Magazin Novi Sad

Ako vas često muči mamurluk, kruševački srednjoškolci su smućkali najefikasniji lek

Tokom ponedeljka i utorka u Novom Sadu je održano Nacionalno takmičenje najboljih učeničkih kompanija, a ekipa iz kruševačke Medicinske škole osvojila je prvo mesto.

Naime, njihova kompanije se je patentirala organski prašak sa surutkom, koji u kombinaciji sa vodom daje najefikasniji lek za mamurluk.

Nagradu ovim srednjoškolcima uručila je pomoćnica ministra privrede Katarina Obradović Jovanović, a oni će u julu predstavljati Srbiju na evropskom takmičenju učeničkih kompanija koje će biti održano u Lilu, u Francuskoj, piše Noizz.

„Naš preparat leči mamurluk, ublažava glavobolje i stanja mučnine, osvežava organizam, a sve zahvaljujući glavnom sastojku – surutki. Vodeći našu kompaniju tokom školske godine naučili smo mnogo o poslovanju ali smo se dobro i zabavljali jer pre svega volimo ovo što radimo. Oduševljeni smo i zatečeni pobedom koju uopšte nismo očekivali!“, izjavila je Đurđina Zdravković, učenica i PR menadžerka učeničke kompanije BioAlly.

Drugo mesto osvojila je učenička kompanija „BioCare” sa specifičnim proizvodima od kombinacije maslačka i šargarepe, dok je treće mesto pripalo učenicima iz kompanije „Dolce Rosa”.

Specijalna TeleGroup IT nagrada za najbolju primenu informaciono-komunikacionih tehnologija otišla je u ruke učenika iz kompanije „Sixth Sense“ koji pohađaju Tehničku školu u Mladenovcu i izrađuju pomagala za osobe sa invaliditetom.

Dvadeset najboljih timova iz srednjih škola širom Srbije predstavilo je u ponedeljak proizvode i usluge svojih kompanija u okviru prodajnog sajma u tržnom centru Promenada, dok su u utorak prezentovali publici i žiriju biznis planove.

Učenici koji su „zaposleni” u ovim kompanijama tokom školske godine stiču znanja o tržišnoj ekonomiji i preduzetništvu kroz programe „Dostignuća mladih” i svoju kompaniju vode od osnivanja do izrade kompanijskog izveštaja i zatvaranja kompanije. U 20 najboljih ušle su škole iz Arilja, Bača, Beograda, Boljevca, Kragujevca, Kruševca, Lazarevca, Leskovca, Mladenovca, Niša, Novog Sada, Požege, Sremske Mitrovice, Svilajnca, Šapca i Vršca.

Program Učenička kompanija deo je projekta Vlade Republike Srbije „Decenija preduzetništva“ koji sprovodi Ministarstvo privrede, a Evropska komisija ga je označila kao najbolji model preduzetničkog obrazovanja za učenike srednjih škola.

Organizacija Dostignuća mladih u Srbiji već 14 godina sprovodi obrazovne programe iz oblasti preduzetništva u školama širom Srbije i deo je globalne mreže Junior Achievement Worldwide koja postoji od 1919. godine.

Srpski srednjoškolci mrze Albance i LGBT osobe i važne su im samo 4 stvari

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

17 Shares
Share via
Copy link