Magazin

Šta jedu Nemci, a šta jedemo mi

Čitav niz proizvodača pravi proizvode znatno slabijeg kvaliteta za zemlje istoka Evrope i sa tom činjenicom većina nas odavno je upoznata. Međutim, ta informacija konačno je dospela i u zapadne medije.

Nemački proizvodač Balzen je konačno objavio: ubuduće će postojati samo jedan, “evropski“ keks, piše Dojče Vele.

Optužbe su krenule iz instituta za analizu proizvoda u Mađarskoj i Slovačkoj, ali ubrzo je to postala i politička tema Višegradske grupe koju, osim ove dve zemlje, čine još Poljska i Češka.

“Čitav niz međunarodnih koncerna za tržište Evropske unije i pod istim nazivom nudi sasvim različite proizvode: po pravilu su to kvalitetniji proizvodi za zapad, a za istok proizvodi sa daleko više aditiva, aroma umesto prirodnih sastojaka i nekvalitetnih, odnosno jeftinijih sastojaka umesto pravih”, navodi DV.

Optužba je na političkom nivou upućena Evropskoj komisiji, ali kako se navodi i zapadni mediji su otkrili da ipak ima istine u takozvanom Nutela sukobu – nazvanom po poznatom namazu čiji se sastojci i čak ukus znatno razlikuju po zemljama gde se prodaju.

Kako DV ističe, nedavno je i nemačka televizija VDR objavila reportažu o nizu, pre svega prehrambenih proizvoda koji pod istim nazivom imaju sasvim drugačiji sastav na istoku i na zapadu. Poznato je i da to ne čine samo sa hranom: na primer, i kozmetički proizvodi po sastojcima znaju da se razlikuju, iako se manje kvalitetne varijante često na istoku skuplje naplaćuju.

Kako se navodi, dopisnik ARD iz Brisela Ralf Zina je ove sedmice otkrio da je barem jedan nemački proizvodač ne samo priznao tu praksu, nego je objavio da toga više neće biti: proizvođač keksa Balzen, poznat na primer po keksu Lajbnic, najavio je da će ubuduće na keksu “sa maslacem” zaista biti maslac i da će sastojci biti identični, bez obzira gde u EU kupili njihov keks.

Upravo je, navodi se, Balzen uvek iznova bio primer preduzeća koje na drastičan način vara potrošače u istočnoj Evropi: za zapadne potrošače je u keksu zaista bio maslac, ali za “siromahe Evrope” je u njima uglavnom bila palmina mast i arome maslaca. Ali to prirodno ulje specifičnog ukusa u svežem obliku, ponešto crvenkaste boje, jedva može da se uporedi sa rafiniranim masovnim proizvodom koji se nudi svetskom tržištu – za koji postoji sumnja da je štetan i za ljudsko zdravlje.

Predstavnik Balzena je dopisniku ARD-a rekao da od početka jula i u pogonu ovog proizvodača keksa u Poljskoj teče proizvodnja po “nemačkom” receptu, dakle sa maslacem, a ne palminim uljem.

Iz tog pogona, kako se navodi, Balzenov keks stiže u većinu “novih” zemalja Evropske unije, ali će možda potrajati još koju sedmicu da se reše problemi sa skladištenjem nešto osetljivijeg keksa sa maslacem i dođe pakovanje gde će onda tačno pisati sastojci proizvoda. Ta kompanija više ne namerava da pravi različite proizvode za različite zemlje EU.

Često se čuje argument proizvođača da se tako “prilagođavaju” ukusima tržišta. Konkretno, kada je reč o čokoladnom namazu Nutela, sastojci su praktično identični u Mađarskoj i Francuskoj.

Kako nas opisuje mladi Nemac posle godinu dana u Jovinoj gimnaziji

37 Shares
Share via
Copy link