Koronavirus Putovanja

Šta čeka turiste iz Srbije koji ne budu dobri i ne vrate se kući do petka

Krizni štab Vlade Srbije za borbu protiv koronavirusa apelovao je na državljane Srbije koji su van zemlje da se što pre vrate, pošto će od petka na snazi biti nove mere za povratnike u Srbiju. Mnogi turisti su zbunjeni, sluđeni, ljuti i većina nije oduševljena takvom odlukom. Šta će biti sa onima koji se ogluše na apel Kriznog štaba?

Član Kriznog štaba epidemiolog dr Branislav Tiodorović je govoreći za portal Nova.rs epidemiološku situaciju u Crnoj Gori, Hrvatskoj i BiH opisao kao “veliki požar”, dok je Predrag Kon izjavio da je trenutno bezbednije na Infektivnoj sa maskom, nego u Crnoj Gori.

Da je situacija u CG alarmantna, potvrđuju i podaci po kojima je ovih dana otprilike svaki treći testirani pozitivan na koronu, zbog čega se ponovo razmatra uvođenje oštrih mera.

Crna Gora je i dalje na prvom mestu u regionu po broju aktivno oboljelih od COVID 19 na 100 hiljada stanovnika, a ima i najviše zaraženih na milion stanovnika. U Crnoj Gori registrovano je 348 aktivno obolelih na 100 hiljada stanovnika, u Bosni i Hercegovini (BiH) 193, a u Albaniji 159, pišu crnogorske Vijesti.

Direktor Instituta za javno zdravlje Boban Moguša je nedavno, gostujući u Dnevniku Televizije Crne Gore, naveo da je “zaključavanje” stanovništva krajnji scenario, ali i da će biti neminovan ukoliko se rast broja obolelih nastavi. Epidemiolog Instituta za javno zdravlje dr Milko Joksimović je, gostujući u “Bojama jutra” na TV Vijesti, rekao da u narednih sedam do deset dana očekuje porast zarežnih od infekcije kovid 19 ili trend zadržavanja obolelih na visokom nivou, te da ne isključuje uvođenje novih mera.

Ukratko, oni koji odluče da ostanu u Crnoj Gori prvo rizikuju da se zaraze, drugo – da im se dodatno zakomplikuje život novim merama koje su nagoveštene, piše Nova.

S druge strane granice, u Srbiji, od petka u 18 počinju da važe nove mere. “Obavezan nadzor” je, kako je istaknuto, “blaža mera prelaznog karaktera, dok se situacija ne proceni težom”.

Darija Kisić Tepavčević je objasnila da će nadzor podrazumevati određenu dinamiku javljanja zdravstvenim službama tokom 10 dana nakon povratka u zemlju. Tiodorović nam je dao nešto preciznije objašnjenje.

“Svaki građanin će na granici, uz vraćen pasoš, dobiti i obaveštenje o tome da je obavezan da se javi u kovid ambulantu domu zdravlja kojem pripada. To nije onaj zdravstveni nadzor gde inspekcija izdaje nalog, pa rešenja, pa se onda prati da li se neko toga drži. Ipak, postoji obaveza da se u roku od 24 časa javi ambulanti na njegovom području. Domovi zdravlja će dobijati spiskove i policija će ih obaveštavati o tome”, rekao je Tiodorović.

Ukoliko se utvrdi bilo kakav simptom koronavirusa, piše se bolovanje – bez obzira na to da li je lakša ili ozbiljnija slika, i bez obzira na to da li ide kući u samoizolaciju ili na Infektivnu kliniku, precizirao je Tiodorović. Oni koji budu stavljeni pod zdravstveni nadzor biće ili pozivani telefonom svakog dana ili će posle nekoliko dana biti ponovo pregledani u kovid ambulanti kako bi se redovno pratilo njihovo stanje.

Troškove testiranja pacijenata koji imaju tegobe snosi država, kao i do sada. Međutim, onima za koje se ispostavi da su zaraženi, pošto su svojom voljom i na sopstvenu odgovornost išli na more, neće biti isplaćivano 100 odsto zarade, kao u vreme vanrednog stanja, već 65 odsto.

Krizni štab je zamolio građane da svako ko je došao iz inostranstva bude 10 dana u samoizolaciji, ili da uradi PCR test, jer, kako je istaknuto, “Krizni štab trenutno nema zakonsku osnov da stavi zdravog čoveka po povratku sa putovanja u karantin ili samoizolaciju”.

Naravno, ne treba zaboraviti da je sve ovo privremeno. Krizni štab će dalje odluke donositi u skladu sa epidemiološkim prilikama, pa nije isključeno da se i mere pooštre.

Novac srpskih turista od neostvarenih aranžmana u Grčkoj tamo i ostaje do 2022?

Tamara Obradović

Običan konzument društvenih mreža, američke literature i pomfrita.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
112 Shares
112 Shares
Share via
Copy link