nikola Dokić.

kuca-i-maca
Pixabay.com

Lepo vreme i topli dani donose nove nevolje poput virusa i krpelja.

– Najopasniji u našim predelima jesu naravno krpelji.  Oni su i nosioci i uzročnici mnogih oboljenja, jedno od najopasnijih jeste Lajmska bolest. Nije ih lako uočiti kada su gladni i kada se zateknu na površini tela životinje, ali kada se nahrane vidljivi su u vidu kvržica, jer im se telo  može povećati i do 10 puta u odnosu na pređasnje stanje  – ističe veterinar.

Ukoliko se pronađete krpelje na telu ljubimca veterinari ne preporučuju da ih odstranjujete samovoljno, da ih ne čupate, ne polivate raznim hemikalijama, benzinom,  jer to prouzrokuje povraćanje kod ovih parazita i oni će svakako svoj sadržaj preneti u telo domacina. U ovakvim situacijama je nabolje obatiti se veterinaru.

macke-krpelji
Pixabay.com

Buve su još jedan prenosilac zarazi i veoma su česti kod naših ljubimaca. Karakteristično je da se hrane krvlju i da se veoma lako i brzo prenose sa jednog domaćina na drugog. Mogu da dovedu do alergijskih reakcija, kožne iritacije koje će dovesti do povećanog inteziteta česanja i oštećenja same kože.

– Oni takođe mogu biti i prenosioci pantljičare. Buve se lako uočavaju i veoma je lako njihovo odstranjivanje kao i prevencija. Povećanjem prisustva komaraca dovodi do lake mogućnosti inficiranja srčanim crvom koji predstavlja jedan od težih problema kod pasa i mačaka. On oštećuje unutrašnje organe i može biti veoma lako fatalan to ljubimca. Njih je veoma teško izlečiti, ali se zato treba bazirati na prevenciju – objašnjava veterinar Nikola Dokić.

ljubimci-krpelji-pas-retriver
Pixabay.com

Veterinar preporučuje prevenciju krpelja putem tečnosti koja se prska na površinu kože jednom mesecno ili jestive pilule koje se daju na svaka 3 meseca. Prevencija buva je prvo i osnovno redovno  kupanje životinje šamponom protiv buva. Postoje i pilule koje se daju na mesecnoj bazi sa istom efikasnošću. Takođe i neki oblik prevencije je češće češljanje životinje i provera na prisustvo istih. Najbolje preventiva na prisustvo srčanog crva su pregledi kod veterinara na prisustvo ovog parazita pre nego li dospe do ciljanih područja i zakomplikuje terpaije lečenja.

Pročitajte još saveta o ljubimcima

 

Avatar

Marina Mandadžić

Veliki zaljubljenik u modu i autorka bloga "Modni trendovi u ogledalu". Voli dobre žurke. Posvađana sa telefonom.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

PARTNERI SAJTA


Share via
Copy link