Lifestyle

Šta treba da jedete ako večeras planirate da pijete alkohol

hrana i alkohol

Budimo iskreni, većina onih koji će večeras čekati Novu godinu konzumiraće neko alkoholno piće. To je sasvim u redu, sve dok se ne pretera. Kao u mnogo čemu u životu, i u ovoj situaciji najbolja je preventiva.

Ovo sve se, naravno, odnosi na umerenu količinu alkohola. Lista loših efekata preterana količine pića je poduža i uključuje depresiju, anksioznost, oboljenja jetre i visok krvni pritisak, o mogućim povredama da ni ne govorimo. Kada su umerene količine alkohola u pitanju hrana zaista igra veliku ulogu u tome kako ćete ga podneti, a namirnice sa ove liste su apsolutni heroji obroka pre izlaska i donosi je portal Buro.

Banane

One imaju visoku koncentraciju kalijuma, elektrolita koji igra važnu ulogu u pravilnom radu mišića, regulaciji krvnog pritiska, nervnim funkcijama i regulaciji tečnosti. Kada pijemo alkohol, nivo kalcijuma u našem telu se smanjuje pa je hrana koja je njime bogata odličan izbor pre izlaska u kom znate da će biti pića. Pored banana, u dobroj meri ćete ga naći i u spanaću, sočivu, krompiru i mleku.

Kiselo mleko

Ono ima visok sadržaj masti pa se sporije vari i usporava apsorpciju alkohola. Pored proteina, kiselo mleko u sebi ima i ugljene hidrate što ga čini kvalitetnom hranom od koje ćete biti siti i imati dovoljno energije, a nivo šećera u krvi će vam biti stabilan.

Losos

Ova vrsta ribe je bogata vitaminom B12, važnim nutrijentom čija količina se smanjuje usled kozumacije alkohola. Losos sadrži i velike količine proteina i zdravih masti koje usporavaju apsorpciju alkohola pa je idealan kao deo obroka pred izlazak.

Krompir

Odličan dodatak obroku pre izlaska jeste krompir u bilo kom obliku (do sad ste sigurno čuli da je pire-krompir najbolja hrana pre pića). On sadrži kalijum i druge elektolite, a istovremeno je i složeni ugljenohidrat pa usporava varenje i održava nivo šećera u krvi stabilnim.

Jaja

Jaja su još jedan odličan izbor hrane sa visokim sadržajem proteina i usporavaju apsorpciju alkohola u krv, ali dobre stvari se, u njihovom slučaju, ne završavaju samo na tome: jaja imaju i veliku količinu aminokiseline po imenu cistein koja utiče na metabolizam alkohola tako što blokira apsorpciju toksina.

Humus

Ovaj namaz u sebi sadrži odličnu mešavinu masti, proteina i ugljenih hidrata što ga čini odličnim izborom pre alkohola. Posebno je dobar za ljude koji žele da proteine dobijaju iz izvora biljnog porekla.

Piletina

Visok sadržaj proteina koji se sporo vari takođe usporava brzinu kojom telo apsorbuje alkohol. Protein, u kombinaciji sa dijetetskim vlaknima, usporava varenje i time usporava brzinu kojom se diže nivo alkohola u krvi. Pored toga, alkohol pojačava apetit u mnogim slučajevima, a hrana bogata proteinima sprečava glad. Dakle, win win opcija.

Ako vas često muči mamurluk, kruševački srednjoškolci su smućkali najefikasniji lek

Dragana Vidić

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi već 10 godina. U međuvremenu piše.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link