Magazin

Šta dalje čeka medicinsku sestru iz Zvečanske

Medinicinska sestra iz Zvečanske Đurđija A. (23) šokirala je srpsku javnost kada se na internetu pojavio snimak sa njenog radnog mesta, a na kojem se na neprihvatljiv i grub način odnosi prema jednoj od štićenica Centra.

Nakon što se javnost podigla na noge, njoj je upućeno “upozorenje na postojanje razloga za otkaz Ugovora o radu”, piše Blic.

Ona je pre toga suspendovana i protiv koje je podneta krivična prijava nakon snimka na kome se vidi kako neadekvatno postupa sa detetom i fotografiše ga.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja saopštilo je danas da je upozorenje upućeno na osnovu člana 180. Zakona o radu i Odluke Komisije za sprovođenje disciplinskog postupka.

– Nakon sprovedenog disciplinskog postupka, Komisija je donela Odluku da je zaposlena Đ. A. 11. jula u prvoj vaspitnoj grupi u kojoj su smeštena deca uzrasta od jedne do tri godine života, izvršila povredu radne discipline, učinivši grubo i neprimereno postupanje prema korisniku, maloletnom licu N. M. – saopšteno je iz Ministarstva za rad.

A i mobilni je zabranjen

U saopštenju se navodi da je utvrđeno da je Đ. A. u toku radnog vremena koristila mobilni telefon čime je prekršila interne procedure, pravilnike i protokole centra i svojom krivicom učinila povredu radne obaveze, usled nesavesnog i nemarnog izvršavanja radnih obaveza.

Poslodavac je u skladu sa članom 180. Zakona o radu, dao zaposlenoj Đ. A. rok od osam dana od prijema upozorenja da se izjasni pismenim putem na navode istog.

Maltene bacila dete u krevetac

Snimak medicinske sestre iz Zvečanske koja se krajnje bezobzirno ponaša prema jednoj bebi, štićeniku tog centra, “isplivao” je 18. jula i šokirao je domaću javnost. Na snimku se vidi kako Đ. A. ulazi u sobu u kojoj su bebe u krevecima, jednom rukom na boku drži dete, a drugom nešto radi na mobilnom telefonu, što je zabranjeno.

Dete zatim podiže za ruku, u blizini ramena, krajnje grubo i nebezbedno i maltene ga baca u krevetac. Njeno ponašanje prema toj bebi zabeleženo na snimku krajnje je neprijatno i mučno.

Okreće se zatim prema drugom detetu i fotografiše ga mobilnim telefonom nekoliko puta, što je takođe zabranjeno, i nastavlja da radi nešto na telefonu.

Tim povodom oglasilo se Ministarstvo za rad koje je saopštilo je je direktor Centra za zaštitu odojčadi, dece i omladine Beograd u Zvečanskoj, Zoran Milačić nakon anonimne prijave da se medicinska sestra Đ. A. “neadekvatno ponašala prema deci”, doneo je rešenje o “privremenoj suspenziji do utvrđivanja činjeničnog stanja i okončanja disciplinskog postupka”.

Milačić je ranije u razgovoru ispričao kako je tekao razgovor njega i osumnjičene kada joj je uručio rešenje o suspendovanju.

– Kada sam joj uručio rešenje o suspendovanju predočio sam joj razloge. Ona slučaj nije komentarisala, kao ni moj stav da je na neadekvatan način komunicirala sa detetom i isto tako ga spuštala u krevetac. Nakon što je upoznata sa činjenicom da je povredila prava deteta koja se odnose na privatnost, koristeći telefon, u svoju odbranu je navela kako je fotografisala mališana kako bi poslala koleginici koja je za dete bila veoma vezana. Mi ne znamo šta je istina ali u svakom slučaju fotografisanje nije dozvoljeno – rekao je Milačić.

Đ. A. je saslušana u policiji po nalogu Prvog javnog tužilaštva u Beogradu, a zbog sumnje da je izvršila krivično delo zlostavljanje i mučenje. Nakon saslušanja protiv osumnjičene je podneta krivična prijava.

Kako je medicinska sestra iz Novog Sada postala naš heroj godine

OGLAS

PARTNERI SAJTA


50 Shares
Share via
Copy link