deca iz zvecanske
Magazin

Šta dalje čeka medicinsku sestru iz Zvečanske

Medinicinska sestra iz Zvečanske Đurđija A. (23) šokirala je srpsku javnost kada se na internetu pojavio snimak sa njenog radnog mesta, a na kojem se na neprihvatljiv i grub način odnosi prema jednoj od štićenica Centra.

Nakon što se javnost podigla na noge, njoj je upućeno „upozorenje na postojanje razloga za otkaz Ugovora o radu“, piše Blic.

Ona je pre toga suspendovana i protiv koje je podneta krivična prijava nakon snimka na kome se vidi kako neadekvatno postupa sa detetom i fotografiše ga.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja saopštilo je danas da je upozorenje upućeno na osnovu člana 180. Zakona o radu i Odluke Komisije za sprovođenje disciplinskog postupka.

– Nakon sprovedenog disciplinskog postupka, Komisija je donela Odluku da je zaposlena Đ. A. 11. jula u prvoj vaspitnoj grupi u kojoj su smeštena deca uzrasta od jedne do tri godine života, izvršila povredu radne discipline, učinivši grubo i neprimereno postupanje prema korisniku, maloletnom licu N. M. – saopšteno je iz Ministarstva za rad.

A i mobilni je zabranjen

U saopštenju se navodi da je utvrđeno da je Đ. A. u toku radnog vremena koristila mobilni telefon čime je prekršila interne procedure, pravilnike i protokole centra i svojom krivicom učinila povredu radne obaveze, usled nesavesnog i nemarnog izvršavanja radnih obaveza.

Poslodavac je u skladu sa članom 180. Zakona o radu, dao zaposlenoj Đ. A. rok od osam dana od prijema upozorenja da se izjasni pismenim putem na navode istog.

Maltene bacila dete u krevetac

Snimak medicinske sestre iz Zvečanske koja se krajnje bezobzirno ponaša prema jednoj bebi, štićeniku tog centra, “isplivao” je 18. jula i šokirao je domaću javnost. Na snimku se vidi kako Đ. A. ulazi u sobu u kojoj su bebe u krevecima, jednom rukom na boku drži dete, a drugom nešto radi na mobilnom telefonu, što je zabranjeno.

Dete zatim podiže za ruku, u blizini ramena, krajnje grubo i nebezbedno i maltene ga baca u krevetac. Njeno ponašanje prema toj bebi zabeleženo na snimku krajnje je neprijatno i mučno.

Okreće se zatim prema drugom detetu i fotografiše ga mobilnim telefonom nekoliko puta, što je takođe zabranjeno, i nastavlja da radi nešto na telefonu.

Tim povodom oglasilo se Ministarstvo za rad koje je saopštilo je je direktor Centra za zaštitu odojčadi, dece i omladine Beograd u Zvečanskoj, Zoran Milačić nakon anonimne prijave da se medicinska sestra Đ. A. “neadekvatno ponašala prema deci”, doneo je rešenje o “privremenoj suspenziji do utvrđivanja činjeničnog stanja i okončanja disciplinskog postupka”.

Milačić je ranije u razgovoru ispričao kako je tekao razgovor njega i osumnjičene kada joj je uručio rešenje o suspendovanju.

– Kada sam joj uručio rešenje o suspendovanju predočio sam joj razloge. Ona slučaj nije komentarisala, kao ni moj stav da je na neadekvatan način komunicirala sa detetom i isto tako ga spuštala u krevetac. Nakon što je upoznata sa činjenicom da je povredila prava deteta koja se odnose na privatnost, koristeći telefon, u svoju odbranu je navela kako je fotografisala mališana kako bi poslala koleginici koja je za dete bila veoma vezana. Mi ne znamo šta je istina ali u svakom slučaju fotografisanje nije dozvoljeno – rekao je Milačić.

Đ. A. je saslušana u policiji po nalogu Prvog javnog tužilaštva u Beogradu, a zbog sumnje da je izvršila krivično delo zlostavljanje i mučenje. Nakon saslušanja protiv osumnjičene je podneta krivična prijava.

Kako je medicinska sestra iz Novog Sada postala naš heroj godine

covid 19 kontakt desk

Ne zaboravite da lajkujete Luftiku

50 Shares
Share via
Copy link